Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2015 11:33

Le Monde: Τρία μελλοντικά πεδία αντιπαράθεσης της Ελλάδας με τους πιστωτές της

Γράφτηκε από την

Κανένας στην Ελλάδα δεν χαιρετίζει την προοπτική να δεσμευτεί για άλλα τρία χρόνια στο άρμα της λιτότητας. Την ίδια στιγμή όμως, πολλοί από αυτούς ανακουφίστηκαν που αποφεύχθη ένα Grexit και αρχίζουν να αποδέχονται τους νέους περιορισμούς της εθνικής κυριαρχίας. Σε κάθε περίπτωση, σε κάποια σημεία, οι συνομιλίες που έρχονται αναμένεται να είναι σκληρές και δύσκολες, εκτιμά σε άρθρο της η γαλλική le Monde.

 

Όπως σημειώνει η γαλλική εφημερίδα, τρία θέματα θα αποτελέσουν στο εγγύς και το απώτερη μέλλον πεδίο αντιπαράθεσης ή ακόμα και σύγκρουσης μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, παρά το γεγονός ότι έχουν συμφωνηθεί.

1. Η εκχώρηση αρμοδιοτήτων στο Δημοσιονομικό Συμβούλιο

«Με τη νέα συμφωνία η οποία πρέπει να οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η μάχη του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για να ξαναβρεί η χώρα του ένα είδος ανεξαρτησίας κατάρτισης του προϋπολογισμού έχει πλήρως χαθεί» λέει στη γαλλική εφημερίδα η πολιτική επιστήμονας Φιλίππα Χατζησταύρου.

Η ανταποκρίτρια της Le Monde στην Αθήνα, Αντεά Γκιγιό, εξηγεί ότι «οι πιστωτές έχουν κυρίως επιβάλλει στον πρωθυπουργό και την ομάδα του να θέσουν σε λειτουργία ένα Δημοσιονομικό Συμβούλιο επιφορτισμένο με την εκτίμηση του αντίκτυπου στον προϋπολογισμό κάθε μέτρου που θα θελήσει να λάβει η Αθήνα».

«Εκτός του ότι αυτό το συμβούλιο δεν θα είναι καθόλου ανεξάρτητο, αφού έτσι κι αλλιώς θα είναι στην Ευρώπη, θα είναι και υπό την άμεση εποπτεία των δανειστών οι οποίοι θα είναι σε θέση να αρνηθούν ένα συγκεκριμένο μέτρο που θα θελήσει η Αθήνα, με το αιτιολογικό ότι έχει επιπτώσεις στον προϋπολογισμό. Αυτό περιορίζει εντελώς την πολιτική δράση πάνω στον τρόπο με τον οποία θέλει η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τα έσοδα του κράτους» προσθέτει η Ελληνίδα ερευνήτρια.

Ο συνάδελφός της, Γιώργος Τζογόπουλος αναφέρει από την πλευρά του ότι αυτή η συμφωνία θυμίζει σε πολλά το πρώτο Μνημόνιο, του Μαΐου του 2010. «Η μόνη διαφορά είναι ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις ανέπτυσσαν την όποια νομοθετική τους δράση σε άμεση επικοινωνία με τους δανειστές» τονίζει και προσθέτει ότι εδώ, υπάρχει και το πρόβλημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει ήδη κάποια νομοσχέδια χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, τα οποία τώρα πρέπει να ανακαλέσει.

2. Η αμφισβήτηση των επαναπροσλήψεων των απολυμένων του Δημοσίου

Το δεύτερο μελλοντικό πεδίο αντιπαράθεσης, κατά την ανταποκρίτρια της «Le Monde» στην Αθήνα είναι το νομοσχέδιο με το οποίο επαναπροσλήφθηκαν στο Δημόσιο οι απολυμένοι.

«Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει πίσω πάνω σε θέματα τα οποία έχει ήδη υιοθετήσει αυτούς τους τελευταίους μήνες, όπως για παράδειγμα την επαναπρόσληψη των 4.000 δημοσίων υπαλλήλων [...] ή να τον νόμο των 100 δόσεων» γράφει η Γκιγιό η οποία προσθέτει πως σύμφωνα με πληροφορίες, «ο κ. Τσίπρας έχει διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνησή του δεν θα πάρει πίσω αυτά που έχει ήδη ψηφίσει, αλλά θα βρει ισοδύναμα μέτρα στον προϋπολογισμό».

Επίσης, δεν υπάρχει καμία περίπτωση, σύμφωνα με τις πληροφορίες της, να δεχθεί τις αξιώσεις της Ολλανδίας που θέλει το κλείσιμο της ΕΡΤ ξανά.

3. Η εξισορρόπηση των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες

Είναι το τρίτο δύσκολο πεδίο για την κυβέρνηση με την Γαλλίδα δημοσιογράφο να σχολιάζει πως «τα πράγματα είναι πολύ ευαίσθητα», καθώς επισημαίνει ότι Γαλλία και Γερμανία ήταν οι κύριοι προμηθευτές εξοπλιστικών στην Ελλάδα,, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, ενώ πάντα υπάρχει η αντίδραση του υπουργού Αμυνας και εταίρου του κ. Τσίπρα στην κυβέρνηση Πάνου Καμμένου.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr