Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2016 19:14

Και τι να την κάνουμε την πολιτιστική πρωτεύουσα; | Νικ. Γ. Σαμπάτης

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)
Και τι να την κάνουμε την πολιτιστική πρωτεύουσα; | Νικ. Γ. Σαμπάτης

Και τι να την κάνουμε; Τριγύρω παντού σκουπίδια, λακούβες, κτίρια έτοιμα να πέσουν στην Αριστομένους , διακοπές νερού, πλημμύρες, διαφθορά, απαράδεκτο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ανεργία, μια διοργάνωση σαν και αυτή μοιάζει με τους Ολυμπιακούς του 2004 και στο τέλος εμείς θα πληρώσουμε τη νύφη και τα χρέη.

Αυτά ακούς συχνά πυκνά από διάφορα στόματα λίγες ημέρες πριν η επιτροπή έρθει στην Καλαμάτα και λίγο πριν αποφασίσει την τελική πόλη που θα πάρει το χρίσμα για το 2021. Μέσα σε ένα, όσο το δυνατόν, μικρό κείμενο θα προσπαθήσω να επιχειρηματολογήσω. 

Τι θα προσφέρει λοιπόν; Λίγα από αυτά που προβλέπεται να υπάρχουν μέσα στο φάκελο και πρέπει να υλοποιηθούν είναι τα εξής: Εκπαίδευση των καλλιτεχνών της πόλης ώστε από ερασιτέχνες να γίνουν επαγγελματίες, ευαισθητοποίηση των πολιτών στο θέμα των ανθρώπων με αναπηρίες, προσπάθεια επανένταξης των ξεχασμένων γειτονιών της πόλης (πόσο κοντά μα πόσο μακριά από το κέντρο της πόλης είναι η Ράχη, η Κηπούπολη, ο Άγιος Σίδερης  κτλ), ευαισθητοποίηση γύρω από περιβαλλοντικά ζητήματα, προσπάθεια ένταξης των Ρομά στην κοινωνία, δημιουργία κέντρου επιχειρηματικότητας για τη νεολαία (με προδιαγραφές που θα  ζηλεύει και η Αθήνα), ανάπλαση ιστορικών ετοιμόρροπων κτιρίων στην πόλη, συμμετοχή σε πολλές φάσεις των Ανωτάτων Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων με πρακτικές, δράσεις που θα φέρουν κονδύλια, τεχνογνωσία και έρευνα σε αυτά και τους φοιτητές/μεταπτυχιακούς, θα γεμίσουμε καλλιτεχνικές παρεμβάσεις που θα ομορφύνουν την πόλη, υποδομές όπως προσπάθεια για γρήγορες ταχύτητες Internet στην πόλη, σεμινάρια επιμόρφωσης για καλύτερη ποιότητα τουριστικών υπηρεσιών από επαγγελματίες, προσπάθεια αντιστροφής ελαττωμάτων στη νοοτροπία μας, συσπείρωση όλων των δήμων της Μεσσηνίας κτλ κτλ. Τα περισσότερα εκ των οποίων δε θα γίνουν επειδή τα αποφάσισε ο δήμος ή κάποιοι καρεκλοκένταυροι αλλά είναι αποτέλεσμα δουλειάς ομάδων εργασίας από πολίτες της Καλαμάτας. Καλλιέργεια της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά είπαμε; Ας πούμε. 

Αλλά τι σημασία έχουν όλα αυτά θα αναρωτηθεί κανείς; Πότε καλαματιανός δημότης ψήφισε με κάποιο από τα παραπάνω κριτήρια σε τοπικές εκλογές; Πάμε λοιπόν στην ουσία για τον αναγνώστη, στην τσέπη του κάθε ένα: 

Ο τουρισμός θα συνεχίσει να ανθεί και θα συνεχίσει να βελτιώνει την ποιότητα του κατά κεφαλήν εισοδήματος των τουριστών, θα δημιουργηθούν εξειδικευμένες θέσεις εργασίες και ίσως τα «παιδιά μας που είναι στο εξωτερικό» μπορέσουν να εργαστούν σε μια θέση πάνω στις σπουδές τους εδώ, μαζί μας, θα υπάρξει ώθηση στην τοπική γεωργία και μεγαλύτερη διαφήμιση του ονόματος της Καλαμάτας και των προϊόντων της, εξωστρέφεια της πόλης, είσοδός της στον επιχειρηματικό χάρτη σαν μια πόλη που αποτελεί το φωτεινό παράδειγμα της εξόδου από την κρίση και μια επιτυχημένη διοργάνωση θα φέρει επενδύσεις, θα λάβει πανηγυρικό κλίμα η διοργάνωση καθώς η χώρα μας ταυτόχρονα θα γιορτάζει τα 200στά της χρόνια από την ημέρα που απελευθερώθηκε στον τόπο αυτόν και θα δώσει ένα μήνυμα στην Ευρώπη πως η Ελλάδα δεν είναι η χώρα της λαμογιάς και της ρεμούλας.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία του φακέλου δε θα υπάρξουν υπερβάσεις, αλλά έχουν όλα καταγραφεί με την αρχή της συντηρητικότητας που αποτελεί βασική λογιστική αρχή και στο χειρότερο σενάριο μιας κακοδιαχείρισης η πόλη και πάλι θα ωφεληθεί, όπως ακριβώς συνέβη στους Ολυμπιακούς του 2004 παρά τα τεράστια λάθη και τις κακοδιαχειρίσεις (βλέπε Ι.Ο.Β.Ε. μελέτη: «Το αποτύπωμα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην ελληνική οικονομία» Ιανουάριος 2015). Αντιθέτως με συνέχεια της σκληρής δουλειάς θα εισρεύσουν από κρατικά και κυρίως κοινοτικά κονδύλια αρκετά χρήματα στα ταμεία της πόλης.

Εν κατακλείδι. Μια διοργάνωση που θα «τρέχει» από 30-40-50 άτομα, αλλά και πάρα πολλούς εθελοντές ,του υπογράφοντος συμπεριλαμβανομένου, δεν μπορεί να αλλάξει τα πάντα και να μας κάνει παράδεισο. Δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δημοτική αρχή ή την κεντρική κυβέρνηση και ούτε πρέπει.

Δεν μπορεί να σταματήσει αυτόν που ψαρεύει το νεογνό και ερημώνει τη θάλασσα, αυτόν που ψηφίζει με αυτοσκοπό να νομιμοποιήσει το αυθαίρετό του, αυτόν που παρκάρει και φράζει τις ράμπες των αναπήρων στα πεζοδρόμια, αυτόν που δεν κόβει απόδειξη, αυτόν που πετάει σκουπίδια από το αμάξι του στο δρόμο, το γεωργό που κουτοπόνηρα ρίχνει λιπάσματα, τον πολιτικό που σκέφτεται τη διοργάνωση και λιγουρεύεται εκατομμύρια σε τσέπες ημέτερων και πόσα άλλα θλιβερά παραδείγματα. Η διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης δε θα αλλάξει τον κόσμο ούτε θα σταματήσει τους βομβαρδισμούς παιδιών στην Παλαιστίνη και τη Συρία, ή την υπερθέρμανση του πλανήτη. Έτσι και αλλιώς ποτέ κανείς δε νοιάστηκε ουσιαστικά για αυτά. Μόνο στην τσέπη και το αυθαίρετό μας δώσαμε βάση. Να λοιπόν γιατί την πολιτιστική πρωτεύουσα την έχουμε κάτι παραπάνω από ανάγκη.

Υ.Γ. Τους ίδιους φόβους και τις ίδιες ελπίδες μοιραζόμαστε όλοι, άλλωστε στον ίδιο διεφθαρμένο τόπο ζούμε. Απλά αν ξέρουμε πως ένα τρένο περνάει και θα μας πάει στον προορισμό μας, καλύτερα να ανέβουμε και να είμαστε προσεκτικοί στη διαδρομή, παρά να μείνουμε πεζοί γιατί φοβόμαστε τους ίδιους μας τους εαυτούς. 

Νικόλαος Γ. Σαμπάτης

Ασκ. Ορκωτός Ελεγκτής

nikolaossampatis@gmail.com

Σχόλια  

0 # χωρίς τίτλο 05-10-2016 14:23
21.000.000 ευρώ.προϋπολογι σμός του έργου με δανεισμό, για τα υποθετικά μεσομακροπρόθεσ μα αποτελέσματα και όμοια οφέλη που περιγράφετε,
είναι υπερβολικό κόστος,το οποίο,ναι ! θα πέσει στις πλάτες των δημοτών,μελλοντ ικά, προστιθέμενο στους προηγούμενους δανεισμούς που έχει προβεί ο δήμος τα τελευταία δέκα χρόνια. Και καλά.
Η πόλη,από χρόνια ήδη,πληρώνει το χαράτσι του πολιτιστικού τέλους,για να απολαμβάνουν οι μετρημένοι,πλην όμως προσκείμενοι στο δήμο,
ντόπιοι "κουλτουριάρηδε ς" ,δρώμενα "πολιτιστικά" αμφίβολης ποιότητας και αξίας,υπέρ των οποίων υπερθεματίζουν τυφλά,νομίζοντα ς οτι γνωρίζουν τί βλέπουν και τί ακούουν ή προσποιούμενοι, όντας οι αυτοπροσδιοριζό μενοι κουλτουριάρηδες του τόπου. 21 εκατομμύρια,για να τραφούν τα όνειρα κάποιων και όσων έχουν στρατεύσει στο φιλόδοξο άρμα τους,από όπου και αν το δει κάποιος,είναι υπερβολικό βάρος και υποθήκη για την πόλη. Με αυτό το τερατώδες ποσό θα μπορούσε να κατασκευασθεί εξ αρχής το δίκτυο υδροδότησης που καταρρέει σύμφωνα με τις τεχνικές εκθέσεις και τις δηλώσεις του δημάρχου,ως και να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα. Αλλά,όχι ! Εξάλλου,δικά σας λεφτά είναι ; Εσείς θα κάνετε το κομμάτι σας και τα κορόϊδα,μεταξύ των οποίων οι γονείς και συγγενείς σας,θα πληρώσουν,όπως πάντα,το μάρμαρο. Πάνω από όλα,αυτό που αξίζει είναι η συλλογική προσπάθεια και η κρυφή χρήση της απόπειρας ως σκαλοπάτι για μετάβαση,των πλέον επιτήδειων, στα σαλόνια της πολιτικής.Ψέμμα τα ;
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
+1 # Νίκος 06-10-2016 23:01
Από τα 21 εκατομμύρια ελάχιστα θα μπουν από τα ταμεία του δήμου. Τα υπόλοιπα θα μπουν από Ε.Ε. , περιφέρεια, υπ. εσωτερικών κτλ.
Τι προτιμάτε; Να πάνε αυτά τα λεφτά στη Ρόδο ή την Ελευσίνα ή να δώσει 1 εκατομμύριο ο δήμος και να πάρει άλλα 29 από άλλες πηγές που αλλιώς, αν δε γίνει πολιτιστική πρωτεύουσα, δε θα ερχόντουσαν αυτά τα λεφτά;
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
0 # χωρίς τίτλο 07-10-2016 14:55
Κατ' αρχήν,φίλτατε,θ α έπρεπε,υποθέτω, να γνωρίζετε οτι σύμφωνα με τον οριστικό προϋπολογισμό που παρουσίασε ο δήμος στα τέλη Σεπτεμβρίου, το τελικό ποσό ανέρχεται στα 30.000.000.Από αυτά,5.000.000 θα καταβάλλει ο δήμος,8.500.000 η περιφέρεια,8.00 0.000 το κράτος,4.000.00 0 η ΕΕ,
500.000 οι λοιποί δήμοι της Μεσσηνίας και 4.000.000 συνεισφορές ιδιωτών. Το 1.500.000 του βραβείου Μερκούρη δεν εμφανίζεται. Όμως,κράτος και περιφέρεια δεν έχουν δεσμευθεί οτι θα καταβάλλουν τα ποσά της πρόβλεψης,ώστε μάλλον θα καταβληθούν από τον δήμο, ανεβάζοντας την συμμετοχή του στα 21.500.000 ευρώ. Από την άλλη,η ΕΕ δεν θα συμμετάσχει στην πραγματικότητα με 4.000.000 ευρώ,αλλά με το 60% του προϋπολογισμού, ήτοι 18.000.000 + 1,5 το Μερκούρη
= 19.500.000 ευρώ. Σύμφωνα λοιπόν με αυτό,αν δεν είναι οι αρμόδιοι επί των οικονομικών του δήμου και του έργου,απλά,άσχε τοι,τότε θα πρέπει πάραυτα να μπει στην υπόθεση Οικονομικός Εισαγγελέας,
καθώς,ο δήμος θα εμφανίζεται να έχει καταβάλλει 21.500.000 ευρώ,ενώ στην πραγματικότητα θα έχει καταβάλλει 15.500.000 ευρώ λιγότερα. Ώστε,τελικά να μην είναι 1.000.000 όπως λέτε. Ο εκτελεστικός διευθυντής κ. Τσατσούλης,κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού είπε οτι ενδέχεται το τελικό κόστος να είναι κατώτερο του προβλεπόμενου.Α νέκδοτο ; Στην Θεσσαλονίκη το 1997 το προβλεπόμενο ήταν 148.000.000 και όταν τελικά οι Οικονομικοί Εισαγγελείς κατάφεραν να βγάλουν άκρη,αυτό είχε ξεπεράσει τα 350.000.000 ...
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
0 # Νίκος 09-10-2016 21:37
Το βραβείο Μερκούρη αφορά και την περίοδο μετά το 2021, θα καταβληθεί με το πέρας της διοργάνωσης αλλά δεν είναι καθόλου δύσκολο να το λάβουμε αν προσέξουμε λίγο. Οπότε η απόσβεση του δήμου αυξάνει και άλλο.
Όσον αφορά τα ποσά της Περιφέρειας και της κεντρικής κυβέρνησης εδώ θα είμαστε, θα δείτε πως θα καταβληθούν στο ακέραιο.
Η Ε.Ε. δε θα καταβάλει 19,5 εκατομμύρια. Το Μερκούρη π.χ. είναι από το Υπ. Εσ., τώρα τα υπόλοιπα 18 πως εμφανίστηκαν να έρχονται από την Ε.Ε. ειλικρινά δεν μπόρεσα να σας παρακολουθήσω. Ο δήμος θα πληρώσει τα λιγότερα και στο τέλος θα εγγραφούν τα σωστα κονδύλια, ο εισαγγελέας δεν μπορεί να παρέμβει επί προϋπολογισμού γιατί δίνεται η δυνατότητα να μεταφερθούν σε άλλη κωδικό οι δαπάνες, πόσο δε αν ο προϋπολογισμός τελικά εμφανίσει το δήμο να πληρώνει λιγότερα, τότε ακόμα καλύτερα.
Τέλος, όπως σωστά είπε ο κ Τσατσούλης, το τελικό κόστος θα είναι λιγότερο. Η αρχή της συντηρητικότητα ς στη Λογιστική επιτάσσει να εμφανίζουμε τα έξοδα (προϋπολογισμέν α) όσο το δυνατόν πιο φουσκωμένα και τα έσοδα (τα προϋπολογισμένα ) όσο το δυνατόν πιο χαμηλά.

Στον απολογισμό θα εμφανίζονται όλα ακριβώς όπως έγιναν, αλλιως όντως να επέμβει εισαγγελέας.
Στο θέμα του φακέλου και του προϋπολογισμού όλα είναι εντάξει. Μακάρι και κατά την εξέλιξη της διοργάνωσης να πάνε όλα καλά και θελει την επαγρύπνηση των πολιτών.
Υ.Γ. Η Αθήνα, η Πάτρα, η Θεσ/κη δεν είναι οδηγός για αυτήν την πόλη. Στόχος μας είναι κάτι όμορφο.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER