Κυριακή, 08 Νοεμβρίου 2015 08:00

Η Αναστασία Λιόκουρα στην "Ε": «Σινεμά δεν είναι η "βαριά κουλτούρα" ούτε τα εμπορικά block busters»

Γράφτηκε από την

Η Αναστασία Λιόκουρα είναι μία από τους συνιδρυτές της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας. Ανήκε σε κείνους που δεν κατάπιαν ποτέ το ότι στην Καλαμάτα για χρόνια δεν υπήρχε πια «η Λέσχη»! Ετσι το πάλεψε, συνέβαλε από την πλευρά της, και από το 2012... υπάρχει πάλι. 

Συνέντευξη στην Πέπη Αλευρά

Είναι δικηγόρος στο επάγγελμα, όμως εγώ τη γνωρίζω από παλιά, απ' το δημοτικό. Γι' αυτό και μάθαινα την αγωνία της για τη Λέσχη - αλλά και γι' αυτό μου είναι τώρα αδύνατον να της μιλήσω... στον πληθυντικό. Ούτε καν για τις ανάγκες μιας συνέντευξης. Μιας κουβέντας, που βρήκε την κατάλληλη αφορμή τώρα που αρχίζει η νέα σεζόν. Πριν από μια εβδομάδα ξεκίνησαν οι παράλληλες εκδηλώσεις της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης μ' ένα αφιέρωμα στον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη - ενώ την Πέμπτη έκαναν επίσημη πρεμιέρα οι προβολές, με τους κλασικούς "12 ενόρκους" του Σίντνεϊ Λιούμετ: ένα δικαστικό δράμα που κατέχει τη 2η θέση στο σχετικό TOP-10 του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (AFI). 

Με την ευκαιρία αυτή, η Αναστασία Λιόκουρα μιλάει για τους ανθρώπους που ξανάστησαν την Κινηματογραφική Λέσχη στην Καλαμάτα, αλλά και για το πώς ψηφίζουν κάθε φορά τι θα δούμε. Τονίζει επίσης πως η Λέσχη αυτή, όχι μόνο δεν είναι «κλειστή», αλλά αντίθετα είναι ορθάνοιχτη... καθώς οι ταινίες της δεν ανήκουν μόνο σ' ένα είδος: Ελίσσονται ανάμεσα στη λεγόμενη "βαριά κουλτούρα" και τα block busters! Ακόμα, η Αναστασία μετράει χαρές και δυσκολίες μέχρι σήμερα, ενώ φωτίζει πλάγια το παράξενο καλοκαίρι που μας πέρασε. Και βέβαια κάνει ζουμ στις "Ταινίες δωματίου", στις οποίες είναι αφιερωμένος ο κινηματογραφικός Νοέμβριος της Λέσχης. 


- Αναστασία, ποιοι είναι καταρχάς οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους πίσω από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας; 

 «Αυτό που μας ένωσε αρχικά είναι η αγάπη μας για τον κινηματογράφο - και σήμερα μας ενώνει ακόμα κάτι: η αγάπη μας για τη Λέσχη, που πλέον είναι σαν δεύτερο σπίτι μας. Ξεκινήσαμε οκτώ και σήμερα είμαστε έντεκα. Γνωριζόμασταν μεταξύ μας, αλλά δεν ήμασταν αυτό που λέμε "κολλητοί". Υπάρχουν πολλές δυσκολίες και κυρίως η καθημερινότητα του καθενός, γιατί όλοι μας έχουμε δουλειές, οικογένεια και υποχρεώσεις. Το στήσιμο και η οργάνωση μιας τέτοιας δραστηριότητας θέλει δουλειά και χρόνο. Ομως μετά από τρία χρόνια έχει μπει το νερό στ’ αυλάκι, ο καθένας έχει το πόστο του και όλα λειτουργούν πιο εύκολα. Πιστεύω ότι ο καθένας από εμάς μέσω της Λέσχης καλύπτει μια προσωπική του ανάγκη, και γι' αυτό λειτουργούμε ενωμένα και ομαδικά. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε κάνει ούτε έναν σοβαρό καβγά!».

- Μέχρι στιγμής η Λέσχη έχει προβάλει περί τις 85 ταινίες στο κανονικό της πρόγραμμα, ξέχωρα από τις παράλληλες εκδηλώσεις. Η διαδικασία επιλογής διέπεται από μια συγκεκριμένη λογική... ή από πολλές; Πόσος χώρος υπάρχει για το τυχαίο, τη συγκυρία, την έμπνευση;  

«Και τα δύο ισχύουν. Αποφασίσαμε κάθε μήνας να έχει μια θεματική, προκειμένου να περιορίζεται κάπως το φάσμα των επιλογών. Οταν καταλήξουμε σε θέμα, προτείνουμε ο καθένας ταινίες και στη συνέχεια ακολουθεί ψηφοφορία, αφού φυσικά ελέγξουμε πρώτα τα δικαιώματα και τη διανομή. Ομως ως προς την επιλογή των θεμάτων κυριαρχεί το τυχαίο, η συγκυρία, η έμπνευση και η φαντασία. Εχουμε επιλέξει θεματική ενότητα σε σχέση με την εποχή, ή κάποιο γεγονός - όπως για παράδειγμα "Μήνας Παραμυθιού" τον Δεκέμβριο του 2013 ενόψει των Χριστουγέννων ή "Ταινίες που αδικήθηκαν στα Οσκαρ" τον Φεβρουάριο του 2015, μιας και ο Φεβρουάριος είναι οσκαρικός μήνας. 

Εχουμε επιλέξει θέμα ακόμα κι από λογοπαίγνιο: Σε μια συνάντηση με έναν γνωστό μας μουσικό, συζητούσαμε για τη μουσική δωματίου και μέσα από τη συζήτηση μας ήρθε η ιδέα για τις... ταινίες δωματίου, που τελικά είναι η θεματική ενότητα η οποία θα εγκαινιάσει τη νέα σεζόν της Λέσχης».

- Φέτος η Νέα Λέσχη κλείνει τα 3 της χρόνια. Τι θα περιλάμβανε ένας μικρός απολογισμός για το έργο της, για τις δυσκολίες... αλλά και για το κοινό που έδωσε ή δεν έδωσε το "παρών";

«Αρχικά, οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε ήταν οικονομικής φύσεως, γιατί ο κινηματογραφικός εξοπλισμός, ακόμα και ο μη επαγγελματικός, κοστίζει. Με τη συνεισφορά των μελών της Λέσχης και με τη βοήθεια των χορηγών μας, ξεπεράστηκε αυτό το πρόβλημα. Μια άλλη βασική δυσκολία ήταν ο χώρος προβολών. Για δύο χρόνια φιλοξενηθήκαμε στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, σε έναν χώρο με πολλά λειτουργικά προβλήματα και με κατεξοχήν θεατρικό προορισμό, που δυσκόλευε πάρα πολύ τις προβολές μας. Από πέρσι το Μάρτιο, μετακομίσαμε στο Αμφιθέατρο ΟΑΕΔ: σαφώς πιο κινηματογραφικός χώρος, με επίσης αρκετά προβλήματα που όμως θα τα ξεπεράσουμε με δουλειά και με τη βοήθεια του Δήμου Καλαμάτας.

Η αγωνία ήταν μεγάλη για το αν θα τα καταφέρουμε και αν θα ανταποκριθεί ο κόσμος στην προσπάθειά μας· γιατί κακά τα ψέματα, η επιτυχία και η μακροβιότητα αντίστοιχων κινήσεων έγκειται αποκλειστικά στη στήριξη του κόσμου. Ομως ο κόσμος μάς αγκάλιασε και μας στήριξε, και χάρη σε αυτό ξεκινάμε φέτος την τέταρτη χρονιά μας».

- Με τη λήξη του καλοκαιριού μπαίνει πάντα μια άνω τελεία στη λειτουργία της Λέσχης: μια ανάσα πριν από τη νέα σεζόν που ξεκινάει το φθινόπωρο. Απ' τη δική σας έπαλξη πώς βιώνετε λοιπόν, μέχρι στιγμής, το σκληρό και παράξενο έτος 2015;

«Το φετινό καλοκαίρι συνέβη κάτι πραγματικά παράξενο. Ενώ η διάθεση και η ψυχολογία ήταν... στα πατώματα, προς μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε ότι κάθε Πέμπτη της Λέσχης ήταν sold-out! Θες το καλοκαιρινό αεράκι, θες η επιλογή των ταινιών που ήταν κατά βάση κωμωδίες, ήρθαν κόντρα στα capital controls και στις πολιτικές αντιξοότητες κι όλοι μας αναζητήσαμε δυο ώρες ανέμελες και χαλαρές.

Τώρα, πιο δυνατοί και πιο ξεκούραστοι, ετοιμαζόμαστε για τη νέα σεζόν. Πρώτο μας μέλημα είναι να βελτιώσουμε τεχνικά τις προβολές μας και να γινόμαστε κάθε φορά και καλύτεροι».

- Την Κυριακή που μας πέρασε ξεκίνησαν οι παράλληλες εκδηλώσεις της Λέσχης - και αύριο με το καλό ξεκινά το κανονικό πρόγραμμα των προβολών. Για πες, τι θα δούμε, πού και πώς;

«Ξεκινήσαμε πράγματι την Κυριακή 1 Νοεμβρίου στις 8 μ.μ., με ένα αφιέρωμα στον Τάσο Λειβαδίτη, μιας και στις 30 Οκτωβρίου ήταν η επέτειος από το θάνατό του. Προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του, καθώς και η ταινία "Συνοικία το όνειρο" σε σενάριο του ίδιου του ποιητή και σκηνοθεσία του Αλέκου Αλεξανδράκη. Η είσοδος για το κοινό ήταν ελεύθερη, όπως είναι σε κάθε μας αφιέρωμα.

Οι τακτικές προβολές μας ξεκινούν αύριο Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου στις 9.15 το βράδυ. Η τιμή του εισιτηρίου είναι και φέτος 4 ευρώ, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη για τους νέους κάτω των 18 ετών. 

Το θέμα του Νοεμβρίου είναι "Ταινίες δωματίου", και θα προβληθούν 4 πραγματικά πολύ αξιόλογες ταινίες που έχουν γυριστεί σε έναν και μοναδικό κλειστό χώρο. 

Επίσης, ήδη έχουμε προγραμματίσει για το Δεκέμβριο να προβάλουμε τις βραβευμένες ταινίες του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας - όπως κάνουμε κάθε χρόνο. 

Το πρόγραμμα της Λέσχης για τους επόμενους μήνες ετοιμάζεται πυρετωδώς, όπως επίσης και αρκετές παράλληλες εκδηλώσεις, που θα ανακοινωθούν εν καιρώ!».

- Από την εμπειρία σου, οι Κινηματογραφικές Λέσχες απευθύνονται κυρίως στους "προχωρημένους" σινεφίλ μιας πόλης, ή όχι; Θα ήθελες να διευρυνθεί το κοινό στις προβολές σας;

«Βεβαίως και δεν απευθύνονται μόνο σε προχωρημένους - κι αυτό προσπαθούμε να διαδώσουμε στον κόσμο! 

Το σινεμά δεν είναι ούτε η "βαριά κουλτούρα" ούτε τα εμπορικά block busters. Ο κινηματογραφικός πλούτος είναι πραγματικά ανεξάντλητος, και χωρίς υπερβολή υπάρχουν ταινίες για όλα τα γούστα. Κάθε μας μήνας πλαισιώνεται από ταινίες διαφόρων εποχών και διαφόρων ρευμάτων, ώστε να μπορεί να βρει ενδιαφέρον ο καθένας: και ο "προχωρημένος σινεφίλ" και η νεολαία που έχει συνηθίσει ένα λίγο πιο διαφορετικό είδος ταινιών - αλλά και όλοι εμείς που βλέποντας μια ταινία θέλουμε απλά να "ταξιδέψουμε"».

- Φέτος η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη συνεργάστηκε με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Υπάρχει... πεδίον δόξης λαμπρόν στις συνεργασίες με φορείς και ομάδες - κι αν ναι, με ποιους όρους;

«Δεν υπάρχουν όροι, μόνο καλή διάθεση! Τη χαρήκαμε αυτή τη συνεργασία, γιατί το Φεστιβάλ Χορού είναι πλέον βίωμα όλων μας. Ηταν τιμή που μας συμπεριέλαβε στη φετινή του διοργάνωση - και ελπίζουμε να επαναληφθεί.

Η συνεργασία μας με φορείς και ομάδες της πόλης είναι στόχος μας, και μέχρι σήμερα τα έχουμε πάει αρκετά καλά. Εχουμε ήδη συνεργαστεί με τη "Φάρις", με το Φεστιβάλ "Μηδέν", με τον Πολιτιστικό Αντίλογο, το Σύνδεσμο Φιλολόγων Μεσσηνίας, την Ενοποιημένη Εφορεία Αρχαιοτήτων, το Σύλλογο Αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου, το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, τον καλλιτεχνικό Σύλλογο "Αινούντες" και πολλούς άλλους εκτός Μεσσηνίας - όπως τα Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Δράμας και Κέρκυρας... 

Και εννοείται πως είμαστε πάντα ανοιχτοί σε προτάσεις, προσκλήσεις και προκλήσεις».

- Τελικά, τι είναι για σένα το σινεμά; Τι θα ήθελες να ψιθυρίσεις στ' αυτί των θεατών, καθώς μπαίνουν στην αίθουσα;

«Για μένα το σινεμά εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι τρόπος ζωής, κι αυτό που θα ήθελα να ψιθυρίσω στο αυτί των θεατών είναι απλά "καλή διασκέδαση!"».

 

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ 

Η Αναστασία μας έδωσε και την ταυτότητα της Νέας Κινηματογραφική Λέσχης Καλαμάτας: Μας εξήγησε ότι λειτουργεί υπό τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας, ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2012 και η πρώτη της προβολή έγινε στις 7 Φεβρουαρίου του 2013. 

Σήμερα, τα μέλη της Λέσχης είναι 11: Βασίλης Παπαευσταθίου, Ανδρέας Πετροπουλέας, Αντώνης Σταυριανέας, Θοδωρής Μάλλωσης, Ηλίας Βαβίτσας, Μιχάλης Λιόκουρας, Λίνα Σέλκου, Αλέξανδρος Χαρίτσης, Αντώνης Κυριακόπουλος, Νίκος Γιαννακόπουλος και η Αναστασία Λιόκουρα. 

Με τα εισιτήρια καλύπτονται τα έξοδα πνευματικής ιδιοκτησίας των ταινιών (που κυμαίνονται από 100 έως και 500 ευρώ), το ενοίκιο του Αμφιθεάτρου που είναι 100 ευρώ πλέον ΦΠΑ ανά προβολή, καθώς επίσης τα έξοδα εκτύπωσης και συντήρησης του τεχνικού εξοπλισμού (προτζέκτορας, πανί, dvd, υπολογιστής κ.λπ.).