Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2015 09:15

Πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία

Την ανάγκη μιας ισχυρής συμφωνίας για την Ελλάδα υπογράμμισε χθες ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας ότι το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας θέλει την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

 

«Το ΔΣ της ΕΚΤ θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Αλλά πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία, και μια ισχυρή συμφωνία είναι αυτή που θα δημιουργήσει ανάπτυξη, εμπεριέχει κοινωνική δικαιοσύνη αλλά είναι επίσης δημοσιονομικά βιώσιμη και αντιμετωπίζει τις εναπομείνασες πηγές παραγόντων χρηματοοικονομικής αστάθειας στον χρηματοπιστωτικό τομέα» είπε ο Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση της ευρωτράπεζας.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Σημείωσε ακόμη ότι οι δύο πλευρές, οι θεσμοί και η κυβέρνηση της Ελλάδας, έχουν η καθεμιά «μια σειρά προτάσεων».

Τα έντοκα

Ερωτηθείς σχετικά με την ενδεχόμενη αύξηση του ορίου στα έντοκα δήλωσε ότι πρέπει να υπάρχει μια αξιόπιστη προοπτική για την επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. Και αυτό θα σήμαινε την εκταμίευση από τα κράτη-μέλη της δόσης που απομένει. «Αυτός είναι ένας όρος που πρέπει να ικανοποιηθεί ώστε το Διοικητικό Συμβούλιο να το εξετάσει (σ.σ. την αύξηση του ορίου), διότι δεν υπάρχει αυτόματος τρόπος να εξεταστεί η άρση του ορίου. Και δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί» πρόσθεσε σχετικά.

Αναφορικά με τη συζήτηση για «κούρεμα» στα εχέγγυα που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες για να δανειστούν από τον ELA, ο Μάριο Ντράγκι παρέπεμψε στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

«Θεωρούμε την ελληνική οικονομία βιώσιμη, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν οι ορθές πολιτικές» υπογράμμισε ερωτηθείς σχετικά ο κεντρικός τραπεζίτης, ενώ σχετικά με την πιθανότητα να ενοποιηθούν οι πληρωμές της Ελλάδας προς το ΔΝΤ απάντησε: «Θα πρέπει να εξετάσουμε με ακρίβεια ποιες είναι οι συνθήκες. Η επιλογή της ενοποίησης των πληρωμών χρησιμοποιήθηκε από μια χώρα τη δεκαετία του '70 αν δεν κάνω λάθος».

Ο κ. Ντράγκι υποστήριξε, τέλος, ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η ΕΚΤ εξελίσσεται ομαλά και αναμένεται να συνεχιστεί ως τον Σεπτέμβριο του 2016 ή μέχρι να υπάρξει προσαρμογή του πληθωρισμού προς τον στόχο.

Επεσήμανε δε ότι ο αντίκτυπος από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής διαχέεται στην πραγματική οικονομία και η πλήρης εφαρμογή τους θα προσφέρει την απαιτούμενη στήριξη στην οικονομία της Ευρωζώνης.

ethnos.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER