Σάββατο, 19 Μαρτίου 2011 11:13

Απονομή βραβείων ποίησης "Μαρία Πολυδούρη"

Γράφτηκε από την
Απονομή βραβείων ποίησης  "Μαρία Πολυδούρη"

Ρεπορτάζ Μαρία Τομαρά

 

Οι εκδηλώσεις «Πολυδούρεια» θα ξεκινήσουν σήμερα στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, όπου φέτος θα γίνει για πρώτη φορά και η απονομή του βραβείου ποίησης «Μαρία Πολυδούρη» για πρωτοεμφανιζόμενους ποιητές.

Ο Δήμος Καλαμάτας συνδιοργανώνει τα «Πολυδούρεια» με την Κοινωφελή Επιχείρηση "Φάρις" και το Σύνδεσμο Φιλολόγων Μεσσηνίας, τιμώντας την Καλαματιανή ποιήτρια - γι' αυτό από φέτος θα δίνεται πανελλήνιο βραβείο ποίησης με έπαθλο 3.000 ευρώ.

Τα μέλη της επιτροπής που παρέλαβε τα ποιήματα τα οποία στάλθηκαν για το διαγωνισμό αποτελείται από τους Παναγιώτη Νίκα δήμαρχο Καλαμάτας, Αλέκο Κολλιόπουλο καλλιτεχνικό διευθυντή ΔΗΠΕΘΕΚ, Γεώργιο Ανδρειωμένο καθηγητή Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Μαρία Τσαγκαράκη πρόεδρο Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας και Παναγιώτα Ψυχογιοπούλου φιλόλογο - βιβλιοθηκονόμο.

 

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

 

Το Α' βραβείο ποίησης «Μαρία Πολυδούρη 2011» με έπαθλο 3.000 ευρώ μοιράστηκε ομόφωνα σε 2 ποιητικές συλλογές: της Λένας Καλλέργη «Κήποι στην άμμο» (εκδόσεις Γαβριηλίδης) και της Ελενας Ψαρρέα «Επεμβάσεις» (εκδόσεις Αρμός).

Εκτός από το βραβείο, δημιουργήθηκε επίσης η «Μικρή λίστα» στην οποία εκτός από τις παραπάνω εντάχθηκαν και οι εξής ποιητικές συλλογές: Ελένης Βαρδουλάκη «Persona non grata» (εκδόσεις Ταξιδευτής), Βικτώριας Καβουριάρη «Πόρτα στην πίσω θάλασσα» (εκδόσεις Διάττων), Ράνιας Κιαγιαδάκη «Καπνίζω άφιλτρα» (εκδόσεις Οσελότος) και Βαγγέλη Λουλαδάκη «Μικρές μελέτες» (εκδόσεις Γαβριηλίδης).

 

Η ΑΠΟΨΙΝΗ

ΒΡΑΔΙΑ

 

Στη σημερινή εκδήλωση, εκτός από την απονομή του βραβείου θα ακουστούν μουσικά έργα του αείμνηστου Γιώργου Τσαγκάρη που ως διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ θέσπισε τα "Πολυδούρεια". Στο πιάνο θα είναι ο ανιψιός του Δημήτρης Aρσενόπουλος και στο τραγούδι η Mαρία Tσώνη.

Επίσης, ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη θα αποδώσουν οι μαθήτριες Ηλια Kουρνέτα, Mαρία Bασιλοπούλου και Δανάη Δάλατου από το 5ο Λύκειο Kαλαμάτας. Tη φιλολογική επιμέλεια είχε η φιλόλογος του 5ου Λυκείου Aθανασία Tαβουλάρη. Ποιήματα της Πολυδούρη θα διαβάσει ακόμη η ανιψιά της Nόρα Πολυδούρη. Εξάλλου, με θέμα «H Mαρία Πολυδούρη στο Διαδίκτυο και τις βιβλιοθήκες» θα μιλήσει η Παναγιώτα Πούλιου, πτυχιούχος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ενώ η ποιήτρια Tασούλα Kαραγεωργίου, σχολική σύμβουλος φιλολόγων και μέλος Δ.Σ. της ΠEΦ θα μιλήσει για τη «Mαρία Πολυδούρη: H αγαπημένη των ποιητών».


NEWSLETTER