Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016 10:17

«Χαμένοι στη μετάφραση» Ι Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον
«Χαμένοι στη μετάφραση» Ι Γ. Μασσαβέτας

Αυτό που συμβαίνει με τη δίκη για τα μεγάλα σκάνδαλα της Siemens, το κόστος των οποίων πληρώνουν ακριβά οι πολίτες, είναι μια από τις αγριότερες προκλήσεις. Αν το όλο πολιτικό μας σύστημα, συνεργούντων των παθογενειών του συστήματος «απονομής δικαιοσύνης», τα… καταφέρουν ώστε η κατάληξη να είναι η παραγραφή των σκανδάλων και η απαλλαγή των πρωταγωνιστών τους, αναμείνατε την πυρπόληση της Αθήνας σε έκταση που θα καθιστά…πτωχά τα όσα ζήσαμε τον Δεκέμβριο του 2008.

Η επ’ αόριστον αναβολή της δίκης ώστε να μεταφρασθούν, τώρα, δέκα χρόνια μετά το δικαστικό ξεκίνημα της υπόθεσης, οι 2.500 σελίδες του βουλεύματος στη γερμανική γλώσσα, εκεί, δυστυχώς, οδηγούν. Στο να αρχίσουν, από το 2017, να πέφτουν, η μια παραγραφή μετά την άλλη.

Βεβαίως και έχει ευθύνες και η σημερινή κυβέρνηση, αφού, όταν ξεκίνησε η τελική φάση της εκδίκασης της υπόθεσης, τον Οκτώβριο του 2015, το πρόβλημα της μετάφρασης είχε ήδη καταγράφει. Και ουδείς απαλλάσσεται, επειδή δικαστές και εξουσιαστές πετούν ο ένας στον άλλο το μπαλάκι της ευθύνης. Αλλά δεν μπορώ να ακούω τις δηλώσεις της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, για τις ευθύνες της σημερινής εξουσίας, χωρίς να καγχάζω. 

Με συγχωρείς, αγαπητέ Κυριάκο Μητσοτάκη, από παρθενογένεση μας προέκυψες; Αν κακώς δεν έχουν γίνει οι μεταφράσεις στον ενάμιση χρόνο που κυβερνούν οι Συριζανέλ, πόσο μεγαλύτερες είναι οι ευθύνες οι δικές σας, που κυβερνήσατε επί τόσα χρόνια, είτε αυτοτελώς με τον Κώστα Καραμανλή, είτε συνεταιρικώς ως «Σαμαροβενιζέλοι» και ως στήριγμα της κυβέρνησης Παπαδήμου-Καρατζαφέρη;

Ετσι κι αλλιώς η δίκη αυτή, αν γίνει, και όπως γίνει, είναι μια πρόκληση. Διότι ο αρχιτρίκλινος που σερβίριζε τις μίζες στους κάλυκες κομμάτων και προσώπων, ο πολύς Χριστοφοράκος, θα παρακολουθεί τη διαδικασία από το απυρόβλητο, απολαμβάνοντας τις μπίρες του στη Βαυαρία. Και ο έτερος μάγιστρος Καραβέλας θα ενημερώνεται και αυτός απολαμβάνοντας ίσως το μασάζ κάποιας εξωτικής καλλονής στη Λατινική Αμερική. Αλλά η φυγή αυτών των δυο δεν χρεώνεται στους σημερινούς. Στις δικές σας κυβερνήσεις χρεώνεται αγαπητέ Κυριάκο.

Να λείπουν λοιπόν οι υποκριτικές εκρήξεις και καταγγελίες. Κοιτάξτε, όλοι μαζί, τι μπορείτε να κάνετε, για να μην επέλθει τελικώς η παραγραφή. Γιατί -μακάρι να βγω ψεύτης- προβλέπω ότι θα καεί το σύμπαν, αν, ο μη γένοιτο, μας συμβεί και αυτό το «απίστευτο και όμως ελληνικό».  

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER