Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2016 08:11

Η Αρετή Κετιμέ στην "Ε" για τη συναυλία της στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

Την υπέροχη φωνή και τις μελωδίες της Αρετής Κετιμέ θα απολαύσει το κοινό της Μεσσηνίας στην μουσικοχορευτική παράσταση που διοργανώνει ο Χορευτικός Σύλλογος Μεσσηνίας «Εν χορώ», της Ελένης Γκλεγκλέ την Κυριακή στις 9 μ.μ. στο Κάστρο με τίτλο «Τραγούδια, κύκλοι και παρέες».

Στη σκηνή θα ανέβουν χορευτές από το «Εν χορώ», το Μορφωτικό Σύλλογο Ανεμωτισίων Λέσβου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παραδοσιακών Χορών «Μόλυβος» και την Χορευτική Ομάδα Καθηγητών Φυσικής Αγωγής Πειραιά. Βασική ερμηνεύτρια θα είναι η Αρετή Κετιμέ, η οποία θα παίξει και σαντούρι, ενώ μαζί της θα είναι το μουσικό σχήμα «Επτάσημο», ένα από τα πιο γνωστά στην Ελλάδα, το οποίο αποτελείται από τους: Ιάκωβο Ηλιάδη (λαούτο), Βαγγέλη Σαραντίδη (βιολί), Βαγγέλη Παπαναστασίου (κλαρίνο) και Παρασκευά Ντόμπρο (κρουστά). 

Συνέντευξη στη Γιούλα Σαρδέλη

 

Με την Καλαμάτα τι σχέση έχεις;

«Πρώτη φορά ήρθα το 2005. Είχα μία συνεργασία με την Εστουδιαντίνα, τον Παναγιώτη Λάλεζα και τη Γιώτα Νέγκα, ενώ αργότερα ήρθα για την παράσταση του Οιδίποδα Τυράννου. Αυτή είναι η πρώτη φορά που συνεργάζομαι με τον σύλλογο "Εν Χορώ" και είναι χαρά μου»

Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα που θα παρουσιάσεις;

«Θα ερμηνεύσω τραγούδια που έχουν σχέση με περιοχές όπως η Μικρά Ασία, η Θράκη, η Ηπειρος, η Χίος, η Σάμος και η Μυτιλήνη. Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζομαι με το "Επτάσημο". Αφορμή για αυτή την συνεργασία ήταν η κ. Γκλεγκλέ, η οποία με κάλεσε και είχε την πρωταρχική ιδέα για το αφιέρωμα. Μου αρέσει να στηρίζω τέτοιου είδους προσπάθειες. Μπορεί να βιοποριζόμαστε από το τραγούδι, αλλά πολλές φορές μέσα από αυτό, αναζητούμε την τέχνη και τον σεβασμό μέσα από την μουσική».

Εγινες γνωστή ως «παιδί θαύμα», τώρα που έχεις ενηλικιωθεί νιώθεις ότι πρέπει να κάνεις μια επιπλέον προσπάθεια για να εδραιωθείς στο χώρο;

«Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές το καταλαβαίνω αυτό και το συμμερίζομαι από την μεριά τους, να έχουν μείνει δηλαδή κάποιοι στην εικόνα του "παιδιού θαύματος". Αν και εγώ δεν επηρεάστηκα ποτέ από αυτό. Δεν έχω πάψει να εργάζομαι σε αυτόν τον τομέα, εναλλάσσοντας βέβαια τα είδη στην μουσική μου μελέτη. Γιατί μπορώ να παίξω και ρεμπέτικα, έχω κάνει και μια συνεργασία με την Κατερίνα Τσιρίδου, ενώ πέρυσι είχα κάνει μια δισκογραφική συνεργασία με τον Γερμανό dj Shantel».

Τι είδος μουσικής είχες παίξει με τον dj;

«Κάναμε ένα κομμάτι με τίτλο "Δύση και Ανατολή" σε στίχους και μουσική και των δύο. Αυτό σηματοδότησε έναν άλλο τρόπο μουσικής αντίληψης για μένα και για την σχέση μου με το παρελθόν και το μέλλον».

Μιας και αναφέρθηκες στους μεγαλύτερους ανθρώπους, ποιο ήταν το πιο σημαντικό πράγμα που σου δίδαξε ο Αριστείδης Μόσχος;

«Ο τρόπος που κούρδιζε. Ηθελε να ακούγεται ωραία το όργανο και ας μην ήταν τέλειο το κούρδισμα».

Υπάρχει ένα κομμάτι της τέχνης με το οποίο δεν έχεις καταπιαστεί και θα ήθελες να ασχοληθείς με αυτό;

«Δημιουργώ μουσική, θα ήθελα να το κάνω πιο εντατικά, αλλά δεν μου μένει χρόνος γιατί μπαίνω στη διαδικασία να κυνηγάω το μεροκάματο, το οποίο πολλές φορές χρειάζεται να το διαλέγεις και να προσπαθείς να κάνεις και αυτό που σου ταιριάζει».

Πώς αισθάνεσαι για τη συμμετοχή σου στην εκδήλωση;

«Χαίρομαι πολύ γιατί και η Ελένη Γκλεγκλέ και το "Επτάσημο" μου δίνουν την δυνατότητα να παίξω τα τραγούδια που αγαπώ, συμπεριλαμβανομένου και ενός κομματιού που λέγεται "Αηδονάκι μου", μίας σύγχρονης δημιουργίας, που όμως στηρίζεται σε παραδοσιακά μοτίβα. Είναι παρήγορο να βλέπεις νέους ανθρώπους στην ηλικία σου, να κάνουν αυτό που κάνεις και εσύ. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ήταν δύσκολο να βρω ανθρώπους να παίζουν την ίδια μουσική με μένα. Για πολύ καιρό έπαιζα με ανθρώπους μεγάλης ηλικίας ενώ εγώ ήμουν... 15.

Να πω ότι και μόνο από το πρόγραμμα που έχω παραλάβει στα χέρια μου και καλούμαι να αποδώσω, είναι κάποια τραγούδια που είναι πολύ ευχάριστα να τα ξαναπαίζεις και να ανακαλύπτεις την μουσική μέσα από την χορευτική της διάσταση. Γιατί η μουσική μας είναι κυρίως 3 πράγματα: λόγος, μουσική και όρχηση. Αν ένα από τα 3 αυτά λείψει, τότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι το ίδιο. Για παράδειγμα, υπάρχουν κάποια είδη χορού που έχουν τις ρίζες τους πολύ βαθιά στην λαϊκή παράδοση και δεν μπορούν να μεταφερθούν απόλυτα από γενιά σε γενιά. Το θέμα είναι να χορεύεις γιατί το νιώθεις. Μόνο έτσι μπορείς να μεταφέρεις κάτι παραδοσιακό στο σήμερα»