Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015 20:04

Ρομάνο Πρόντι: "Η Ευρώπη έχασε περισσότερο απ' ότι η Ελλάδα"

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ρομάνο Πρόντι: "Η Ευρώπη έχασε περισσότερο απ' ότι η Ελλάδα"

«Έχασε η Ελλάδα, αλλά ακόμη περισσότερο έχασε η Ευρώπη», γράφει για τη διαπραγμάτευση που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι σε γραπτή του παρέμβαση στην ιταλική εφημερίδα Ιλ Μεσσατζέρο.

 

«Η Ευρώπη έχασε την ψυχή της και υποθήκευσε το μέλλον της. Έχασε την ψυχή της διότι πλέον δεσπόζουν μόνον τα εκλογικά συμφέροντα των μεμονωμένων χωρών. Η Ευρώπη έχασε διότι, όταν μπαίνει κανείς, στον δρόμο αυτό, δεν υπάρχει εναλλακτική στην άσκηση εξουσίας από τον πιο ισχυρό. Αν και την τελευταία στιγμή, ο ρόλος της Γαλλίας ήταν χρήσιμος για να φτάσουμε στην υπογραφή, το περιεχόμενο της συμφωνίας ευθυγραμμίζεται πλήρως με τα όσα ζητούνταν ανέκαθεν από την γερμανική κυβέρνηση» αναφέρει ο πρώην Πρόεδρος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τον Ρ. Πρόντι «η Ευρωπαϊκή Ένωση υποθήκευσε το μέλλον της: μετά την περίπτωση της Ελλάδας θα είναι όλο και πιο δύσκολο να μπορέσει να επεξεργασθεί μια κοινή πολιτική, η οποία να βασίζεται σε έναν ισορροπημένο συμβιβασμό ανάμεσα στα συμφέροντα των διαφόρων κρατών».

Στην ανάλυσή του, ο παλιός ηγέτης της ιταλικής Κεντροαριστεράς, κατηγορεί επίσης το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ότι δεν έπαιξαν κανέναν ουσιαστικό ρόλο, ότι απουσίασε κάθε αναφορά στην παράδοση της αλληλεγγύης και της προάσπισης των ασθενέστερων οικονομικά πολιτών.

Ο Ιταλός πολιτικός, από τους εμπνευστές του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, καταλήγει την γραπτή του παρέμβαση με μια προειδοποίηση:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση προστάτεψε λοιπόν το ευρώ, αλλά το έπραξε υποθηκεύοντας το μέλλον της. Ας πάρουμε έστω, μια ανάσα, διότι τώρα το ευρώ σώθηκε, αλλά ας καταλάβουμε ότι αν συνεχίσουμε την πορεία αυτή, θα έχουμε άσχημο τέλος».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER