Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2018 12:50

Έναρξη διαλόγου για την ΠΦΥ ζήτησε ο ΙΣΘ από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ

Γράφτηκε από την
Έναρξη διαλόγου για την ΠΦΥ ζήτησε ο ΙΣΘ από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ

Aναθεώρηση των σχεδιασμών του υπουργείου Υγείας και έναρξη διαλόγου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) ζήτησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, κατά τη διάρκεια συνάντησης του διοικητικού του συμβουλίου με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη.

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ επισήμανε ότι η οργάνωση της ΠΦΥ από την κυβέρνηση είναι σε λανθασμένη κατεύθυση και ζήτησε αναθεώρηση των σχεδιασμών του υπουργείου και έναρξη διαλόγου για την ΠΦΥ στη βάση της ελεύθερης επιλογής γιατρού, με αξιοποίηση της πληθώρας των ειδικών γιατρών που διαθέτει η χώρα και αμοιβές αξιοπρεπείς και δίκαιες ώστε να μην υποβαθμιστεί η παρεχόμενη ιατρική υπηρεσία προς τους ασθενείς.

Όπως αναφέρει ο κ. Εξαδάκτυλος, από τις απαντήσεις που έδωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ σε ερωτήσεις μελών του ΔΣ του ΙΣΘ δεν προκύπτουν νέα δεδομένα για τις συμβάσεις των οικογενειακών γιατρών.

«Από τη συζήτηση προκύπτει ότι η πρόσβαση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι διασφαλισμένο δικαίωμα όλων των γιατρών και δεν υπάρχει σχεδιασμός για την επιβολή gatekeeping. Ο ΕΟΠΥΥ προγραμματίζει την αντικατάσταση των συμβάσεων που ισχύουν σήμερα μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία με τους οικογενειακούς ιατρούς. Οι δε συμβάσεις των ιατρών των υπολοίπων ειδικοτήτων θα συζητηθούν στην συνέχεια. Για τη σύναψη των συμβάσεων επόμενης φάσης με ειδικούς ιατρούς - όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ - θα ακολουθηθεί ανάλογη διαδικασία μοριοδότησης των ενδιαφερομένων. Αναφορικά με την εξόφληση παλαιών οφειλών προς κλινικούς και εργαστηριακούς, ενημέρωσε ότι  προγραμματίζουν την εξόφληση τους μέχρι το καλοκαίρι» προσθέτει ο κ. Εξαδάκτυλος.

Οι θέσεις του ΙΣΘ θα συζητηθούν και θα καθοριστούν στη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11/2 στις 10 το πρωί στα γραφεία του ΙΣΘ (Πλ. Αριστοτέλους 4).

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER