Σάββατο, 07 Ιουλίου 2018 19:39

Μεσσηνία: Φαράγγι Στενωσιάς - καταρράκτης Καλαμάρης (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Φαράγγι Στενωσιάς - καταρράκτης Καλαμάρης (φωτογραφίες)

 

Πορεία προς τη νοτιοδυτική Μεσσηνία και την περιοχή της Πυλίας, για να θαυμάσουμε τον άγνωστο καταρράκτη Καλαμάρη με αφετηρία το χωριό της Στενωσιάς

70 Καλαματιανοί και 120 Αθηναίοι απολαύσαμε πρόσφατα τη δροσιά του φαραγγιού και του νερού, αναστατώνοντας -ευχάριστα ελπίζω!- το χωριό και το πανέμορφο τοπίο.

 

 

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Εξι χιλιόμετρα από τον κομψό παραθαλάσσιο οικισμό της Γιάλοβας στρίβουμε προς τη Σχοινόλακκα, απ' όπου επίσης μπορεί κανείς να ξεκινήσει την πορεία του προς τον καταρράκτη. Πριν φτάσετε στο χωριό βλέπετε πινακίδες που σας κατευθύνουν.

Στο τέλος του χωματόδρομου υπάρχει ένα μικρό πλάτωμα και από εκεί ξεκινάει ένα μικρό μονοπάτι, στενό, που καλύπτεται από άγρια βλάστηση. Μετά από 400 μέτρα καταλήγει σε μια ρηχή λιμνούλα, μέσα στην οποία ζούν πολλά αμφίβια και έντομα του νερού, και τον καταρράκτη που το ύψος του είναι περίπου 20 μέτρα. Αυτή η διαδρομή είναι η πιο εύκολη όσον αφορά την απόσταση και τη δυσκολία. 

 

 

 

 

ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΝΩΣΙΑ

Οταν η πεζοπορία δεν ήταν αναψυχή, αλλά ανάγκη, μόχθος και προσπάθεια επιβίωσης, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το μονοπάτι για να μετακινηθούν καθημερινά.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό μονοπάτι, που μπορεί να προσελκύσει πολύ κόσμο απ’ όλον τον κόσμο - αφού βρίσκεται πολύ κοντά στην αρχόντισσα Πύλο, στην τουριστική Γιάλοβα και στην Costa Navarino και μπορεί να συνδυαστεί με πολλές άλλες μορφές τουρισμού, εκτός από τον φυσιολατρικό: γαστρονομικό, αρχαιολογικό, θρησκευτικό...

Πρόκειται για ένα παρθένο μέρος που, αν αξιοποιηθεί κατάλληλα στο μέλλον, με την επισκεψιμότητα που θα γλιτώσει τα χωριά από την ερημοποίηση και θ' αναστήσει την περιοχή.

Ολη η διαδρομή είναι ένα αξιοθέατο, μια πολύτιμη «προίκα». Μετά από 5 χλμ. καταλήγει σε ένα εντυπωσιακό σημείο της φύσης.

Εδώ οι ντόπιοι κάτοικοι της Στενωσιάς χαίρονται να βλέπουν επισκέπτες, είναι φιλόξενοι και το δείχνουν και με το παραπάνω! Προσφέρουν δε στον τόπο τους την ενέργειά τους, προκειμένου να τον κάνουν καλύτερο και προσβάσιμο.

Εμπνευστής της προσπάθειας, ο Βαλάντης Καλογερόπουλος: ένας νεαρός κάτοικος και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου της Στενωσιάς - που μαζί με τους συγχωριανούς του, με πολλή προσωπική δουλειά και με την εθελοντική προσφορά 10μελούς αντιπροσωπείας του Συλλόγου «Ευκλής», καθάρισαν το μονοπάτι και άνοιξαν πρόσβαση στον φυσικό αυτό παράδεισο.

Ο Σύλλογος Πεζοπόρων - Ορειβατών Καλαμάτας «Ο Ευκλής» μαζί με τον Αθηναϊκό Σύλλογο «Φύση και Περιπέτεια», βρέθηκαν εκεί, γνώρισαν και περπάτησαν στο φαράγγι. Ηταν ίσως η πρώτη φορά που το φαράγγι δέχτηκε τόσο κόσμο.

Ζυμωτό ψωμί, λάδι φρέσκο, κεράσματα και ξεκινάμε! Φωτογραφίες, selfies σε σημεία εκπληκτικά, ενώ οι τολμηρότεροι στο τέλος απολαμβάνουν τις βουτιές τους στα κρύα νερά του καταρράκτη!

 

 


NEWSLETTER