Κυριακή, 26 Ιουλίου 2015 09:30

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας μιλά στην "Ε": Να σταματήσουμε να βράζουμε στο ζουμί μας...

Γράφτηκε από την
Ο Φίλιππος Πλιάτσικας μιλά στην "Ε": Να σταματήσουμε να βράζουμε στο ζουμί μας...

Δύο αγαπημένους τραγουδοποιούς θα φιλοξενήσει η Καλαμάτα στο Κάστρο της αυτή την Τετάρτη, στις 9.30 το βράδυ. Ο Φίλιππος Πλιάτσικας παρέα με το Γιάννη Μηλιώκα θα μας θυμίσουν μουσικές και λόγια που χάραξαν τις ζωές μας εδώ και πάνω από δυο δεκαετίες, ενώ θα μας κεράσουν και τους... καρπούς της νέας τους συνεργασίας.

Με την ευκαιρία αυτής της μοναδικής συναυλίας, ο Φίλιππος Πλιάτσικας μοιράστηκε μερικές σκέψεις του με τους αναγνώστες της "Ε", στη συνέντευξη που ακολουθεί:


Συνέντευξη στην  Πέπη Αλευρά

- «Για την Αγάπη» έχετε γράψει και πει πολύ ωραία τραγούδια· κι αυτό το τελευταίο είναι με τη σειρά του τόσο ιδιαίτερο, καθώς έχει τα γονίδια του Γιάννη Μηλιώκα! Τελικά... τι είναι αυτό που το λένε αγάπη; Σωστά ή άδικα το επικαλούμαστε τόσο συχνά;

«Τι να σου πω για την αγάπη... Κι ας έγραψα γι' αυτή τραγούδια ένα σωρό, αν είναι αλήθεια ή αυταπάτη, αν τόσα χρόνια είπα τίποτα σωστό...».

- Είστε από παιδί αφοσιωμένος στη μουσική και «Τόσοι δρόμοι» μουσικοί σάς έχουν αγκαλιάσει. Ποια ακούσματα νιώθετε πλέον πιο δικά σας;

«Νιώθω ευγνώμων για ό,τι μου έχει συμβεί στη μουσική μου πορεία έως τώρα, και για τους ανθρώπους που συναντήθηκαν οι δρόμοι μας μέσα σ' αυτή. Τα ακούσματά μου δεν έχουν αλλάξει από τότε που άρχισα να ακούω μουσική - αλλά σίγουρα έχουν διευρυνθεί, κι αυτό είναι πάντα μια ευχάριστη έκπληξη, που με κρατάει σε εγρήγορση».

- Το άλμπουμ σας «Η άλλη πλευρά του μπλε» συστήνει όντως μια άλλη πλευρά της Ελλάδας - όπως είναι κι ο τίτλος της σχετικής μουσικής παράστασης που ταξίδεψε στην Ευρώπη και σ' όλο τον κόσμο. Ομως αυτό το άλλο, το κοσμοπολίτικο μπλε, αυτή τη βαθιά και ψηλή Ελλάδα τελευταίως την έχουν ξεχάσει μάλλον οι ίδιοι οι πολίτες της. Γιατί, πιστεύετε; Και πώς θα της ανοιχτούν;

«Η ιδέα του “Η άλλη πλευρά του μπλε” ήρθε από την επιθυμία να δείξουμε στον κόσμο εκτός Ελλάδας, αλλά και να ξαναθυμηθούμε κι εμείς οι ίδιοι πως η Ελλάδα εξακολουθεί να παράγει σκέψη, τέχνη και πολιτισμό. Προσπαθήσαμε να δώσουμε ένα έναυσμα, ώστε να σταματήσουμε να βράζουμε στο ζουμί μας... με αυτή την παρατεταμένη εφηβική εσωστρέφεια που μας τυραννάει πολλές δεκαετίες τώρα! Και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι μέσα από τη συλλογικότητα, η οποία θα προέλθει από την ατομική ευθύνη του καθενός: Αν είναι κάτι να αλλάξει, μόνο από ατομικά μονοπάτια θα γίνει, για να καταλήξει σε ομαδικά».

- Λοιπόν, «Πού να πάμε»; Πού λέτε εσείς ότι μπορούμε ή πρέπει τώρα να πάμε;

«Oπου ορίζει η καρδιά μας, και μόνο εκεί...».

- Ξεκινήσατε με παρέα, τους ανεπανάληπτους "Πυξ Λαξ". Στη μετέπειτα διαδρομή σας συνεργαστήκατε επίσης μ' ένα πλήθος Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών - και συνεχίζετε. Τελικά στη μουσική σας τι ισχύει πιο πολύ: «Μοναξιά μου όλα» ή «Μοναξιά μου τίποτα»;

«Οπως προανέφερα, αισθάνομαι ευτυχής που ο δρόμος μου διασταυρώθηκε με μια σειρά Ελλήνων αλλά και ξένων καλλιτεχνών. Ολες αυτές οι συνεργασίες μού έχουν χαρίσει πολλές και δημιουργικές στιγμές. Εχουν διευρύνει τους ορίζοντές μου και είναι πάντοτε καλοδεχούμενες!».

- «Είναι ωραία τα λάθη»... ομολογείτε στην «Ομνια». Ποια δικά σας λάθη αγαπάτε σήμερα πιο πολύ;

«Τα αγαπάω όλα. Και δεν μετανιώνω για κανένα από αυτά, γιατί έμαθα μέσα από αυτά - και εξακολουθώ να μαθαίνω».

 • Η «Ελευθερία της Δευτέρας» φιλοξενεί συνέντευξη του Γιάννη Μηλιώκα

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας γεννήθηκε στην Αθήνα από Θεσσαλούς γονείς και ασχολείται με τη μουσική από τα 12 χρόνια του. 

Το 1989 ήταν ιδρυτικό μέλος των «Πυξ Λαξ» - ενώ και η προσωπική του πορεία από το 2004 και μετά ήταν το ίδιο εντυπωσιακή, με τα άλμπουμ του να γίνονται χρυσά ή πλατινένια. 

Εκτός από το ροκ, έχει πειραματιστεί με διάφορους ήχους και έχει συνεργαστεί με διάσημους καλλιτέχνες όπως οι REM, Sting, Eric Burdon, Marc Almond, Steve Wynn, Gordon Gano, Loop Guru, I Muvrini, Χαρούλα Αλεξίου, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Διονύσης Τσακνής, Βασίλης Καζούλης, Βασίλης Καρράς, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Δημήτρης Μητροπάνος. 

Εχει πραγματοποιήσει πολλές εμφανίσεις στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό: Το χειμώνα του 2009 με την κυκλοφορία του άλμπουμ «Μπαλαρίνες Επιτρέπονται...» πραγματοποίησε ευρωπαϊκή περιοδεία σε 10 πόλεις: Λονδίνο, Λέστερ, Ντίσελντολφ, Φραγκφούρτη, Στουτγάρδη, Μόναχο, Βρυξέλλες, Αμστερνταμ, Λευκωσία και Λεμεσό. Την ίδια χρονιά, η καλοκαιρινή του περιοδεία εγκαινιάστηκε στις 12 Ιουνίου με μια μεγάλη συναυλία στο γήπεδο Καραϊσκάκη με καλεσμένη τη Sinead O' Connor και τη συμμετοχή των "Maraveyas Illegal", Gordon Gano (κιθαρίστας των Violent Femmes) και Mc Yinka. 

Στα τέλη του 2010 κυκλοφόρησε το άλμπουμ με τίτλο «Την Αλήθεια Να Πω» που διατέθηκε δωρεάν μέσα από το Διαδίκτυο: μια ενέργεια-σταθμός στα ελληνικά μουσικά δρώμενα. Ο δίσκος περιλαμβάνει 15 τραγούδια και ιδιαίτερα μουσικά παντρέματα - όπως μια γκόσπελ χορωδία από το Σαν Ντιέγκο που συναντά Ηπειρώτες μουσικούς από το Πωγώνι.

Το 2011 η παρέα των «Πυξ Λαξ» επανενώθηκε στη σκηνή με μια μοναδική μουσική παραγωγή, που περιόδευσε στις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις και ολοκληρώθηκε με 3 συναυλίες στην Αμερική (Νέα Υόρκη, Σικάγο, Βοστόνη) και μία στον Καναδά (Τορόντο), που δόθηκαν σε ιστορικούς συναυλιακούς χώρους (Terminal 5 και House of Blues). 

Τον Μάρτιο του 2012 κυκλοφόρησε το δίσκο «Προσοχή Στο Κενό», όπου το τραγούδι «Πού Να Πάμε» σημείωσε μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία πριν ακόμη την κυκλοφορία του δίσκου.

Τον Μάρτιο του 2014 ο Φίλιππος Πλιάτσικας κυκλοφόρησε το άλμπουμ  «Η Αλλη Πλευρά του Μπλε», καθώς συνεχιζόταν η επιτυχημένη ευρωπαϊκή του περιοδεία με τίτλο «The Other Side Of Greece» φιλοξενώντας πολλούς Ελληνες και διεθνούς φήμης καλλιτέχνες στη σκηνή (Ε. Ζουγανέλη, Κ. Μαραβέγιας, Γ. Νταγάκη, Ν. Πορτοκάλογλου, Μ. Στόκας, Πετρολούκας Χαλκιάς, Gautier, Gordon Gano («Violent Femmes»), Liset Alea («Nouvelle Vague»), «Nits» - μεταξύ των οποίων και ηθοποιοί όπως οι Γιώργος Χωραφάς, Theo Alexander, Cas Enklaar του Εθνικού Θεάτρου Ολλανδίας, Αιμίλιος Χειλάκης και άλλοι).

Τώρα, μέσα από τη συνεργασία του με το Γιάννη Μηλιώκα, κάνει σαφείς δηλώσεις «Για την Αγάπη» και το αν «Είμαστε Τρελοί» - προσκαλώντας τους μουσικόφιλους σε νέες αλλά και γνώριμες περιπέτειες, με τραγούδια μέσα απ' την καρδιά και... έξω από τα δόντια.

 

 

 

 

 


NEWSLETTER