Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015 18:00

Ασυγκράτητα γέλια για πιστούς... και άπιστους στο «Ολη η Βίβλος (λέμε τώρα)»

Γράφτηκε από την
Ασυγκράτητα γέλια για πιστούς...  και άπιστους στο «Ολη η Βίβλος (λέμε τώρα)»

Η Εύα, ο Αβραάμ, ο Σαμψών, η Σαλώμη, ο Πόντιος Πιλάτος και πολλές άλλες βιβλικές φιγούρες παρελαύνουν φέτος στη σκηνή του Θεάτρου «Χορν», θυμίζοντάς μας τις κλασικές βιβλικές ιστορίες και απαντώντας σε προαιώνια ερωτήματα όπως: Ποιος έχει τα πνευματικά δικαιώματα της Βίβλου; Η Βίβλος έχει σελίδα αριθμό 666; Μιλάμε φυσικά για την παράσταση «Ολη η Βίβλος (λέμε τώρα)» - για τις ανάγκες της οποίας επί 2 ώρες παρελαύνουν στη σκηνή αμέτρητα πρόσωπα... τα εξής τρία: ο Σωτήρης Δούβρης, ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης και ο Καλαματιανός Θανάσης Κουρλαμπάς!

Η ιδιόμορφη αυτή τρόικα υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου, με όπλο το ακραίο χιούμορ του έργου αλλά και τον απόλυτο σεβασμό... έχει κερδίσει μέχρι στιγμής τις εντυπώσεις ενός πολυποίκιλου κοινού. Και δεν υπήρξε άνθρωπος που να του ανέφερα την παράσταση ενώ την έχει παρακολουθήσει, ο οποίος να μη μου είπε κατευθείαν: «Την έχεις δει; Πεθαίνεις στο γέλιο!».

 

Συνέντευξη στην Πέπη Αλευρά

Προφανώς λοιπόν πρόκειται για μια διασκεδαστική, χαρούμενη  παράσταση που πρέπει κανείς να την απολαύσει για να την κρίνει. Σε κάθε περίπτωση όμως, υπήρχαν και κάποιες απορίες που έπρεπε ούτως ή άλλως να λυθούν! 

Η "Ε" μίλησε λοιπόν με τους 4 βασικούς συντελεστές, ξεκινώντας από τη σκηνοθέτρια:

- Πώς μπορεί να χωρέσει όλη η Βίβλος (λέμε τώρα) σε 2 ώρες; Η αφαίρεση αλλοιώνει τη γενική εικόνα... ή βοηθάει στην εστίαση; 

Αθανασία Καραγιαννοπούλου: «Ολοι έχουμε κάποιες αναφορές από τη Βίβλο όπως τη διαβάσαμε στα Κλασικά Εικονογραφημένα ή τη μάθαμε στα Θρησκευτικά ή την είδαμε σε κάποια χολιγουντιανή παραγωγή. Αν ανατρέξουμε στις πιο εντυπωσιακές βιβλικές "αναμνήσεις" μας, θα συμπυκνώσουμε την Αγία Γραφή σε έναν Αδάμ και μία Εύα πάνω στην Κιβωτό να παρακολουθούν το Δαβίδ να κατατροπώνει τον Γολιάθ καθώς λάμπει το άστρο της Βηθλεέμ. Η αφαίρεση είναι αναγκαίο στοιχείο του ανθρώπινου μυαλού, για να αντέξει τις χιλιάδες πληροφορίες - και στην περίπτωσή μας γίνεται εκπληκτικό θεατρικό όπλο και πηγή ασυγκράτητου γέλιου!».

- Οταν στην τελετουργία μιας παράστασης παντρεύεται η ιερή διδαχή με τον ασυμβίβαστο γέλωτα, τι σόι οικογένεια είναι αυτή που δημιουργούν; 

Αθανασία Καραγιαννοπούλου: «Αν για τον Μαρξ η θρησκεία ήταν το παυσίπονο του λαού, για την παράστασή μας το γέλιο γίνεται το παυσίλυπο. Για πιστούς ή άπιστους, ο συνδυασμός των δύο φαρμάκων φτιάχνει μια λυτρωτική χαρά».

Βέβαια, οι ηθοποιοί είναι εκείνοι που σηκώνουν όλο αυτό το βιβλικό βάρος (λέμε τώρα) επί δυο ώρες επάνω στο σανίδι. Ετσι ζητήσαμε από τους 3 κυρίους να μας ενημερώσουν για ορισμένα φλέγοντα ζητήματα... δημοσιογραφικής, κοινωνικής αλλά και φιλοσοφικής βεβαίως χροιάς, λόγω θέματος! 

- Πώς είναι το κοινό που έρχεται στο θέατρο για τη “Βίβλο”, πώς αντιδρά στο έργο; Και τι αποκομίζετε εσείς από τη συμμετοχή σε μια τέτοια διήγηση;

Σωτήρης Δούβρης: «Το κοινό μας, ειδικά φέτος αλλά και πέρσι, είναι εντελώς ετερόκλιτο: από παιδιά 10-12 ετών έως ηλικιωμένους 65 και άνω... Κατά τη γνώμη μου, είναι άνθρωποι οι οποίοι έρχονται στο θέατρο για να δουν μια έντιμη κωμωδία-σάτιρα, με εύστοχα κοινωνικοπολιτικά σχόλια για την Ελλάδα του σήμερα. 

Δεν νομίζω ότι είναι άνθρωποι που θέλουν να αποσαφηνίσουν τα κρυφά νοήματα της Βίβλου - αν και η παράσταση μας καταφέρνει να καλύψει και αυτούς!

Η συμμετοχή τους είναι συγκινητική. Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις αυτούς τους τόσο διαφορετικούς μεταξύ τους ανθρώπους, να συμμετέχουν με χαρά στο διαδραστικό κομμάτι της παράστασης. Σου δίνεται η εντύπωση ότι θα ήθελαν να είναι καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου μαζί σου στη σκηνή!

Η σκέψη που έχω φεύγοντας από το θέατρο είναι ότι, τελικά, τα πάντα σηκώνουν σάτιρα και διακωμώδηση· αρκεί να ξέρεις να το κάνεις. Στόχος είναι να περάσει καλά ο θεατής, να γελάσει μέχρι δακρύων, χωρίς ούτε μία στιγμή να νιώσει προσβεβλημένος. Και στην παράστασή μας το καταφέρνουμε, απ’ ό,τι φαίνεται».

- Κάποιες φορές ισχύει το εξής εκ πρώτης όψεως παράδοξο: Η αιρετική ματιά δεν κλονίζει, αλλά αντίθετα τονίζει την ουσία του “ορθόδοξου”. Εδώ τι συμβαίνει;

Θανάσης Κουρλαμπάς: «Αυτό το "παράδοξο" εμφανίζεται συνέχεια στης ζωές των ανθρώπων. Δεν διεκδικώ την ικανότητα να το εξηγήσω, αλλά το συναντάω κι εγώ συχνά... Πράττεις το Α και εισπράττεις το -Α, το αντίθετό του. Στην πολύπλοκη περίπτωση της τέχνης δε, συμβαίνει συνέχεια. 

Στη δική μας παράσταση, αν και στη σκηνή εμφανίζουμε ήρωες-σύμβολα, ακόμη και πρόσωπα ταμπού (π.χ. Ιησούς - Θεός - Παναγία), με απόλυτο πάντα σεβασμό προς αυτά και προς το όποιο θρησκευτικό αίσθημα, δεν είναι λίγες οι φορές που έρχονται μετά να μας συγχαρούν για το γέλιο που τους προσφέραμε άνθρωποι όλων των ηλικιών και των θρησκευτικών πεποιθήσεων... 

Εγώ τη μόνη απάντηση που θα έδινα είναι πως το έντιμο και απλόχερο χιούμορ το καλοδέχονται όλοι. Και αν υπόσχεται κάτι η παράστασή μας είναι ένα: βαθύ, άφθονο και καλοπροαίρετο γέλιο! Σας περιμένουμε προς επιβεβαίωση!».

- Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το κυρίαρχο αίσθημα ή σκέψη που αναδύεται από αυτή την παράσταση;

Ιωσήφ Ιωσηφίδης: «Στην παράσταση κυριαρχεί το γέλιο: Ο κόσμος σε όλη τη διάρκεια της παράστασης γελάει ακατάπαυστα - και τις στιγμές που δε γελάει, νομίζω ότι κάνει διάλειμμα για να ξαναγελάσει. Μάλιστα, σε πολλά σημεία συμμετέχει κιόλας, καθώς το έργο έχει και διαδραστικά στοιχεία - και στο τέλος φεύγει με ένα τεράστιο χαμόγελο και χαρούμενος που πέρασε δυο ώρες συμμετέχοντας σε ένα πανηγύρι, στην κυριολεξία! Αυτό εισπράττω εγώ. 

Βέβαια, μέσα από το χιούμορ επισημαίνονται πράγματα που προκαλούν ερωτηματικά, μέσα στο κείμενο της Βίβλου και κυρίως της Παλαιάς Διαθήκης. Υπογραμμίζονται αντιφατικά και παράδοξα στοιχεία, που κινούν την περιέργεια του κάθε αναγνώστη. 

Μετά από τόσες παραστάσεις πάντως πιστεύω ότι το κυρίαρχο συναίσθημα, με το οποίο τελικά φεύγει ο κόσμος, είναι η χαρά».

Ο επίλογος της συνέντευξης πάντως γράφτηκε συλλογικά, και από τους 4 συντελεστές της παράστασης. Αφορά -τι άλλο;- τα υπόλοιπα σχέδιά τους (εάν αυτό φυσικά δεν ακούγεται βλάσφημο...):

 

- Υπάρχει ζωή μετά τη “Βίβλο” - και τι περιλαμβάνει για εσάς; Κι επειδή ως γνωστόν όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια ο Θεός γελάει, ας μιλήσουμε κυρίως για το τώρα... ή το σε λίγο.

Θανάσης Κουρλαμπάς: «Πράγματι πρέπει να έχει γελάσει πολύ με εμάς τους θνητούς! Αν και νιώθουμε πως είμαστε... χρόνια μαζί οι τέσσερίς μας, η αλήθεια είναι πως μόλις αρχίσαμε. Σαφώς λοιπόν και η "Βίβλος" μας είναι ένα κομμάτι του παρόντος. Το ζούμε όμως πολύ έντονα - και εγώ προσωπικά δεν σκέφτομαι πολύ το μετά... Κουβεντιάζουμε άλλωστε πολλά σχέδια οι τρεις μας, οι ηθοποιοί, μαζί με τη σκηνοθέτριά μας την Αθανασία Καραγιαννοπούλου αλλά και τον παραγωγό μας τον Γιώργο Λεμπέση, για το μέλλον. Θα δούμε. Εγώ θα ήμουν ευτυχής, η αλήθεια είναι, αν μας δινόταν η ευκαιρία να παίξουμε την παράστασή μας και στην Καλαμάτα μας, την πατρίδα μου!».

Ιωσήφ Ιωσηφίδης: «Δεν υπάρχουν άλλα σχέδια ακόμα... Συνεχίζω τη "Βίβλο" αλλά και τον μονόλογο "Μάρτυς μου ο Θεός", του Μάκη Τσίτα, τον οποίο παίζω κάθε Σαββατοκύριακο στο θέατρο "Vault" για δεύτερη χρονιά».

Σωτήρης Δούβρης: «Από τέλη Νοεμβρίου ξεκινάμε πάλι παραστάσεις με την ομάδα "Εμείς" στον τεχνοχώρο "Fabrika" στον Κεραμεικό. Θα παίζουμε κάθε Παρασκευή την παράσταση "Interview" για 4η συνεχόμενη χρονιά: έργο γραμμένο από όλα τα μέλη της ομάδας κατά τη διάρκεια των προβών. Και κάθε Σάββατο - Κυριακή ανεβάζουμε στον ίδιο χώρο το καινούριο έργο της ομάδας, γραμμένο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Τέλος, στο "Εργαστήρι Ερασιτεχνικού Θεάτρου της ARTe", συνεχίζω για 3η χρονιά να διδάσκω ανθρώπους που ασχολούνται με το θέατρο ως χόμπι μεν, με πολλή αγάπη και μεράκι δε!».

Αθανασία Καραγιαννοπούλου: «Η "Βίβλος" άνοιξε το κεφάλαιο "χαρά" στο θέατρο. Τα μηνύματα ευγνωμοσύνης που παίρνουμε με τους ηθοποιούς για την ευτυχία που χαρίζουμε, είναι πλέον το κριτήριο και για όποια επόμενη δουλειά. Προς το παρόν όμως, "Ολη η Βίβλος"... δεν είπε την τελευταία λέξη».

 

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ 

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, παράλληλα με Νομική Αθηνών - και ακολούθησαν 2 μεταπτυχιακά στην Αγγλία και την Ιταλία: Σκηνοθεσία και Θεατρολογία. Εργάστηκε ως ηθοποιός στο Θέατρο Τέχνης και το Κρατικό Θέατρο, ενώ τα τελευταία 15 χρόνια είναι σκηνοθέτρια. Εχει στο ενεργητικό της πάνω από 30 σκηνοθεσίες, με τους σημαντικότερους ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου. Μεταφράζει επίσης για το θέατρο από 3 γλώσσες και έχει διασκευάσει πολλά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Φέτος, ανέβασε και την παιδική παράσταση "Ψαρόσουπα" στο Θέατρο "Χορν".

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΥΡΛΑΜΠΑΣ

Γεννήθηκε στην Καλαμάτα και είναι πτυχιούχος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, καθώς επίσης απόφοιτος της Δραματικής Σχολής "Θεμέλιο" του Νίκου Βασταρδή. Εχει συνεργαστεί με πολλά γνωστά θέατρα μετρώντας μέχρι στιγμής συμμετοχές σε περισσότερα από 45 έργα. Εχει εμφανιστεί επίσης στην τηλεόραση όπου συνεργάστηκε με σκηνοθέτες όπως ο Κώστας Κουτσομύτης, ο Αλέξανδρος Ρήγας, ο Αντώνης Αγγελόπουλος, ο Γιάννης Βούρος, ο Γρηγόρης Πετρινιώτης, η Τζένη Χρυσανίδου, η Μύρνα Τσάπα, ο Αλέξανδρος Πανταζούδης, η Αμαλία Γιαννίκου, ο Ανδρέας Μορφονιός, ο Δημήτρης Αρβανίτης κ.α. Ακόμη, έχει δουλέψει στον κινηματογράφο, σε ταινίες μικρού μήκους, αλλά και στη μεταγλώττιση.

 

ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νάουσα. Είναι απόφοιτος της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου αλλά και πτυχιούχος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ.

Εχει συνεργαστεί, σε αρκετές παραστάσεις με το Εθνικό Θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών, τα ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης και Πάτρας - και, μεταξύ άλλων, έχει δουλέψει με σκηνοθέτες όπως οι Μ. Κακογιάννης, Κ. Τσιάνος, Β. Νικολαΐδης, Γ. Αρμένης, Θ. Καρακατσάνης. Στην τηλεόραση συμμετείχε σε δημοφιλείς σειρές όπως οι "Σαββατογεννημένες", "Στο παρά πέντε", "Εργαζόμενη γυναίκα" κ.ά. Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε στις ταινίες "Πέντε λεπτά ακόμα" του Γ. Ξανθόπουλου και "Πεθαίνω για σένα" της Ε. Ράντου σε σκηνοθεσία Ν. Καραπαναγιώτη. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας GAFF και συμμετείχε στις παραστάσεις "Ψυχολογία Συριανού συζύγου" και "Μάρτυς μου ο θεός".

 

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΟΥΒΡΗΣ

Τελείωσε το λύκειο αλλά και το ΤΕΙ Λογιστικής στην Πάτρα, και στη συνέχεια σπούδασε στη Δραματική Σχολή Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη. Εκανε ακόμη μαθήματα κίνησης, με τις Λία Τσολάκη - Αντιγόνη Γύρα, αλλά και μουσικής - φωνητικής, με τη Μάρω Θεοδωράκη. Εχει παρακολουθήσει επίσης αρκετά σεμινάρια. Τα τελευταία 8 χρόνια συμμετείχε σε περισσότερες από 15 θεατρικές παραστάσεις ενώ έχει ασχοληθεί ακόμη με τη διαφήμιση αλλά και την τηλεόραση - συμμετέχοντας σε γνωστές σειρές, όπως για παράδειγμα "Το Νησί", "Μαύρα μεσάνυχτα", Ιστορίες του Αστυνόμου Μπέκα", "The Flatmates" (διαδικτυακή  σειρά) κ.ά.

«ΟΛΗ Η ΒΙΒΛΟΣ (ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ)»

Μετά το πολύ επιτυχημένο έργο τους «Oλος ο Σαίξπηρ σε μία ώρα», οι συγγραφείς Α. Long, R. Martin και A. Tichenor, συμπύκνωσαν όλη τη Βίβλο («The Bible: The Complete Word of God - abridged») σε μια κωμωδία που έσπασε ταμεία σε Αμερική και Αγγλία για πολλά χρόνια. Ετσι, μετά τις περυσινές τους sold-out παραστάσεις, ο Θανάσης Κουρλαμπάς, ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης και ο Σωτήρης Δούβρης συναντώνται ξανά επί σκηνής υπό τη σκηνοθετική ματιά της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου, για να παρουσιάσουν με κέφι και... επίκαιρη διάθεση τη δική τους εκδοχή για τη Βίβλο. Με ακραίο χιούμορ,  απόλυτο σεβασμό, κι ένα αποτέλεσμα ξεκαρδιστικό... 

Θέατρο «Χορν» • Αμερικής 10, Αθήνα

Παραστάσεις: Δευτέρα - Τρίτη 9 μ.μ.

Εισιτήρια Ticket365

Η "Ε" και το eleftheriaonline.gr κλήρωσαν ήδη 3 δωρεάν διπλές προσκλήσεις (Χριστίνα Γιαννοπούλου - Τατιάνα Γέρου - Στέλιος Μιχαηλίδης) για την παράσταση της Δευτέρας, 23/11. 

Κερδίστε ακόμα 3 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση "Όλη η Βίβλος λέμε τώρα" για την παράσταση της 30ής Νοεμβρίου. Λάβετε μέρος!

 

 


NEWSLETTER