Σάββατο, 03 Σεπτεμβρίου 2016 19:01

42 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ Ι Παναγιώτης Τσελέκης

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
42 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ Ι Παναγιώτης Τσελέκης

Σαν σήμερα πριν 42 χρόνια ένας μεγάλος πολιτικός ή μάλλον καλύτερα ένας ηγέτης του λαού, ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, κρατούσε στα χέρια του μια ιδρυτική διακήρυξη. Μια διακήρυξη βασικών αρχών και στόχων ενός νέου πολιτικού κινήματος, του ΠΑΣΟΚ.

Ενα κίνημα του λαού. Με συμμετοχική δημοκρατία και κυρίως εξασφάλιση τόσο της εθνικής μας ανεξαρτησίας όσο και της λαϊκής κυριαρχίας. Ενα κίνημα για όλους του Ελληνες. Ενα κίνημα το οποίο θα νοιαζόταν για τον κάθε πολίτη και όχι μόνο για τους λίγους.

Αυτός ο μεγάλος ηγέτης Ανδρέας Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ είχε ένα όραμα και τους εξής στόχους: Εθνική ανεξαρτησία - Λαϊκή κυριαρχία - Kοινωνική απελευθέρωση - Δημοκρατική διαδικασία.

Ο αγώνας του ΠΑΣΟΚ για την εθνική αναγέννηση της χώρας, στηρίζεται στην αρχή πως η εθνική μας ανεξαρτησία αποτελεί προϋπόθεση για την πραγμάτωση της λαϊκής κυριαρχίας, πως η λαϊκή κυριαρχία αποτελεί προϋπόθεση για την πραγμάτωση της κοινωνικής απελευθέρωσης και πως η κοινωνική απελευθέρωση αποτελεί προϋπόθεση για την πραγμάτωση της πολιτικής δημοκρατίας. Ο Ανδρέας Παπανδρέου με το ιδιαίτερο ταλέντο επικοινωνίας του, συγκέντρωσε δυνάμεις για την κατάκτηση της εξουσίας, βασισμένος σε μια ακραία αντιδεξιά και αντιιμπεριαλιστική ρητορική, αποδεχόμενος το σύνολο των «λαϊκών» αιτημάτων. Πάνω σ' αυτήν τη βάση διαμορφώθηκε ο χώρος της Kεντροαριστεράς, από αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, του 114, του Πολυτεχνείου και με ανθρώπους των νεότερων γενιών της Μεταπολίτευσης. Ετσι έγινε ένας χώρος που αγαπήθηκε πολύ. Απευθύνθηκε στον «κόσμο της Αριστεράς» που είχε όνειρα και οράματα, που αγωνίσθηκε χωρίς ιδιοτέλεια, θυσιάστηκε, καταδιώχθηκε και βασανίστηκε για τις ιδέες του, υπέστη εξευτελισμούς και ταπεινώσεις και επί δεκαετίες έζησε στο «περιθώριο». Ενδιαφέρθηκε, επίσης, για αυτόν τον «κόσμο της Αριστεράς» και τελικά, τον κέρδισε, που του έδωσε δυνατότητα να δικαιωθεί ιστορικά και να διεκδικήσει την εξουσία, δημιουργώντας την μεγάλη δημοκρατική παράταξη, φέρνοντας την Αλλαγή στον τόπο και τον λαό, πραγματικά, στην εξουσία.

Η Ιστορία σήμερα -περισσότερο από ποτέ- δεν αφήνει εμάς τους νέους να ξεχάσουμε και να γυρίσουμε την πλάτη στις αρχές της διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη. Με όπλα τη μαχητικότητα της ηλικίας μας, την ελπίδα μας για ένα καλύτερο αύριο και τον ατσάλινο λόγο μας θα παλέψουμε για τα όνειρά μας, όπως ακριβώς θα ήθελε ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου.

 

Παναγιώτης Τσελέκης

Υπεύθυνος Νέων Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER