Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018 21:11

Χρηματοδότηση με 112,5 εκατ. ευρώ της επιστημονικής έρευνας από το ΕΛΙΔΕΚ

Γράφτηκε από την
Χρηματοδότηση με 112,5 εκατ. ευρώ της επιστημονικής έρευνας από το ΕΛΙΔΕΚ

Μία χωρίς προηγούμενο για τα ελληνικά δεδομένα χρηματοδότηση της έρευνας παρέχει το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), το οποίο συνολικά μέσα στη διετία 2017-18 θα ενισχύσει τους ερευνητές της χώρας συνολικά με 112,5 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Τομέας Έρευνας του υπουργείου Παιδείας, δόθηκαν ήδη σε προκηρύξεις κατά την περίοδο 2017-2018 αφενός 13,5 εκατ. ευρώ σε 582 υποτροφίες για υποψήφιους διδάκτορες και αφετέρου 34 εκατ. ευρώ σε 192 ερευνητικά έργα μεταδιδακτόρων.

Ταυτόχρονα, μέσα στο 2018 έχουν προκηρυχθεί δράσεις 54 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση ερευνητικών έργων μελών ΔΕΠ και ερευνητών και για την προμήθεια επιστημονικού εξοπλισμού μεγάλης αξίας, 10 εκατ. ευρώ για υποτροφίες υποψήφιων διδακτόρων και ένα εκατ. ευρώ για τη δράση «Επιστήμη και Κοινωνία - 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση».

Ακόμη, πριν το τέλος του 2018, επίκειται η δεύτερη προκήρυξη ερευνητικών έργων για την ενίσχυση μεταδιδακτόρων ερευνητών με προϋπολογισμό 16,6 εκατ. ευρώ.

Για πρώτη φορά οι μεταδιδάκτορες, δηλαδή οι νέοι επιστήμονες, μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση για πρόταση ερευνητικού έργου που υποβάλουν με αυτούς τους ίδιους ως επιστημονικούς υπεύθυνους, προκειμένου να προχωρήσουν σε υλοποίησή της έρευνάς τους σε ΑΕΙ ή ερευνητικό κέντρο της επιλογής τους. Αυτό το στοιχείο αποδείχτηκε αποτελεσματικό για μια πρώτη ανάσχεση της «διαρροής εγκεφάλων» (brain drain), καθώς ήδη αρκετές ερευνητικές προτάσεις προέρχονται από νέους επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό για την πραγματοποίηση της έρευνάς τους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του, επειδή, όπως είπε «αυτό που οραματιστήκαμε από την πρώτη στιγμή του σχεδιασμού του ΕΛΙΔΕΚ, αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα το ύψος των πόρων που διατίθενται για τη στήριξη της έρευνας στα ελληνικά ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα μετά από επτά χρόνια ξηρασίας, γεγονός που αποδεικνύει έμπρακτα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου με βάση την οικονομία της γνώσης. Αξιόλογοι νέοι ερευνητές, τους οποίους χρειάζεται η χώρα για να αλλάξει σελίδα, επιστρέφουν πλέον στην Ελλάδα ή δεν μεταναστεύουν στο εξωτερικό».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER