Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018 12:30

Ποια είναι η «Δύναμη Δέλτα» που σαρώνει το Αιγαίο από τα ξημερώματα (Βίντεο)

Γράφτηκε από την
Ποια είναι η «Δύναμη Δέλτα» που σαρώνει το Αιγαίο από τα ξημερώματα (Βίντεο)

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα η άσκηση ετοιμότητας «Πυρπολητής», που διέταξε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μετά από εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Η άσκηση διεξάγεται στην περιοχή των Δωδεκανήσων και σύμφωνα με πληροφορίες συμμετέχουν φρεγάτα, πυραυλάκατος, κανονιοφόρος, επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα ένα πλοίο ταχείας μεταφοράς Ζουμπρ στο οποίο επιβαίνουν στοιχεία ειδικών δυνάμεων, ενώ την επιχείρηση υποστηρίζουν αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σενάριο της άσκησης προβλέπει ανακατάληψη βραχονησίδας στην περιοχή.

Για μία ακόμη φορά ενεργοποιήθηκε η «Δύναμη Δέλτα» στο πλαίσιο μιας ακόμα άσκησης «Πυρπολητής». Η εντολή δόθηκε από τον ίδιο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Όπως γράφει το news.gr, το αιφνιδιαστικό της υπόθεσης δεν έχει να κάνει με κάποιο συγκεκριμένο θέμα αλλά αποτελεί μέρος της εκπαίδευσης ώστε να είναι σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή. Η ενεργοποίησή της βέβαια μια ημέρα μετά τις δηλώσεις Ερντογάν, στέλνει σε κάθε περίπτωση μήνυμα στην Άγκυρα.

Η «Δύναμη Δέλτα» αποτελεί την δύναμη ταχείας αντίδρασης επί της ουσίας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και συστάθηκε μετά από τα μαθήματα των ελληνοτουρκικών, κυρίως, κρίσεων των τελευταίων δεκαετιών.

Τον κορμό της αποτελούν κυρίως μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων και συγκεκριμένα οι:

  • Ζ' Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ ΜΑΚ)
  • Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ)
  • Ομάδες Υποβρύχιων Καταστροφών (ΟΥΚ)
  • 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας – Διάσωσης (31 ΜΕΕΔ)

Σε αυτές φυσικά θα πρέπει να προσθέσουμε και τις μονάδες καταδρομών του Στρατού Ξηράς, οι οποίες έχουν συντελέσει καταλυτικά σε ενεργοποιήσεις της «Δύναμης» στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Από το 2014 η διοίκηση της «Δύναμης Δέλτα» υπάγεται στη Διακλαδική Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων. Προκειμένου να μπορεί να επιτελεί την αποστολή της οπουδήποτε και οποτεδήποτε απαιτηθεί από τις επιχειρησιακές ανάγκες, η «Δύναμη Δέλτα» μπορεί να συνεργαστεί με επιθετικά και μεταγωγικά ελικόπτερα, πλοία και αεροπλάνα και φυσικά είναι σε αγαστή συνεργασία με το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας το οποίο τις διαθέτει μαχητικά για αεροπορική κάλυψη των αποστολών της και το Αρχηγείο Στόλου που τις διαθέτει από ταχέα σκάφη μέχρι φρεγάτες.


NEWSLETTER