Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019 11:30

Μέσα στο 2019 θα ξεκινήσει η λειτουργία του Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας, στα Χανιά

Γράφτηκε από την
Μέσα στο 2019 θα ξεκινήσει η λειτουργία του Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας, στα Χανιά

Μέσα στο 2019 αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας (ΙΠΕ), το οποίο με απόφαση της κυβέρνησης δημιουργείται στα Χανιά με τη σύμπραξη του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Έρευνας.

Η παρουσίαση των στόχων και των δράσεων του Ινστιτούτου πραγματοποιήθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην πόλη, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη, εκπροσώπων του Πολυτεχνείου και του ΙΤΕ, του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνη Μπαλωμενάκη, καθώς και εκπροσώπων των τοπικών αρχών και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

«Το Ινστιτούτο που δημιουργείται, σε συνεργασία του Πολυτεχνείου με το ΙΤΕ, θα αποτελέσει έναν ερευνητικό πόλο, που σε συνεργασία με όλες τις άλλες ερευνητικές ομάδες στα ελληνικά πανεπιστήμια θα αντλήσει και πόρους και ερευνητές για να προχωρήσει στην υλοποίηση των προγραμμάτων του» ανέφερε κατά τη διάρκειας της εκδήλωσης ο κ. Σταθάκης.

Ο υπουργός σημείωσε πως «είναι μία προσπάθεια που δίνει προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα γύρω από τον γρήγορα αναπτυσσόμενο κλάδο της έρευνας και αξιοποίησης κοιτασμάτων», προσθέτοντας ότι έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των επτά συμβάσεων στο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα και στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Όπως είπε, από τις συμβάσεις έχουν επικαιροποιηθεί από τη Βουλή οι πέντε, ενώ οι δύο που βρίσκονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο έχουν προϋπογραφεί και υπολογίζεται ότι θα έρθουν στη Βουλή τον επόμενο μήνα.

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι η επιλογή του Πολυτεχνείου Κρήτης για να φιλοξενήσει το Ινστιτούτο έγινε καθώς το ίδρυμα αποτελεί τον φυσικό χώρο για τέτοιες δράσεις. «Η Κρήτη θα είναι σημαντικό μέρος της προσπάθειας για έρευνα και αξιοποίηση λόγω των ελπιδοφόρων κοιτασμάτων. Συνεπώς, η συγκυρία ήταν πολύ καλή για να προχωρήσει η δημιουργία του Ινστιτούτου» επισήμανε.

Ο κ. Φωτάκης ανέφερε ότι το νέο Ινστιτούτο θα λειτουργήσει ως πόλος προσέλκυσης των επιστημονικών δυνάμεων της χώρας και της διασποράς. Παράλληλα, έχει προβλεφθεί η προμήθεια σύγχρονου ερευνητικού σκάφους, που θα ενισχύσει τη θαλάσσια έρευνα από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, «θα είναι ένα ινστιτούτο στοχευμένης έρευνας και εθνικής εμβέλειας. Αυτό σημαίνει ότι φιλοδοξούμε να αποτελέσει πόλο συσπείρωσης και άλλων δυνάμεων της χώρας, εκτός Κρήτης, για την προαγωγή της επιστημονικής έρευνας σε τεχνολογίες εντοπισμού, εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, με έμφαση στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να προκληθούν».

Ο κ. Φωτάκης σημείωσε ότι στο πλαίσιο των προγραμμάτων, τα οποία διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και αφορούν τον τομέα της ενέργειας, διανοίγονται εξαιρετικές προοπτικές για το νέο Ινστιτούτο. Ήδη, υποστηρίζονται οκτώ εθνικές υποδομές σχετικές με την ενέργεια και το περιβάλλον με το συνολικό ποσό των 41,5 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα των Εθνικών Ερευνητικών Υποδομών.

Ακόμη, από το πρόγραμμα της ΓΓΕΤ «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ» της Ειδικής Υπηρεσίας της ΓΓΕΤ διατέθηκαν σε πρώτη φάση 360 εκατ.ευρώ, από τα οποία 67 εκατ. ευρώ αφορούν έργα που σχετίζονται με ενεργειακά θέματα. Αυτά τα έργα αφορούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την ενεργειακή αποδοτικότητά τους, την αποθήκευση ενέργειας, τα ενεργειακά δίκτυα, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Επιπλέον, με τη σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων πρόκειται να διατεθεί ποσό ύψους 63 εκατ. βευρώ για στοχευμένη έρευνα σε θέματα κλιματικής αλλαγής με τη δημιουργία σχετικού εθνικού δικτύου. Σε αυτό το πλαίσιο έχει προβλεφθεί και η προμήθεια σύγχρονου ερευνητικού σκάφους για θαλάσσια έρευνα που θα ανήκει στο ΕΛΚΕΘΕ. Πρόκειται για μία ολιστική συστηματική προσέγγιση στον τομέα «Ενέργεια - Κλιματική αλλαγή».

«Το νέο Ινστιτούτο στα Χανιά γεννιέται μέσα σε ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον. Οι προοπτικές που διανοίγονται είναι εξαιρετικές και από την άποψη της χρηματοδότησης και από την άποψη της προσέλκυσης επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης μέσα από τη χώρα και από τη διασπορά. Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο» τόνισε ο κ. Φωτάκης.

Ο πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, επισήμανε ότι «η λειτουργία του Ινστιτούτου θα περιλαμβάνει τρεις πυλώνες. Ο πρώτος θα αφορά στην έρευνα και τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι η έρευνα που αφορά στην παραγωγή, εξόρυξη του πετρελαίου. Ο τρίτος, είναι η έρευνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από αυτήν τη διαδικασία».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το Ινστιτούτο φιλοδοξεί να μετατραπεί σε πόλο έλξης νέων επιστημόνων, αλλά και να προσελκύσει χρηματοδοτήσεις, τόσο από ευρωπαϊκά προγράμματα, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Ταβερναράκης υποστήριξε ότι σύντομα θα προκηρυχθεί -μέσω διεθνούς διαγωνισμού- η πλήρωση της θέσης του διευθυντή του Ινστιτούτου καθώς και τριών ερευνητών.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, αφού χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συνεργασία του Πολυτεχνείου με το ΙΤΕ, έκανε γνωστό ότι με απόφαση της συγκλήτου του Πολυτεχνείου παραχωρείται έκταση 35 στρεμμάτων για την ανέγερση του κτιρίου που θα στεγαστεί το Ινστιτούτο. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες θα παραχωρηθεί χώρος στην Πολυτεχνειούπολη στο Ακρωτήρι Χανίων.

«Τα δύο ιδρύματα, μέσα από τη δημιουργία του Ινστιτούτου, θα μπορέσουν να συνεργαστούν και αυτή η συνεργασία θα είναι προς όφελος και των δύο ιδρυμάτων» παρατήρησε ο κ. Διαμαντόπουλος.

Σημαντική εξέλιξη χαρακτήρισε την ίδρυση του Ινστιτούτου, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης. «Για την Περιφέρεια Κρήτης η λειτουργία στα Χανιά, στο Πολυτεχνείο Κρήτης, ενός Ινστιτούτου που θα παράγει καινοτομία σχετικά με την ανίχνευση, τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση των νέων κοιτασμάτων αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη. Μία θετική πρωτοβουλία, καθώς θα επιτηρείται και θα εκφέρεται εμπεριστατωμένη γνώμη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις έρευνες μέχρι την εξόρυξη, την αποθήκευση, την επεξεργασία και τη διάθεση των υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή δυτικά και νότια της Κρήτης» ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης.

Ακόμη, ο περιφερειάρχης Κρήτης σημείωσε ότι «το υπό ίδρυση Ινστιτούτο αναδεικνύει τη δυναμική του νησιού. Τη δυνατότητά του να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο μέσα από τις έρευνες και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, αλλά και μέσα από διακρατικά και ευρωπαϊκά έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου από τη λεκάνη της Μεσογείου. Όλα αυτά καθιστούν το νησί μας σημαντικό παράγοντα στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενέργεια και το περιβάλλον».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στην παλιά πόλη των Χανίων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER