Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015 19:55

Ιράν: Ιστορική στιγμή η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ιράν: Ιστορική στιγμή η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα

Ιστορική στιγμή χαρακτήρισε τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα με τις μεγάλες δυνάμεις ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, κάνοντας λόγο για νέο κεφάλαιο ελπίδας. 

 

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Βιένη έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, ανοίγει τον δρόμο για μία νέα φάση στις διεθνείς σχέσεις.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν IRNA μετέδωσε πως οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας θα παραμείνουν σε λειτουργία βάσει της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν η Τεχεράνη και οι έξι μεγάλες δυνάμεις.

Η συμφωνία είχε άμεσο αντίκτυπο στις αγορές, με τις τιμές του πετρελαίου να καταγράφουν, σήμερα, απώλειες άνω του ενός δολαρίου, καθώς, η συμφωνία για τα πυρηνικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαλάρωση των κυρώσεων έναντι της Τεχεράνης και σταδιακή αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου της χώρας, την ώρα που οι ασιατικές οικονομίες δείχνουν περαιτέρω σημάδια αδυναμίας. 

Ωστόσο, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες προκειμένου το Ιράν να ανακτήσει πλήρως την εξαγωγική του δυναμικότητα μετά τη χαλάρωση των κυρώσεων. Ωστόσο, ακόμα και μια μέτρια αρχική αύξηση θα είναι αρκετή για να οδηγήσει ακόμα χαμηλότερα τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου καθώς η αγορά ήδη παράγει περίπου 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα περισσότερα από την ζήτηση.

Η συμφωνία, η οποία υπεγράφη στις 14 Ιουλίου 2015, έπειτα από δεκαετείς διαπραγματεύσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία , 5+1)  και του Ιράν είναι ένα ντοκουμέντο εκατό σελίδων και αποτελείται από ένα κύριο μέρος και πέντε παραρτήματα.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER