Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014 08:25

Κατερίνα Γιατζόγλου: "Ο τύπος άντρα Μακιαβέλι δε νοιάζεται για κανέναν"

"Ο τύπος άντρα Μακιαβέλι δε νοιάζεται για κανέναν. Το κέντρο του κόσμου είναι ο εαυτός του και όλα περιστρέφονται γύρω από αυτόν…" έτσι περιγράφει η Κατερίνα Γιατζόγλου τον ήρωα του καινούργιου βιβλίου της, που θα παρουσιαστεί την Δευτέρα στις 8 μ.μ. στο restaurant ''Fish & Pasta Kannas'' (Ποσειδώνος 12) στη mαρίνα Καλαμάτας, από το βιβλιοπωλείο ''Λυμπερόπουλος''.

Η Κατερίνα Γιατζόγλου μίλησε για το τρίτο της βιβλίο με τίτλο "Ο Μακιαβέλι του έρωτα" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη και πραγματεύεται τον έρωτα, τη ζωή, την πολιτική με ήρωα έναν τύπο που σίγουρα έχουμε όλοι συναντήσει … Eναν σύγχρονο Μακιαβέλι!

- Γιατί αυτός ο ιντριγκαδόρικος τίτλος;

"Πραγματικά το έχω αναρωτηθεί κι εγώ… Δεν ξέρω γιατί, μου έρχονται αυτά έτσι. Δεν είμαι ένας νορμάλ εγκέφαλος και όταν μου 'ρθει δεν ρωτάω ποτέ το πώς και το γιατί. Αλλωστε πάντα σε ό,τι γράφω πρώτα μου έρχεται ο τίτλος και μετά πάνω στον τίτλο στήνω την πλοκή. Το βιβλίο το συγκεκριμένο, ενώ το είχα στο μυαλό μου δεν το είχα τελειοποιημένο, ακριβώς γιατί δεν μου ερχόταν ο τίτλος. Οταν βρήκα ποιος θα είναι ο τίτλος, ξεκίνησα αμέσως να το γράφω, σαν κάποιος να μου το υπαγόρευε. Ως προς το ιντριγκαδόρικος, ναι είναι. Αλλά τυχαία κι αυτό, δεν τον έψαξα. Απλά ήρθε".

- Μα τι ήρωας είναι αυτός; Υπάρχει τέτοιος τύπος;

"Αν υπάρχει; Μα ο μακιαβελισμός είναι ολόκληρο σύνδρομο που το έχουν μελετήσει οι Γάλλοι ψυχαναλυτές και οι ειδικοί, απλώς δεν το έχουν ονομάσει και υπάρχει μια τεράστια βιβλιογραφία την οποία δεν ήξερα, την έμαθα μετά, αφού είχε κυκλοφορήσει το βιβλίο. Στην βιβλιογραφία λοιπόν το περιγράφουν ως αυτός που παρενοχλεί ηθικά. Είχα διαβάσει επίσης στο παρελθόν Μακιαβέλι, ενώ στο χώρο της δουλειάς μου κυκλοφορεί πολύ το είδος. Αρα μου ήταν γνώριμα τα χαρακτηριστικά του ήρωα".

- Είναι τύπος που συναντάται συχνά στην καθημερινότητα;

"Ναι βέβαια, περισσότερο από όσο είχα φανταστεί. Οταν έγραφα το βιβλίο απλά έλεγα ότι κάποιοι θα ξεστραβωθούνε αντιλαμβανόμενοι ποιον έχουν δίπλα τους. Μετά διαπίστωσα ότι κατά 90% άντρες - γυναίκες έχουν πλήρη ταύτιση με το βιβλίο γιατί έχουν συναντήσει στη ζωή τους τουλάχιστον μια φορά έναν τέτοιο τύπο. Το βιβλίο δεν αποκαλύπτει μόνο τον Μακιαβέλι στον έρωτα, αλλά και στη φιλία και στην επαγγελματική συνεργασία. Απλά του έρωτα είναι ο πιο επικίνδυνος".

- Οταν είναι κάποιος σε ένα τομέα Μακιαβέλι, τότε είναι σε όλους;

"Εννοείται, γιατί είναι στάση ζωής ο μακιαβελισμός. Εγώ έστησα την ιστορία πάνω στον Μακιαβέλι του ήρωα γιατί είναι ο πιο επικίνδυνος επειδή χτυπάει κατ' ευθείαν στην καρδιά κι είναι θανατηφόρος. Από τον Μακιαβέλι της φιλίας ή της δουλειάς, παθαίνεις ζημιές, αλλά όχι τόσο μεγάλες. Ομως όταν ένας άνθρωπος είναι του δόγματος "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα" το εφαρμόζει αυτό παντού".

- Υπάρχει "αντίδοτο" γι' αυτούς τους τύπους; Βρίσκουν ποτέ το μάστορά τους;

"Το μόνο αντίδοτο είναι να τους καταλάβεις γρήγορα και να τους προσπεράσεις πηγαίνοντας παρακάτω χαμογελώντας. Αυτοί οι άνθρωποι έτσι κι αλλιώς δεν αντέχουν το χαμόγελο και το μεγαλύτερο χαστούκι που μπορείς να δώσεις σε έναν τέτοιο τύπο είναι να χαμογελάσεις, να σε βλέπει να είσαι καλά. Γιατί όταν είσαι καλά, αυτόματα σημαίνει ότι δεν τον έχεις ανάγκη κι αυτός εκεί τρελαίνεται γιατί θέλει να έχει δίπλα του ανθρώπους με αδυναμίες ώστε να μπορεί να τους χειραγωγεί. Σε ανθρώπους που είναι καλά, που στέκονται στα πόδια τους φυσικά είναι άχρηστος. 

Τώρα αν βρίσκει το μάστορά του… σίγουρα ναι, τον βρίσκει, αλλά δεν το παραδέχεται ποτέ ο ίδιος ούτε και στον ύπνο του".

- Για να είσαι Μακιαβέλι πρέπει να έχεις "ειδικές" ικανότητες ή απλώς αρκεί να είσαι φτιαγμένος από σκάρτο υλικό;

"Πολύ ειδικές ικανότητες πρέπει να έχεις, γιατί ο Μακιαβέλι δεν είναι εύκολος παίκτης και μάλιστα τις πιο πολλές φορές η μεγαλύτερη ικανότητά του είναι να καμουφλάρεται. Υπάρχουν γυναίκες που έρχονται σε παρουσιάσεις του βιβλίου και μου λένε ότι το διάβασαν και ανακάλυψαν ότι μια ζωή είχαν δίπλα τους έναν τέτοιο τύπο. Δεν είναι όλος ο κόσμος υποψιασμένος και μπορεί να καταλαβαίνει ότι κάτι τρέχει, αλλά να μην αντιλαμβάνεται το μέγεθος της επικινδυνότητας ενός τέτοιου χαρακτήρα. Αλλωστε ένας Μακιαβέλι  είναι πανέξυπνος, ελίσσεται".

- Το βιβλίο βοηθά στην αποκάλυψη των Μακιαβέλι που είναι γύρω μας;

"Είναι η δομή του βιβλίου που στο τέλος κάθε κεφαλαίου σου λέει τα sos ακριβώς για να μπορείς να τον ανακαλύψεις".

- Ο Μακιαβέλι χαρακτήρας είναι πιο επικίνδυνος όταν είναι άντρας ή γυναίκα;

"Ανάλογα τις συνθήκες γιατί ο Μακιαβέλι γυναίκα είναι φορές που σίγουρα είναι πολύ πιο επικίνδυνη από έναν άντρα γιατί σε μια γυναίκα υπάρχει και το συμφέρον του χρήματος γιατί στον άντρα είναι πιο συχνό να έχει την κοινωνική θέση και το χρήμα, ενώ στην Ελλάδα μια αντίστοιχη γυναίκα με στάτους κοινωνικό και μεγάλη οικονομική επιφάνεια δεν την συναντάς συχνά. Πάντως δεν θα τους έβαζα σε ζυγαριά, είναι το ίδιο επικίνδυνοι και οι δυο".

- Είσαι στο χώρο του Τύπου και στο χώρο του βιβλίου. Μεγάλες οι δυσκολίες και στα δυο...

"Στο χώρο του Τύπου είναι μια καθημερινή εμπόλεμη κατάσταση και πρέπει να είσαι κάθε μέρα στα κάγκελα! Ο χώρος του βιβλίου έχει διαφορετική δυσκολία γιατί στην Ελλάδα το κοινό είναι έρμαιο του απόλυτου τηλεοπτικού τίποτα και ως χώρα είμαστε στην 170η θέση στην παγκόσμια λίστα αναγνωστών πίσω κι από τη Σιέρα Λεόνε. 

Αυτό δείχνει και ότι είμαστε πολύ απαίδευτοι ως λαός ούτε καν υποψιασμένοι και όταν αρχίζουμε να υποψιαζόμαστε το οτιδήποτε έχει ήδη τελειώσει στον υπόλοιπο κόσμο!

Το αντίστροφο συμβαίνει στο πόσο κοιτάμε τηλεόραση, καθώς είμαστε στη νούμερο 4 θέση παγκόσμια σε τηλεοπτική θέαση… Χρειάζεται κάτι άλλο να πούμε;".

- Κάνεις ένα σωρό πράγματα. Σου φτάνει το εικοσιτετράωρο;

"Εχω κάνει πολλά πράγματα και είμαι πλούσια γιατί κάνω συλλογή εμπειριών. Αυτό ήρθα να κάνω στη ζωή νομίζω και όλα τα άλλα μου φαίνονται πολύ βαρετά, συν το ότι είμαι άνθρωπος των άκρων. Ομως έχω μια καθημερινότητα με πολύ αυστηρή στρατιωτική πειθαρχεία, γιατί ο φόρτος εργασίας είναι μεγάλος και οι ευθύνες πάρα πολλές. Δεν είναι μόνο το λαμπερό κομμάτι που βλέπει ο κόσμος. Είναι και το άλλο που βρίσκεται στη σκιά".