Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011 21:17

Ο συνθέτης Μιχάλης Τερζής επιστρέφει στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

Στην αγαπημένη του Καλαμάτα επιστρέφει ο συνθέτης Μιχάλης Τερζής παρουσιάζοντας την Κυριακή το τελευταίο του cd "Απόπλους" που κυκλοφορεί από τις μουσικές εκδόσεις "Μετρονόμος". "Η μουσική είναι η δεύτερη φύση μου" δηλώνει ο ίδιος, "και η Καλαμάτα έχει αποδείξει πως στηρίζει και τη μουσική και την τέχνη γενικότερα", παρατηρεί ο συνθέτης ο οποίος πριν από τέσσερα χρόνια εμφανιζόταν για δύο σεζόν στην Καλαμάτα, ενώ πριν από πολλά χρόνια είχε τραγουδήσει στην Αυστρία για τους σεισμόπληκτους της πόλης, όπως θυμάται σήμερα!

- Ξέρουμε πως την Καλαμάτα την έχετε πάντα στην καρδιά σας...
"Εχω περάσει δύο υπέροχους χειμώνες πριν από περίπου 4 χρόνια στην Καλαμάτα. Τραγουδούσα στο ξενοδοχείο “Galaxy” με το φίλο μου Ντένη Δημητρέα και θυμάμαι πως διοργανώναμε καταπληκτικές βραδιές με αγαπημένα τραγούδια, τις οποίες παρακολουθούσαν πολλοί φιλόμουσοι Καλαματιανοί, με τους οποίους είχαμε γίνει φίλοι και τραγουδούσαμε όλοι μαζί. Εχω υπέροχες αναμνήσεις, πραγματικά υπέροχες. Με την Καλαμάτα με συνδέει και κάτι άλλο... Πριν από πολλά χρόνια είχα τραγουδήσει σε έξι πόλεις της Αυστρίας με τον Ελληνοαυστριακό Σύνδεσμο για τους σεισμόπληκτους της Καλαμάτας".

- Τώρα επανέρχεστε για να παρουσιάσετε το δίσκο με τίτλο "Απόπλους" από τις εκδόσεις "Μετρονόμος". Μιλήστε μας λίγο για αυτή τη δουλειά.
"Η μουσική είναι δική μου και οι στίχοι του Δημήτρη Λέντζου, ενός αγαπημένου φίλου με τον οποίο είμαστε συνοδοιπόροι τα τελευταία δέκα χρόνια. Είναι μια προσπάθεια εσωτερικής κίνησης που έχει να κάνει με τον αιώνιο άνθρωπο και με τις ανάγκες του, τη μοίρα του. Τα τραγούδια του δίσκου ερμηνεύθηκαν από πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, η Σοφία Παπάζογλου, ο Γιώργος Μπαγιώκης και ένα "δύσκολο" ζεϊμπέκικο το τραγουδάει η Πίτσα Παπαδοπούλου, με την οποία συνεργάζομαι για πρώτη φορά. Η έκδοση έγινε από το "Μετρονόμο" από ένα περιοδικό που εκτιμώ πάρα πολύ για την ποιότητά του και η παραγωγή από το Μεσσήνιο Θανάση Συλιβό. Είναι ένα... διαμάντι που λάμπει μέσα σε αυτή την εποχή".

- Τι σημαίνει για εσάς "αιώνιος" άνθρωπος;
"Είναι μια απλή έννοια. Είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του και το πώς βλέπει τα πράγματα στη συγκεκριμένη συγκυρία".

- Εχετε μια ιδιαίτερη "αδυναμία" στη μελοποίηση ποίησης. Τι είναι αυτό που σας δίνει κάθε φορά το ερέθισμα σε ένα στίχο, ώστε να του δώσετε τη μουσική σας;
"Ο έμμετρος λόγος εμπεριέχει και τη μουσική. Απειρες μουσικές υπάρχουν και από εκεί και πέρα είναι στο... χέρι μας να διαλέξουμε την καλύτερη από αυτές. Εγώ επειδή έχω μια μουσική “καταγωγή” από το έντεχνο και το λαϊκό τραγούδι στη γνήσια μορφή του, είχα από μικρός μια προσήλωση στην ποίηση. Την αγαπούσα πολύ. Εχω μελοποιήσει και αρχαίους ποιητές, Σαπφώ, Αρχίλοχο και με τη "Νυχτωδία" διακρίθηκα στους πρώτους Αγώνες Τραγουδιού της Κέρκυρας του Μάνου Χατζιδάκι κερδίζοντας την εύφημο μνεία της κριτικής επιτροπής. Το 1980 παρουσίασα το δίσκο "Τα Μανιάτικα" μια μουσική σπουδή  πάνω σε παραδοσιακό υλικό, όπως το κατέγραψε και το συνέλεξε, ύστερα από έρευνες χρόνων, ο λαογράφος–ποιητής Κυριάκος Κάσσης. Εχω μελοποιήσει και Κωστή Παλαμά, με το Νταλάρα και τη Γαλάνη. Πορεύομαι μέχρι σήμερα στο ίδιο ύφος. Αγαπώ το τραγούδι που έχει να πει κάτι βαθύτερο από το απλό, το επιδερμικό. Ο Δημήτρης Λέντζος είναι ένας νέος δημιουργός - ποιητής, ένα παιδί της περιφέρειας (κατάγεται από τον Πύργο), που έχει βασανιστεί πολύ για να καταφέρει τα όσα έχει πετύχει μέχρι σήμερα και που ποτέ δε σταμάτησε να γράφει".

- Ξεκινήσατε από τα μέσα του '70 την καριέρα σας. Μέχρι σήμερα, σε όλη αυτή την πορεία τι βλέπετε να έχει αλλάξει στα μουσικά δεδομένα, είτε προς το καλύτερο, αλλά και προς το χειρότερο;
"Πάρα πολλά ως προς την εξωτερική “εικόνα” του τραγουδιού. Οι σχέσεις, οι συνθήκες, η διαδικασία είναι διαφορετική και δυστυχώς έγινε χειρότερη. Ομως - τουλάχιστον στον κύκλο που κινούμαι εγώ - δεν έχει πάψει να υπάρχει η ίδια φλογερή διάθεση να γράφουμε όμορφα τραγούδια. Τραγούδια που να μας εκφράζουν. Αυτό το συναντά κανείς σε πάρα πολλούς δημιουργούς όπως είναι ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, οι αδελφοί Κατσιμίχα, κ. α. Η ανθοφορία του τραγουδιού εννοείται πως συνεχίζεται. Απλώς έχει πάψει να είναι “ενιαίο”. Υπάρχουν μικροί κύκλοι που απευθύνονται σε συγκεκριμένα κοινά. Εχει διασπαστεί το τραγούδι".

- Παρόλα αυτά δε χάνετε την αισιοδοξία σας...
"Κοιτάξτε, η δισκογραφία έχει τελειώσει με τον τρόπο που τη γνωρίζαμε. Ομως η τέχνη δε θα πεθάνει ποτέ, όσο υπάρχει ο άνθρωπος. Εγώ είμαι μουσικός, νιώθω πως έτσι γεννήθηκα, πως ήμουν πάντα μουσικός. Η μουσική είναι η δεύτερή μου φύση...".

Η παρουσίαση θα γίνει την Κυριακή στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας. Για το cd και τους δημιουργούς του, καθώς και για τις εκδόσεις "Μετρονόμος" του Μεσσήνιου Θανάση Συλιβού θα μιλήσουν οι δημοσιογράφοι Μαρία Τομαρά και Βαγγέλης Ποτέας.
Τραγούδια από τον «Απόπλου», αλλά και παλιότερα από τη συνεργασία Μιχάλη Τερζή -Δημήτρη Λέντζου, θα ερμηνεύσει η Σοφία Μιχαηλίδου.

 


Συνέντευξη
στη Γιούλα Σαρδέλη