Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016 09:39

Ρόφημα των «προνομιούχων» ο καφές!

Γράφτηκε από την
Ρόφημα των «προνομιούχων» ο καφές!

Ο καφές αποτελεί για όλους καθημερινή συνήθεια, ανεξαρτήτως... δημογραφικών στοιχείων. Δεν γνωρίζει τάξεις, εισοδήματα.

Για αυτό ακριβώς οι αυξήσεις στην τιμή του καφέ αφορούν όλους τους Έλληνες και ειδικότερα αυτούς που έχει πλήξει η κρίση περισσότερο.

Ο πρόσφατος μνημονιακός νόμος που ψηφίστηκε, περιλαμβάνει ένα νέο φόρο κατανάλωσης στον καφέ, ο οποίος ήδη στα social media αποκαλείται ως ο «ΕΝΦΙΑ των αδυνάμων». Οι αυξήσεις που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και το 30% στην τελική τιμή του κιλού του προϊόντος έχουν συνοπτικά ως εξής:

-  2€ ανά κιλό καθαρού βάρους, στον εισαγόμενο ωμό καφέ κατά την εισαγωγή του

-  3€ ανά κιλό καθαρού βάρους, στον ψημένο καφέ

-  4€ ανά κιλό καθαρού βάρους, στον στιγμιαίο καφέ

-  4€ ανά κιλό βάρους που περιέχεται στο τελικό προϊόν, στον συσκευασμένο καφέ και στα παρασκευάσματα που περιέχουν καφέ

 Πρακτικά τι σημαίνει αυτό; Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΦΕΚΟΠΤΩΝ σημειώνει ότι:

«Ενδεικτικά, το ποσοστό επιβάρυνσης στον ωμό καφέ προς επεξεργασία είναι 67-100%,  ενώ η επιβολή του τέλους των 2€ ανά κιλό καθαρού βάρους, στον ωμό καφέ, αυξάνει το κόστος της πρώτης ύλης έως και 100% καθώς η πλειοψηφία του καφέ που εισάγεται στην Ελλάδα κοστίζει από 2 έως 3€».

Μεγαλύτερο θύμα των αυξήσεων είναι ο Ελληνικός καφές και αυτό γιατί εισάγεται  σχεδόν πάντοτε ωμός, τη στιγμή που άλλοι τύποι καφέ εισάγονται απευθείας ως τελικό προϊόν. Άρα. θα έχει μια ραγδαία αύξηση τιμής που θα καθιστά ασύμφορη τόσο την εισαγωγή του όσο και τη διάθεσή του από τους χώρους εστίασης ή κατανάλωσή του στο σπίτι.

Κατά συνέπεια, τα δύο πιο «λαϊκά» ροφήματα ο ελληνικός και ο φραπέ καθίστανται… προνόμια!  Άλλωστε η αλυσίδα, πάντα έχει ως εξής: αύξηση της πρώτης ύλης, σημαίνει αύξηση του κόστους και κατά συνέπεια ακριβότερη τιμή. Και στην καφετέρια αλλά και στο ράφι.

Στην καφετέρια, μάλιστα, το κόστος προς τον προμηθευτή αναμένεται να ξεπεράσει το 35%, θέτοντας εύλογα σε κίνδυνο και την κατανάλωση και τις θέσεις εργασίας.

Ο μεγαλύτερος, τέλος, κίνδυνος είναι αυτός της φοροδιαφυγής. Τόσο οι καφεκόπτες, όσο και το σύνολο της αγοράς, επισημαίνουν ότι ο νέος φόρος έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά επιβαρύνσεων που ουσιαστικά αναγκάζουν τους επιχειρηματίες… να μην κόβουν αποδείξεις!

Άλλος ένας φόρος, άλλος ένας φαύλος κύκλος δηλαδή...

Χάρης Λαζαρόπουλος


NEWSLETTER