Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2015 09:01

Ο Λεωνίδας Καλφαγιάννης στην "Ε": «Βλέπω στην καθημερινότητα αγίους που δεν φοράνε ράσα»

Γράφτηκε από την
Ο Λεωνίδας Καλφαγιάννης στην "Ε": «Βλέπω στην καθημερινότητα αγίους που δεν φοράνε ράσα»

Πίσω από την εκρηκτική του πια αναγνωρισιμότητα, ο Λεωνίδας Καλφαγιάννης είναι ένας πολύ μετρημένος άνθρωπος, ο οποίος θέλει να πατάει γερά στη γη καθώς σηκώνει το βλέμμα προς τον ουρανό.

Εχει κάνει διάφορες δουλειές στη ζωή του, αλλά το μικρόβιο του θεάτρου -με το οποίο είχε ασχοληθεί ερασιτεχνικά από πολύ μικρός- φαίνεται ότι νίκησε τελικά τα υπόλοιπα... Φέτος πρωταγωνιστεί στους «Αχαρνής» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα - μαζί με το Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, τον Αρη Σερβετάλη, το Χρήστο Χατζηπαναγιώτη και το Φάνη Μουρατίδη.

Οι «Αχαρνής» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γ. Κακλέα παρουσιάζονται στο Κάστρο της Καλαμάτας σήμερα Τετάρτη 19/8 και αύριο Πέμπτη 20/8, στις 9 του βράδυ.

Μιλώντας στην "Ε" με αυτή την αφορμή, ο Λεωνίδας Καλφαγιάννης μας αποκάλυψε πώς βλέπει τον δικό του ρόλο του σ' αυτό το έργο, και πώς τον πραγματικό του εαυτό. Ακόμη, μας λέει ποια είναι η πολυεπίπεδη σχέση του με την αρχαιοελληνική δραματουργία, με το κωμικό και με το τραγικό, και τέλος, με την πίστη.


 - Ποιο ρόλο ενσαρκώνετε στους "Αχαρνής" του Γιάννη Κακλέα; Και... λίγο πιο προσωπικά: Ποιος είναι ο ρόλος σας μέσα στην ομάδα-παρέα αυτού του θιάσου;

 «Μου έχει δοθεί ο ρόλος του Βοιωτού στην παράστασή μας: ένας χαρακτήρας τόσο σκοτεινός όσο και φωτεινός, όπως έχει στηθεί από τον σκηνοθέτη μας τον κ. Κακλέα. Κάτι σαν μάγος είναι ο Βοιωτός μας, που φέρνει καλό και ευλογία, ενώ παίρνει μαζί του φεύγοντας ό,τι πιο στρεβλό και βρόμικο. Είναι ο τελευταίος επί σκηνής επισκέπτης στο οικόπεδο ειρήνης του Δικαιόπολι, πριν ξεκινήσει το γλέντι για την κατοχύρωση της προσωπικής του νίκης ενάντια στον πόλεμο.

Οσον αφορά τη θέση μου σε αυτή την έξοχη παρέα, δεν μπορώ να πω πως είμαι τίποτα παραπάνω παρά ένας ηθοποιός που προσπαθεί να μάθει περισσότερα για ό,τι μπορεί να ονομαστεί "τέχνη"».

- Εχετε ήδη στο ενεργητικό σας μια γκάμα θεατρικών, κινηματογραφικών και τηλεοπτικών συμμετοχών κάθε είδους. Μέχρι τώρα φαίνεται να κερδίζουν -έστω και οριακά- οι κωμωδίες. Σας ταιριάζουν περισσότερο... ή λαχταράτε την απέναντι όχθη;

«Πολλά πράγματα σε μια διαδρομή δεν τα επιλέγεις. Απλά έρχονται, και χαρούμενα ακολουθείς - ευελπιστώντας να σου δοθεί η ευκαιρία λίγο πιο κάτω να δοκιμάσεις και να δοκιμαστείς σε όσο περισσότερα πεδία μπορείς.

Προσωπικά δεν διαχωρίζω ηθοποιούς σε κωμικούς ή δραματικούς, και δεν αυτοχαρακτηρίζομαι έτσι. Θα ήθελα να είμαι -ή να γίνω- ένας ηθοποιός που μπορεί να υποστηρίζει όποιον ρόλο του δοθεί, με τον ίδιο σεβασμό και την ίδια θέρμη».

- Ποια είναι η σχέση σας με την αρχαία δραματουργία; Ως θεατής αλλά και ως ηθοποιός, τι είδους προσέγγισή της προτιμάτε;

«Ως σπουδαστής στη δραματική σχολή, μελέτησα όλες τις αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες μας· ως φοιτητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Καποδιστριακού, ανέλυσα σε μεγάλο βαθμό το θεωρητικό και ιστορικό κομμάτι τους· ως θεατής, πολλές ήταν οι παραστάσεις που με έκαναν τυχερό κοινωνό τους· ως αναγνώστης απλός, μαγεύτηκα από το μεγαλείο των αρχαίων συγγραφέων μας· και ως ηθοποιός συνεχώς ανακαλύπτω τη μικρότητά μου απέναντι στα νοήματα που με υπερβαίνουν.

Η σχέση μου με την αρχαία μας κληρονομιά συνεχώς χτίζεται. Η προσέγγιση που προτιμώ όμως παραμένει αναλλοίωτη - και είναι αυτή της αλήθειας, ανεξαρτήτως φόρμας ή πλαισίου».

- Διάβασα κάπου ότι ο παππούς σας ήταν ιερέας. Η εγγύτητα αυτή με τον κόσμο της θρησκείας πώς σας επηρέασε; Ανιχνεύετε ίχνη της μέσα σας έως σήμερα;

«Ο προπάππος μου ήταν ιερέας. Ωστόσο, αρκετές είναι οι φορές που βλέπω στην καθημερινότητά μου αγίους που δεν φοράνε ράσα.

Μέσα μου είχα και έχω τη σιγουριά της πίστης και της αγάπης σε ό,τι μπορώ να δω, αλλά και σε ό,τι δεν βλέπω».

- Είστε νέος, ωραίος, ταλαντούχος, μορφωμένος και σκεπτόμενος: Υπάρχει κάτι που σας λείπει - ή έστω κάποιο "ελάττωμα" που εύχεστε να... εξαφανιζόταν διά μαγείας;

«Δεν ξέρω τι ισχύει από όλα αυτά που είπατε πως είμαι - ούτε τι είμαι ξέρω αληθινά. Ωστόσο είμαι καλά με όσα έχω και μου έχουν δοθεί, καλά και κακά μαζί, αφού φτιάχνουν εμένα, τον ατελή ευγνώμονα άνθρωπο που προσπαθεί συνεχώς να εξελιχθεί».

 

Η πολιτική κωμωδία του Αριστοφάνη, «Αχαρνής» παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία Γιάννη Κακλέα με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, τον Αρη Σερβετάλη, τον Φάνη Μουρατίδη, τον Λεωνίδα Καλφαγιάννη και τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Ο Γιάννης Κακλέας, απρόβλεπτος πάντα, συνεχίζει τη διερεύνηση της σκηνικής αριστοφανικής φόρμας, με μια πλειάδα εξαιρετικών κωμικών ηθοποιών, σε ένα έργο που υμνεί τα αγαθά της ειρηνικής συνύπαρξης, σαρκάζοντας τους πολεμοκάπηλους.

“Οι Αχαρνής, το πρώτο σωζόμενο έργο του Αριστοφάνη, έχει όλα τα δυναμικά χαρακτηριστικά του μεγάλου αυτού σατιρικού ποιητή: την αιχμηρή καταγγελία για τη διαφθορά του δημόσιου βίου, την αηδία του για τους δημαγωγούς που διαφθείρουν την συνείδηση των πολιτών και πάνω απ΄ όλα την αντίθεση του με την ψύχωση για πόλεμο που κατέλαβε τους Αθηναίους και οδήγησε σε καταστροφή την Αθηναϊκή δημοκρατία. Ο ποιητής με όχημα την κωμωδία σατιρίζει αμείλικτα την πολεμική παράνοια των συμπολιτών του, κραυγάζοντας την επιθυμία του για Ειρήνη και όλα τα αγαθά που την ορίζουν: την αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο, τη φροντίδα για το κοινό συμφέρον, την τίμια διαχείριση του δημόσιου ταμείου, την πίστη στις ηθικές αξίες, τον σεβασμό και την αγάπη για την φύση και φυσικά τη χαρά για την ζωή και τον Ερωτα. Κι όταν η Αθηναίοι αρνούνται πεισματικά να κάνουν Ειρήνη τότε ο Δικαιόπολης, ο ήρωας του Αριστοφάνη, αναλαμβάνει ο ίδιος πρωτοβουλία για Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Αξιοκρατία και … το γλέντι αρχίζει! Γιατί ο πολιτικός Αριστοφάνης έχει κέφια!” σημειώνει ο Γιάννης Κακλέας.

Η δραματουργική επεξεργασία είναι του Γιάννη Κακλέα, τα σκηνικά του Μανόλη Παντελιδάκη, τα κοστούμια της Εύας Νάθενα, η μουσική του Σταύρου Γασπαράτου, η χορογραφία της Αγγελικής Τρομπούκη, οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη. Βοηθός σκηνοθέτη ήταν η Νουρμάλα Ηστυ. Φωτογραφίες έβγαλε η Μαριλένα Σταφυλίδου και ο γραφιστικός σχεδιασμός ήταν του Χριστόφορου Χαραλαμπόπουλου.

Παίζουν ακόμα οι: Σωκράτης Πατσίκας, Λάμπρος Κτεναβός, Θάνος Μπίρκος, Γιώργος Κοψιδάς, Αγγελική Τρομπούκη, Κώστας Γαβαλάς, Στέλιος Ιακωβίδης, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Αλέξης Φουσέκης, Αχιλλέας Χαρίσκος, Θανάσης Ζερβόπουλος.

Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται στο Πνευματικό Κέντρο: 27210 95611 και στο http://www.viva.gr/tickets/theater/kalokairini-periodeia/axarnis-aristofani.

 

Διαβάστε επίσης τις συνεντεύξεις, που έδωσαν στην "Ε" κι άλλοι συντελεστές της παράστασης:

Γιάννης Κακλέας

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης

Φάνης Μουρατίδης


NEWSLETTER