Κυριακή, 24 Ιουλίου 2016 15:36

Η κυβερνητική αβελτηρία βραδυπορεί την καθιέρωση της Μεσσηνίας στο παγκόσμιο τουριστικό στερέωμα

Γράφτηκε από την
Η κυβερνητική αβελτηρία βραδυπορεί την καθιέρωση της Μεσσηνίας στο παγκόσμιο τουριστικό στερέωμα

 

Η Καλαμάτα και η Μεσσηνία συγκαταλέγονται στους 10 επικρατέστερους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς του 2016, που προτείνονται ανεπιφύλακτα και από τον διαδικτυακό τόπο της Εγγλέζικης «Mirror». Η Μεσσηνία ως ισχυρό «Brand Name» καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στις αφίξεις και στις καταγεγραμμένες διεθνώς προτιμήσεις.

Αποτελεί πλέον βασικό προτεινόμενο ποιοτικό προορισμό σε πολλά διεθνή Sight, που επισκέπτονται καθημερινά εκατομμύρια ενδιαφερομένων για τον προγραμματισμό των διακοπών τους, με υπολογιζόμενες για το τρέχον έτος, τις προγραμματισμένες πτήσεις από το  εξωτερικό, άνω των χιλίων . 

Η απόφαση για την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του άξονα της Δυτικής  Πελοποννήσου, έχει ληφθεί προ είκοσι ετών από διεθνή οικονομικά κέντρα και κανείς και καμία παρέμβαση δεν μπορεί να την αποτρέψει. Κατά συνέπεια είναι άνευ αντικειμένου η «παρελκυστική τακτική» του αρμοδίου κυβερνητικού σχήματος, να αποφεύγει να αποδεχθεί τις εξαιρετικές και πρωτόγνωρες για την Μεσσηνία «αναπτυξιακές προκλήσεις», αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του και επιταχύνοντας τις ελλείπουσες υποδομές. Αντιθέτως «σπεύδοντας βραδέως», εξαγγέλλει ατέρμονες διαβουλεύσεις, με τους παρόχθιους Δήμους για τα επιβαλλόμενα. Ως προτεινόμενη βάση συζήτησης, παρουσιάζεται η λύση των εμβαλωματικών  παρεμβάσεων, στον προπολεμικό εσωτερικό και περιφερειακό οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας και  ιδιαιτέρως ως προς τον κεντρικό οδικό της άξονα, Καλαμάτας-Πύλου-Μεθώνης, προτείνεται η απλή βελτίωση της επικίνδυνης και προβληματικής πρόσβασης, που οδηγεί στην «καρδιά» της εν εξελίξει εκρηκτικής «τουριστικής κοσμογονίας». Απορρίπτουν επικαλούμενοι μεγάλο κόστος, την πρόκριση της ασφαλούς, ταχείας και εφοδιασμένης με υπερώριμες μελέτες παραλιακής νέας οδικής χάραξης,  προς στις «μαγικές περιοχές» του Νομού μας, με την οποία προεξοφλούνται η άμεση ένταξη της σε Ευρωπαικά χρηματοδοτικά προγράμματα όπως και η αναμενόμενη επιτυχής και ταχεία δημοπράτησης της.

 Στον κεντρικό οδικό άξονα  Καλαμάτας-Πύλου-Μεθώνης θα διοχετεύεται το μεγαλύτερο μέρος του συγκοινωνιακού φορτίου της Μεσσηνίας και από την άρτια και αποτελεσματική λειτουργία του, θα εξαρτάται η διάχυση και η άνετη κυκλοφορία των επισκεπτών, στο σύνολον της Μεσσηνιακής επικράτειας, όπως και οι θετικές τους εντυπώσεις. Ο άξων αυτός δεν θα προσφέρεται, για την προώθηση με επιτόπιες πωλήσεις της αγροτικής μας παραγωγής, ούτε και θα υπάρχει τέτοια ανάγκη, γιατί θα απορροφάται το σύνολο της από τις ξενοδοχειακές μονάδες. Επίσης δεν θα προσφέρεται για επαγγελματική εκμετάλλευση,  με το «στήσιμο» μαγαζιών κατά μήκος αυτού , δεδομένου ότι θα δημιουργηθούν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Όσον αφορά το επιχείρημα ότι η Μεσσήνη θα στερηθεί, λόγω του ύψους του οδικού αυτού άξονα, της δροσιστικής επίδρασης της «θαλασσινής μπουκαδούρας» της Μπούκας, δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού.  

Απευθυνόμαστε στον Μεσσήνιο Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κύριο Αλέξη Χαρίτση, που έχει επιληφθεί του θέματος και έχει βιώσει την απομόνωση και την υποβάθμιση «της Καλαμάτας των παιδικών του χρόνων», να μην επιτρέψει το εν δυνάμει αναπτυξιακό «momentum» να παρέλθει άπρακτο και να επιλέξει ως βέλτιστη λύση, την παραλιακή νέα χάραξη για την δημιουργία οδού ταχείας κυκλοφορίας, με ανισόπεδους κόμβους για την σύνδεσή της με Μπούκα, Ανάληψη και Βελίκα, θεωρώντας προς διευκόλυνση της χρηματοδότησης του, ότι αποτελεί την απόληξη  Διευρωπαικού δικτύου. 

Καταλυτική για την απογείωση της Καλαμάτας, αλλά και ακολούθως ολόκληρου του νομού, ήταν η αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών της με στοχευμένες επενδύσεις, της υπερπολυτελούς σύνθετης ξενοδοχειακής μονάδας «Costa Navarino», που αποτέλεσαν τη βασική αιτία της προσέλευσης τα τελευταία καλοκαίρια μεγάλου αριθμού τουριστών, προσφέροντας τους υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Αναγνωρίζεται επίσης η αναπτυξιακή συμβολή του υπερσύγχρονου αυτοκινητόδρομου, που έφερε σε απόσταση δύο ωρών «το κλεινόν άστυ των Αθηνών», όπως και η εκρηκτική άνοδος της επιβατικής κίνησης του διεθνούς αεροδρομίου «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» της Καλαμάτας, ότι απετέλεσαν το «κλειδί» της τουριστικής έκρηξης της Μεσσηνίας. 

Ιδιαιτέρως είναι εντυπωσιακή η αύξηση της Τουριστικής «εισβολής» από αέρος, που αφορά τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου στην περιοχή, ήτοι τη ζήτηση για ταξίδια την άνοιξη και το φθινόπωρο. Η αναβάθμιση της διεθνούς εικόνας της Μεσσηνίας, οι νέες μονάδες πολυτελείας και τα γήπεδα γκολφ είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες αεροπορικές γραμμές που συνδέουν απευθείας την περιοχή μας με σημαντικές ευρωπαϊκές αγορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Καλαμάτα συνδέεται σήμερα απευθείας με το Μόναχο και το Ντίσελντορφ της Γερμανίας, τη Βιέννη, τις Βρυξέλλες, το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Στοκχόλμη αλλά και με προορισμούς της Ρωσίας. Τον δρόμο της αεροπορικής σύνδεσης της Μεσσηνίας με το εξωτερικό, άνοιξε η Aegean Airlines, με την  αύξηση της ζήτησης για ταξίδια στην περιοχή, να προσελκύει και τις αεροπορικές εταιρείες  χαμηλού κόστους,  «Ryanair» και «Air Berlin» που συνδέουν, πλέον την Καλαμάτα με ευρωπαϊκούς προορισμούς

Η Πύλος ως νέα ανερχόμενη «μητρόπολη» πολυτελείας της Μεσογείου, δημιουργεί τον πρώτο προορισμό νέας γενιάς στην Ελλάδα, εν μέσω «επενδυτικού Boom» δημιουργίας πολυτελών τουριστικών υποδομών, στη περιοχή του Ναυαρίνου από καταξιωμένους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι γνωρίζοντας τους διεθνείς σχεδιασμούς, σπεύδουν εγκαίρως να «τοποθετηθούν». Αθόρυβα, η Μεσσηνία στη νέα άνοιξη του ελληνικού τουρισμού, μετατρέπεται σε ένα πρότυπο εργαστήρι δοκιμών του νέου αναπτυξιακού μοντέλου του ελληνικού τουρισμού, εξελισσόμενη σε έναν από τους ισχυρότερους επενδυτικούς μαγνήτες της χώρας και τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους προορισμούς της Μεσογείου συνδυάζοντας νέες μορφές τουρισμού, με την ανάδειξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. 

Αν και η Μύκονος και η Σαντορίνη, καθιερώθηκαν ως τα δύο ισχυρότερα διεθνή «brands» του ελληνικού τουρισμού, η Πύλος μεταμορφώνεται αλματωδώς σε  «boutique brand» νέου τύπου της τουριστικής Ελλάδας και σε σύγχρονη κοσμοπολίτικη μητρόπολη της Μεσογείου. Ξενοδοχεία «Boutique», «spa» και πολυτελείς επαύλεις για εύπορους επισκέπτες, γήπεδα γκολφ, που σχεδιάστηκαν από κορυφαία ονόματα του χώρου και συγκαταλέγονται στα καλύτερα της Ευρώπης, καθιέρωσαν τη Μεσσηνία και το Costa Navarino, στην ατζέντα των παικτών όλου του κόσμου και στους ραγδαία ανερχόμενους προορισμούς γκολφ της Μεσογείου. Αναμένεται πως τα αμέσως επόμενα χρόνια το 20% των εσόδων του Costa Navarino, θα προέρχεται από τον τουρισμό γκολφ. Επίσης αναπτύσσονται μαρίνες, υποδομές φιλοξενίας κρουαζιερόπλοιων και καταδυτικά πάρκα που θα προσελκύσουν τα βλέμματα του διεθνούς καταδυτικού τουρισμού.

Το σημαντικότερο για τη Μεσσηνία είναι πως η νέα φάση τουριστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, βασίζεται κυρίως σε μονάδες υψηλών προδιαγραφών και σε διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες που τα διαχειρίζονται, οι οποίες συγκροτούν έναν ισχυρό πόλο υποδομών πολυτελείας, απευθυνόμενες σε πελάτες ισχυρού εισοδηματικού προφίλ, με αποτέλεσμα, να αναβαθμιστεί το «brand name» της περιοχής διεθνώς. Αυτό με τη σειρά του ανατροφοδοτεί την περαιτέρω αύξηση της επισκεψιμότητος της περιοχής η οποία προκαλεί εν συνεχεία την δρομολόγηση νέων επενδύσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2013, το Costa Navarino φιλοξένησε 50.000 επισκέπτες. 

Νέες επενδύσεις πολλών αστέρων, αναγγέλλονται συνεχώς, όπως αυτή του ομίλου Libra της οικογένειας Λογοθέτη, που ανακοίνωσε την δημιουργία μονάδας υψηλών προδιαγραφών έξω από την Καλαμάτα. Η επένδυση θα υλοποιηθεί μέσω της αλυσίδας «Grace Hotels», που αποτελεί τον ξενοδοχειακό βραχίονα του ομίλου «Libra», ο οποίος δραστηριοποιείται, παράλληλα, στους τομείς της ναυτιλίας, των μεταφορών, του «real estate» και της ενέργειας. Ενδεικτικό του προφίλ των επενδύσεων που προσελκύει πλέον η Μεσσηνία, είναι το γεγονός πως θα αποτελέσει την τρίτη μονάδα πολυτελείας που θα λειτουργήσει ο όμιλος Libra στην Ελλάδα, μετά τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Η επένδυση «Grace Kalamata» θα αναπτυχθεί δυτικά της Καλαμάτας, στην παραλία Βελίκα και θα διαθέτει «boutique» ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων, δυναμικότητας 125 δωματίων και σουιτών και 40 πολυτελείς επαύλεις, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες προς πώληση. Το συγκρότημα θα διαθέτει πολυτελές κέντρο θαλασσοθεραπείας (spa), συνεδριακούς χώρους, εγκαταστάσεις για θαλασσινά σπορ και παιδότοπους.

Την επόμενη φάση ανάπτυξης των έργων της Costa Navarino, ανακοίνωσε εξάλλου η εταιρεία ΤΕΜΕΣ Α.Ε., συμφερόντων της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, με το ύψος της νέας επένδυσης να ανέλθει στα 100 εκατ. ευρώ και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία γκολφ κλαμπ, την ολοκλήρωση του σχεδιασμού της τρίτης ξενοδοχειακής μονάδας του συγκροτήματος, καθώς και τη δημιουργία 120-150 επαύλεων σε βάθος πενταετίας.

Με βάση το νέο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού που έχει τεθεί σε διαβούλευση, η Μεσσηνία εντάσσεται και επίσημα στον χάρτη και του τουρισμού κρουαζιέρας. Πιο συγκεκριμένα, η Πύλος χαρακτηρίζεται μαζί με το Κατάκωλο, το Γύθειο και το Ναύπλιο ενδιάμεσος σταθμός κρουαζιέρας. Αυτές οι περιοχές θα συμπεριληφθούν στις ειδικές δράσεις που θα αναληφθούν από το υπουργείο Τουρισμού, για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως η Πύλος, θα ενταχθεί σύντομα στα προγράμματα των μεγάλων εταιρειών της κρουαζιέρας, γεγονός που θα οδηγήσει σε νέα αύξηση της τουριστικής κίνησης προς τον νομό και θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη διεθνή εικόνα της Μεσσηνίας. Η ένταξη της Πύλου στη ρότα των κρουαζιερόπλοιων, συνδέεται άμεσα με τον διαγωνισμό για την παραχώρηση της μαρίνας και τμήματος του εμπορικού λιμένα της.

Τα καταδυτικά πάρκα είναι ένα επιπλέον «εργαλείο» που αξιοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εμπλουτίζοντας ακόμα περισσότερο το τουριστικό προϊόν της Μεσσηνίας. Με τα συγκεκριμένα προϊόντα, η Μεσσηνία γίνεται η πρώτη περιοχή της Ελλάδας, που θα επιχειρήσει να απευθυνθεί στην πολλά υποσχόμενη διεθνή αγορά του καταδυτικού τουρισμού. Τα δύο πρώτα καταδυτικά πάρκα, αφορούν ισάριθμους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους του Δήμου Πύλου. Το πρώτο από τα πάρκα, οριοθετείται στον κηρυγμένο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο της Μεθώνης, πλησίον της νήσου Σαπιέντζα στην άκρα Σπίθα, όπου ευρίσκονται σε μικρό βάθος, τα ρωμαϊκά ναυάγια με τους κίονες από το περιστύλιο του ναού του Ηρώδη και τις γλυπτές σαρκοφάγους της Τροίας, από τιτανιούχο λίθο. Το δεύτερο καταδυτικό πάρκο βρίσκεται στον όρμο του Ναυαρίνου και περιλαμβάνει το σύγχρονο ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Irene Serenade», που βυθίσθηκε σε βάθος 50 μέτρων το 1978 και το κατάστρωμά του βρίσκεται σε βάθος 25 μέτρων, το οποίο θεωρείται σήμερα το δεύτερο μεγαλύτερο επισκέψιμο ναυάγιο στον κόσμο και προκαλεί ήδη, ζωηρό ενδιαφέρον στους κόλπους της παγκόσμιας καταδυτικής κοινότητας. Τα δύο πάρκα έχουν προγραμματιστεί να λειτουργήσουν αυτό το καλοκαίρι, προσφέροντας στην περιοχή ουσιώδες συγκριτικό πλεονέκτημα στη διεθνή τουριστική αγορά, καθώς γύρω από τα πάρκα θα αναπτυχθούν καταδυτικά κέντρα και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων εξυπηρέτησης των επισκεπτών. 

Ελπίζουμε η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Μεσσήνιος Υπουργός, θα αξιολογήσουν σωστά τα δεδομένα και θα προκρίνουν την βέλτιστη λύση, για την μέσα από ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο, ταχεία και ασφαλή πρόσβαση του αυξανόμενου αριθμού των επισκεπτών μας, στις «μαγευτικές» τοποθεσίες και στις πάσης φύσεως δραστηριότητες της Μεσσηνίας. Ταυτοχρόνως θα δώσουν την δυνατότητα της εδραίωσης της Μεσσηνίας στο υψηλών προδιαγραφών διεθνές τουριστικό προσκήνιο και την μέσα από αυτό ευκαιρία δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και νέων επιχειρηματικών ευκαιριών. 

 

Καλαμάτα  16-7-2016                                                                                           

Βασίλειος Νικ. Καλλικούνης


NEWSLETTER