Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012 11:34

Στην Τρίπολη το πρώτο διεθνές σεμινάριο Aikido (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Στην Τρίπολη το πρώτο διεθνές σεμινάριο Aikido (βίντεο)

 

Ο όμιλος που ιδρύθηκε για πρώτη φορά στην Τρίπολη το 1986 και επανασυστάθηκε το Νοέμβριο 2011, διοργανώνει το πρώτο του διεθνές σεμινάριο Aikido στην Αρκαδία. Θα συμμετάσχουν εκτός από Έλληνες αθλητές και 35 Νορβηγοί οι οποίοι θα μείνουν στην Αρκαδία για 15 μέρες.

Θα πραγματοποιηθεί πενθήμερο σεμινάριο από τον Sensei Georgios Koliopoulos 6th Dan Aikikai, καθώς και πολλές άλλες δραστηριότητες τόσο στην Τρίπολη όσο και στις γύρω περιοχές της Αρκαδίας . Αναλυτικό πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες θα δημοσιευθούν τις προσεχείς ημέρες.

Τα σεμινάρια θα είναι δωρεάν για όσους θέλουν να συμμετέχουν και να γνωρίσουν την τέχνη του Aikido.

 

Λίγα λόγια για την τέχνη Aikido:

 

ΑΙΚΙΝΤΟ – Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ

Η λέξη Αικίντο αποτελείται από τρεις Ιαπωνικούς χαρακτήρες-λέξεις. ΑΪ που σημαίνει αρμονία, ΚΙ που σημαίνει πνεύμα, νους ή ενέργεια του σύμπαντος και ΝΤΟ που είναι ο δρόμος. Σ’ ελεύθερη μετάφραση, Αϊκίντο είναι ο δρόμος της αρμονίας με την ενέργεια του σύμπαντος.

Το Αϊκίντο, που ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε από τον Morihei Ueshiba (1886-1969), είναι η πλέον μοντέρνα από τις παραδοσιακές πολεμικές τέχνες της Ιαπωνίας. Αν και εμφανίστηκε μόλις στις δεκαετίες ’30-’40 έχει τις ρίζες του στη διαχρονική φιλοσοφία και πειθαρχία του budo («δρόμος του πολεμιστή»). Ο Μorihei Ueshiba ή O’ Sensei (Μεγάλος Δάσκαλος) μελέτησε σε βάθος διάφορες πολεμικές τέχνες, κυρίως Jujitsu (άοπλη άμυνα), Kenjitsu (σπαθί) και Sojitsu (λόγχη) προτού διαμορφώσει το Αϊκίντο ως μοναδική πολεμική τέχνη. Πίστευε ότι η ισχύς του Αϊκίντο προέρχεται από την πνευματική ενέργεια (ΚΙ) που απελευθερώνεται όταν ένα άτομο ενοποιεί νου και σώμα και γίνεται ένα με την φύση και κατ’ επέκταση το σύμπαν.

Το Αϊκίντο δεν είναι μόνο ένα σύστημα μάχης αλλά και ένας τρόπος καλλιέργειας και βελτίωσης του ανθρώπου. Ως πολεμική τέχνη έχει έντονα μαχητικά στοιχεία. Εντούτοις είναι κυρίως η εξάσκηση στην αρμονία και την κυκλική κίνηση που μας μαθαίνει να ελέγχουμε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον μας. Η εσωτερική δύναμη που αναπτύσσουμε μέσω της άσκησης ενισχύει την αυτοπεποίθηση μας. Σταδιακά κατακτούμε μια πλήρως φυσική και ήρεμη στάση ζωής (shizen tai) που μας επιτρέπει να ανταπεξέλθουμε σε κάθε δύσκολη κατάσταση.

Το Αϊκίντο είναι “shugyo”, δηλαδή, μια έντονη σωματική και πνευματική άσκηση για τη βελτίωση του ανθρώπινου χαρακτήρα και την ανάπτυξη της αληθινής σοφίας. Είναι επομένως προφανής η σημασία του dojo ως του χώρου όπου εξασκούμαστε με πνεύμα συνεργασίας και αλληλοβοήθειας στην τέχνη της αρμονίας. Dojo δεν είναι απλά ο τόπος προπόνησης αλλά ο «χώρος της φώτισης». Είμαστε όλοι εμείς μαζί, ενωμένοι προς ένα κοινό σκοπό, σ’ ένα χώρο που προάγει την εσωτερική μας ανάπτυξη και μας βοηθά να νικήσουμε τα αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα μας.

Το Αϊκίντο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε όλο τον κόσμο γιατί κατόρθωσε να ενσωματώσει την ιαπωνική παράδοση στις σύγχρονες συνθήκες ζωής δημιουργώντας ένα πραγματικά παγκόσμιο budo. Ο ίδιος ο O’ Sensei περιέγραψε το Αϊκίντο με πολλούς τρόπους και έδωσε πολλές τεχνικές και μεθόδους προκειμένου να προοδεύσουμε στην τέχνη. Η επίμονη και συχνή άσκηση θα μας αποκαλύψουν σταδιακά την ουσία του Αϊκίντο και θα μας επιτρέψουν να διαβούμε «τον δρόμο της αρμονίας».

 

Πολυμέσα


NEWSLETTER