Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2019 14:50

ΠΦΣ: Αναχρονιστικό το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

Γράφτηκε από την
ΠΦΣ: Αναχρονιστικό το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

«Αναχρονιστικό» για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας «το νέο σχέδιο νόμου-μαμούθ με 147 άρθρα» του υπουργείου Υγείας, που καταρτίστηκε με «σαφή πελατειακά κριτήρια», σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ).

«Χωρίς να καινοτομεί σε οτιδήποτε αφορά τη Φαρμακευτική Δαπάνη, συντηρεί τα προνόμια ενός νόμου του... 1928!!! Δηλαδή 90 χρόνια μετά δεν ακολουθεί την εποχή και τις σημερινές απαιτήσεις των ασφαλισμένων», αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, ο ΠΦΣ και προσθέτει: «Δημιουργεί νέους οργανισμούς, νέους φορείς, αυξάνει τις Διευθύνσεις και τα Τμήματα του υπουργείου Υγείας. Κάνει ρουσφετολογικές ρυθμίσεις με προφανή σκοπό την αποκόμιση εκλογικών ωφελημάτων (μόνο οι φωτογραφίες των ευνοημένων λείπουν από το νομοσχέδιο)».

«Μοναδική κραυγαλέα εξαίρεση οι φαρμακοποιοί! Εδώ και πολλούς μήνες, ο υπουργός Υγείας έχει στα χέρια του ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη θεσμική παρέμβαση για τη λειτουργία του φαρμακείου και τον εκσυγχρονισμό του ΠΦΣ και των Φαρμακευτικών Συλλόγων. Η επιβεβλημένη αναθεώρηση του αναχρονιστικού 90χρονου ιδρυτικού μας νόμου ψηφισμένη από τη Γενική Συνέλευση του κλάδου, πετάχτηκε στα σκουπίδια» σημειώνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Επίσης, σύμφωνα με τον Σύλλογο, «στο σχέδιο νόμου μαμούθ περιλαμβάνονται και επομένως θεσμοθετούνται κριτήρια ελέγχου των φαρμακοποιών αστυνομικής έμπνευσης, που ακυρώνουν την επιστημονική μας αυτονομία και δυσχεραίνουν την απρόσκοπτη παροχή των φαρμάκων. Ελέγχεται και ενδεχομένως τιμωρείται ο φαρμακοποιός για τις συνταγογραφικές επιλογές του γιατρού, ακόμη και στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος δικαίως θέλει να συνεχίσει την ίδια φαρμακευτική αγωγή για τη χρόνια ασθένειά του».

Ο ΠΦΣ ζητά την άμεση απόσυρση των κριτηρίων ελέγχου και την ένταξη, έστω και τώρα, στο σχέδιο νόμου των θεσμικών προτάσεών του, τονίζοντας ότι «αν ο υπουργός Υγείας εξέλαβε την αξιοπρεπή, χωρίς κραυγές και αντιπολιτευτικές κορώνες, αλλά θεσμική στάση μας ως αδυναμία, έχει κάνει σοβαρό λάθος και θα το διαπιστώσει σύντομα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER