Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016 08:10

Δ. Ζερβουδάκης στην "Ε": “Αναμένω το επόμενο ραντεβού μας στις φωτισμένες πλατείες”

Γράφτηκε από την
Δ. Ζερβουδάκης στην "Ε": “Αναμένω το επόμενο ραντεβού μας στις φωτισμένες πλατείες”

 

Με τη ζεστή, τόσο αναγνωρίσιμη χροιά της τέχνης του και της φωνής του έρχεται ο Δημήτρης Ζερβουδάκης να γεμίσει το βράδυ της Παρασκευής, σε μία και μοναδική του συναυλία στην Καλαμάτα - η οποία θα φιλοξενηθεί στο «Yachting», στη μαρίνα, και θ' αρχίσει στις 10.30 μ.μ.

Μάλιστα, εκτός απ' τα παλιότερα τραγούδια του, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης θα μας πει και τα ολοκαίνουργια «Ζωής Παιχνίδια» (μια ακόμα ανεξάρτητη παραγωγή από την εταιρεία του, το «Κύμα») που δεν διατίθενται στο εμπόριο αλλά μπορούμε να τα βρούμε μεθαύριο στο «Yachting», συλλεκτικά και αριθμημένα. Ως τότε παίρνουμε μια πρόγευση, από μια σύντομη συζήτηση με τον γνωστό τραγουδοποιό, ο οποίος εύχεται στην Καλαμάτα καλή επιτυχία με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα... σίγουρος ότι «το 'χουμε»!

- Ποιας «Ζωής παιχνίδια» αφηγούνται τα καινούργια σας τραγούδια - και ποιο είναι το αύριο που ονειρεύονται;

«Ενα αύριο χωρίς πόλεμο, προσφυγιά και τόσο ανθρώπινο πόνο, θυσία στο βωμό του κέρδους των αριθμών και των δεικτών. Ανθρωποι είμαστε, όχι αριθμοί. Αρνούμαι!».

- Βρίσκεστε ήδη πάνω από 30 χρόνια στο πεντάγραμμο. Τι σας σημάδεψε κυρίως σ' αυτή τη διαδρομή;

«Η χαρά του να ζεις από αυτό που αγαπάς. Εν προκειμένω, την  τέχνη  της τραγουδοποιίας. Η γλυκιά δημιουργική αγωνία για την ολοκλήρωση της "αφήγησης" μες στα χρόνια. Η προσπάθεια και η εσωτερική μου ανάγκη να γευτώ κάτι λίγο από τη συλλογική μνήμη του μέλλοντός μας».

- Πώς βλέπετε μέσα από το δικό σας «Κύμα» το παρόν μα και το μέλλον της δισκογραφίας;

«Το "Κύμα" είναι μια ευκαιρία για μουσική όπως αγαπώ να την υποστηρίζω. Ευτυχώς δεν εμπλέκεται με σκοπιμότητες εμπορικές, οικονομικές βλέψεις ή υπέρογκα κέρδη. Η δισκογραφία στην Ελλάδα πληρώνει το τίμημα της αυτοπαγίδευσής της στην ανυποληψία της αποκλειστικότητας του υπερκέρδους: επιλογή που αφορά απόλυτα τα όποια εναπομείναντα στελέχη αυτού του επαγγελματικού χώρου.

Εχουν λείψει οι άνθρωποι με πίστη και όραμα. Επικράτησαν οι "δημοσιοσχετίστες" του τίποτα, απέναντι σε αυτούς που είχαν το στοιχειώδες νοιάξιμο προς τη δημιουργία και την πρωτοτυπία. Τη διαφορετικότητα. Ελειψε το όραμα και οι οραματιστές του χώρου. Εμείς κινούμαστε με βάση την ανάγκη για τη διάδοση του έργου μας. Εκδόσεις κάνουμε, κι όχι εμπόριο...».

- Ποια είναι η αίσθηση που παίρνετε από τις πόλεις όπου ταξιδεύετε, απ' τους ανθρώπους που συναντάτε, για το πώς βιώνουν τη σημερινή κατάσταση της χώρας;

«Απογοήτευση, θυμός, κατάθλιψη για το αδιέξοδο και δυστυχώς παθητικότητα. Συναντώ όμως -και αυτό επιλέγω- την έντονη κοινωνική δράση, την αστείρευτη αλληλεγγύη, την πίστη στο "μαζί", την αναζήτηση νέων δομών, προτύπων, τρόπων! Ειδικά οι νέοι "βράζουν". Προσπαθώ με τη σειρά μου, ελπίζοντας... Αναμένω το επόμενο ραντεβού μας στις φωτισμένες πλατείες της καρδιάς μας».

- Η Καλαμάτα είναι υποψήφια για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021. Τι θα θέλατε να της ευχηθείτε ή να της προτείνετε;

«Να μη χάσει την ευκαιρία που έχασε η Θεσσαλονίκη λόγω κακοδιαχείρισης. Να δώσει το βάρος στους ανθρώπους της και τη δουλειά τους μες στα χρόνια. Να δουλέψει σαν το μυρμήγκι για τις υποδομές, με στόχο  αυτές να μείνουν, για το μέλλον της πόλης και των επόμενων γενεών. Να μην "ξεχάσει" τους φίλους της. Μα πάνω απ' όλα, καλή επιτυχία και δύναμη! "Το έχετε". Μπορείτε. Καλή επιτυχία!».

 


NEWSLETTER