Κυριακή, 07 Αυγούστου 2016 14:40

Για 3 στους 4 ισχύει η ένσταση του Μένιππου Ι Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Για 3 στους 4 ισχύει η ένσταση του Μένιππου Ι Γ. Μασσαβέτας

«Είμαστε μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα» που θα έλεγε και ο αείμνηστος Ντίνος Ηλιόπουλος. Το πόσο ωραία ατμόσφαιρα είμαστε, κάποιοι το αισθάνονται ήδη στο πετσί τους.

Αλλοι θα το συνειδητοποιήσουν μόλις τελειώσουν τα «μπάνια του λάου» και η θερινή ραστώνη του κρατικού μηχανισμού. Διότι μόλις ξεκίνησε το πιο άγριο κυνηγητό με κατασχέσεις, ακινήτων, λογαριασμών και παντός άλλου περιουσιακού στοιχείου, για όσους χρωστούν στην Εφορία πάνω από 500 ευρώ.

Για να έχουμε μια σαφή εικόνα της κατάστασης, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας μερικά στοιχεία:

• Το σύνολο των φορολογουμένων που έχουν χρέη προς την Εφορία ανέρχεται σε 4.003.372, όταν ο συνολικώς οικονομικός ενεργός πληθυσμός είναι, κατά την τα επίσημα στοιχεία της τελευταίας απογραφής, μόλις 4.586.636. Δηλαδή οι μη οφείλοντες είναι... δακτυλοδεικτούμενοι. 

• Αλλά κατά τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, από όλους αυτούς, μόνο στους 1.492.088 μπορούν πράγματι να επιβληθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης μέσω κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων και λογαριασμών. Και ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τους μισούς, περίπου, από αυτούς. Εχουν ήδη εκδοθεί κατασχετήρια για 755.806

• Από όλους τους άλλους, η ΓΓΔΕ δεν υπολογίζει να εισπράξει τίποτε. Διότι ένα μεγάλο πλήθος οφειλετών είτε δεν έχει περιουσιακά στοιχεία, είτε οι καταθέσεις του -συνήθως προϊόν του μηνιαίου μισθού ή της σύνταξης- είναι τόσο μικρές ώστε να προστατεύονται από τον ακατάσχετο λογαριασμό των 1.250 ευρώ. 

• Ως προς τις εταιρείες, ένας μεγάλος αριθμός είναι ήδη είτε πτωχευμένες είτε «νεκρές», αλλά δεν μπορούν να πάρουν και... ληξιαρχική πράξη θανάτου. Διότι στην Ελλάδα είναι σχεδόν αδύνατο να κλείσει και τυπικά μια εταιρεία, όταν έχει έστω και την παραμικρή οφειλή. Ετσι έχουμε γεμίσει με εταιρίες... ζόμπι.  

• Συνολικώς τα χρέη προς την Εφορία φτάνουν σχεδόν τα 90 δισ. ευρώ, σχεδόν το μισό ΑΕΠ της χώρας. Τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν το 2016 φτάνουν τα 6,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 5,956 δισ. ευρώ είναι φόροι που έμειναν απλήρωτοι. 

Με αυτά τα δεδομένα αντιλαμβάνεστε ποιο ασήμαντο ποσοστό από αυτά τα 90 δισεκατομμύρια θα μπορέσει να εισπράξει το κράτος. Διότι απλώς ισχύει η ένσταση του Μένιππου «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Οπότε θα ζήσουμε τραγωδίες με τις κατασχέσεις. Διότι, πέρα από το Δημόσιο, επιπίπτουν ως όρνεα και οι τράπεζες και τα «funds» που αγοράζουν «κόκκινα» δάνεια. 

giorgis@massavetas.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER