Κυριακή, 09 Οκτωβρίου 2016 15:35

Νομική προστασία εκμισθωμένου ακινήτου | Θέμης Μπάκας

Γράφτηκε από την
Νομική προστασία εκμισθωμένου ακινήτου | Θέμης Μπάκας

 

Η σημερινή οικονομική κατάσταση έχει επηρεάσει αρνητικά τόσο τις τιμές πώλησης των ακινήτων όσο και τις τιμές των μισθωμάτων. Το ακίνητο ενώ για τους Ελληνες αποτελούσε το πολυπόθητο αγαθό (84,6 % το ποσοστό ιδιοκτησίας στην Ελλάδα ) και το ασφαλέστερο μέσο επένδυσης των οικονομιών μιας ζωής, πλέον για πολλούς ιδιοκτήτες αποτελεί βραχνάς λόγω καταβολής των νέων πρωτόγνωρων φόρων που διώκουν την ακίνητη περιουσία, όσο και το άγχος είσπραξης των μισθωμάτων από τους ενοικιαστές. 

Η κατάσταση που επικρατεί στον τομέα των ενοικίων είναι δραματική παρά τις μειώσεις που έχουν επέλθει και που κινούνται από 20% έως 50%, αλλά και τους διακανονισμούς που γίνονται μεταξύ ιδιοκτητών που δε θέλουν να βλέπουν ξενοίκιαστη την περιουσία τους και επιχειρηματιών όταν αφορά καταστήματα και γραφεία. 200.000 ενοικιαστές καθυστερούν να πληρώσουν τα ενοίκιά τους από ένα μήνα έως ένα χρόνο, ενώ μόλις 1 στους 5 ενοικιαστές είναι απόλυτα συνεπής πληρώνοντας κανονικά το ενοίκιο και τους λογαριασμούς. Το 2014 παρατηρήθηκε αύξηση στα φέσια κατά 15 % – 20 %.  

Ταυτόχρονα, δεν είναι λίγοι οι ενοικιαστές που φεύγουν σε μια νύκτα, χωρίς να τους αντιληφθούν οι ιδιοκτήτες, που πολλές φορές δεν κατοικούν στην ίδια περιοχή, αφήνοντας πίσω τους φέσια τόσο στα ενοίκια όσο και στα κοινόχρηστα τα οποία τα επιβαρύνεται ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.  

Οι ιδιοκτήτες πλέον έχουν να επιλέξουν είτε να ξεχάσουν τα χρωστούμενα μισθώματα, είτε να οδηγηθούν στην νομική οδό ζητώντας νομική προστασία από τους δικηγόρους τους.  Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο 1ο τρίμηνο του 2011 είχαν κινηθεί  διαδικασίες για 4.000 εξώσεις, όταν για όλο το 2010 οι αντίστοιχες αιτήσεις ήταν 8.500. Αν ο ιδιοκτήτης επιλέξει τη νομική οδό, θα πρέπει να αποστείλει ένα εξώδικο στον μισθωτή, που θα του γνωστοποιεί την οφειλή και το χρονικό διάστημα εξόφλησης. Η άνωθεν νομική οδός θα του κοστίσει πολλές φορές 150-200 ευρώ για την σύνταξη του εξώδικου, ενώ η επίδοση από δικαστικό επιμελητή θα κοστολογηθεί περίπου 50 ευρώ, ανάλογα με την χιλιομετρική απόσταση απ΄ την έδρα του. 

Εάν ο μισθωτής δεν συμμορφωθεί με το εξώδικο, θα πρέπει να ακολουθήσει την δικαστικό οδό όπου θα προβεί σε κατάθεση διαταγής πληρωμής – διαταγή απόδοσης όπου θα κληθεί να πληρώσει 300 ευρώ περίπου για τα έξοδα του δικηγόρου αν πρόκειται για μηνιαίο μίσθωμα έως 600 ευρώ όπου δικάζεται στο Ειρηνοδικείο ή 500 ευρώ περίπου αν πρόκειται για μηνιαίο μίσθωμα άνω των 600 ευρώ που θα δικαστεί στο Μονομελές.  

Οταν θα βγει η απόφαση του δικαστηρίου, θα πρέπει να κοινοποιηθεί με δικαστικό επιμελητή στον οφειλέτη, όπου το κόστος διαμορφώνεται στα 50 ευρώ περίπου, ανάλογα πάντα με την περίπτωση και την χιλιομετρική απόσταση και αν πραγματοποιηθεί θυροκόλληση. Αν και πάλι μετά την επίδοση της απόφασης στον μισθωτή δεν προβεί σε εξόφληση της οφειλής, ο εκμισθωτής θα πρέπει να εκτελέσει την απόφαση (διαταγή πληρωμής – διαταγή απόδοσης, έξωση) με δικαστικό επιμελητή η αμοιβή του οποίου διαμορφώνεται περίπου στα 600 ευρώ, πάντα ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της υπόθεσης. 

Εφόσον πραγματοποιηθούν όλες οι άνωθεν διαδικασίες και δεν έχει πραγματοποιηθεί η εξόφληση, τότε πρέπει να προβεί σε διαδικασίες κατασχέσεις διά χειρός τρίτου κοινοποιώντας την απόφαση στα τραπεζικά ιδρύματα με το ανάλογο κόστος από τον δικαστικό επιμελητή. Ενώ αν και πάλι δεν υπάρξει αποτέλεσμα διότι δεν υπάρχουν καταθέσεις που να καλύπτουν το ποσό της οφειλής, θα πρέπει να προβεί με το δικηγόρο του σε έλεγχο στα υποθηκοφυλακεία με σκοπό να ελέγξει αν υπάρχει ακίνητη περιουσία ώστε να οδηγηθεί σε κατάσχεση. Εδώ ανοίγουμε ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο κοστολογίων .

Τα στελέχη του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου της E-Real Estates διαθέτοντας όλη την τεχνογνωσία για το ακίνητο και με σκοπό την προστασία των εισοδημάτων που προέρχονται από την μίσθωση των ιδιοκτησιών τόσο οικιστικών ακινήτων όσο και επαγγελματικών, σχεδίασε σε συνεργασία με την εξειδικευμένη ασφαλιστική εταιρεία Νομικής Προστασίας DAS Hellas αποκλειστικά προγράμματα Νομικής Προστασίας Εκμισθωμένου Ακινήτου – Οικιστικά Ακίνητα όσο και προγράμματα Νομικής Προστασίας Εκμισθωμένου Ακινήτου – Επαγγελματικών Ακινήτων. Προγράμματα που η φιλοσοφία τους  βασίζεται στην εξασφάλιση της δυνατότητας πρόσβασης στη δικαιοσύνη από όλους, ακόμα και στους οικονομικά αδύναμους, έτσι ώστε ο κάθε ιδιοκτήτης να μπορεί να κατοχυρώνει τα έννομα δικαιώματά του.   

Το πρόγραμμα Νομικής Προστασίας Εκμισθωμένου Ακινήτου που αφορά περίπτωση διεκδίκησης καθυστερημένων μισθωμάτων κοστίζει έως  62 ευρώ / έτος.  

Ο ιδιοκτήτης μπορεί να πραγματοποιήσει την Ασφάλεια Νομικής Προστασίας Εκμισθωμένου Ακινήτου και κατά τη διάρκεια της μίσθωσης, δεν απαιτείται το μισθωτήριο συμβόλαιο να είναι καινούργιο.

Ασφαλιστική προστασία παρέχεται μόνον:

Για την παραφύλαξη εννόμων συμφερόντων από μισθωτική σύμβαση δεόντως και εμπροθέσμως κατά το νόμο θεωρημένη από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή φέρουσα βεβαία χρονολογία, η οποία εμπίπτει στην προθεσμία θεώρησης της σύμβασης από τη Δ.Ο.Υ. και ειδικότερα για τη διεκδίκηση καθυστερημένων μισθωμάτων για λογαριασμό του εκμισθωτή από το μισθωτή του ακινήτου.

Η διάθεση των άνωθεν αποκλειστικών Ασφαλιστικών προγραμμάτων Νομικής Προστασίας Εκμισθωμένου Ακινήτου, θα πραγματοποιείται αποκλειστικά από την Διεύθυνση Ασφαλιστικών Υπηρεσιών Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E-Real Estates, καθώς και από τους συνεργαζόμενους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές πανελλαδικά. Το πανελλαδικό κτηματομεσιτικό δίκτυο θα προβεί σε λεπτομερή και πλήρη ενημέρωση των ιδιοκτητών ακινήτων μέσα από το δίκτυο των γραφείων του πανελλαδικά με σκοπό την εξασφάλιση των εισοδημάτων που προέρχονται από τη μίσθωση των ιδιοκτησιών.

Διευκρινίσεις:

- Ποιες δαπάνες πληρώνει ο ασφαλιστής της Νομικής Προστασίας;

Ο ασφαλιστής Νομικής Προστασίας πληρώνει για λογαριασμό των ασφαλισμένων της τα ακόλουθα έξοδα:

* Τις αμοιβές του Δικηγόρου, που έχει το δικαίωμα να επιλέξει ελεύθερα ο ασφαλισμένος για το χειρισμό της υπόθεσής του

* Τις αμοιβές των Δικαστικών Επιμελητών

* Τα δικαστικά έξοδα για τη διεξαγωγή της δίκης

* Τις νόμιμες αποζημιώσεις μαρτύρων και πραγματογνωμόνων που έχουν κλητευθεί ή διοριστεί από το Δικαστήριο

* Τα έξοδα εκτελέσεως δικαστικών αποφάσεων (εκτός από τις δαπάνες εκείνες που από τη φύση τους δεν είναι δικαστικές).

- Είναι επαρκές το ασφαλιστικό ποσό για να καλυφθούν όλες οι δικαστικές δαπάνες που θα προκύψουν;

To ασφαλιστικό ποσό που έχει οριστεί για κάθε πρόγραμμα, έχει υπολογισθεί με βάση το ύψος όλων των δικαστικών δαπανών που μπορεί να προκύψουν για κάθε ασφαλιστική περίπτωση.

-Μπορώ να επιλέξω το δικό μου δικηγόρο;

Βάσει των όρων του ασφαλιστηρίου συμβολαίου ο πελάτης έχει το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής δικηγόρου.

-Τι εννοούμε με τον ορισμό ‘Νομική Προστασία’;

Η ασφάλιση Νομικής Προστασίας συνίσταται στη συμβατική δέσμευση για την πληρωμή των εξόδων/αμοιβών δικηγόρου, δικαστικού επιμελητή κ.λπ. καθώς και την παροχή άλλων υπηρεσιών, που απορρέουν από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

 

Ασφαλιστική Εταιρεία Νομικής Προστασίας D.A.S Hellas

H Ασφαλιστική εταιρεία Νομικής Προστασίας D.A.S. Hellas έγινε γρήγορα γνωστή για τις εξειδικευμένες υπηρεσίες της στον τομέα της Νομικής Προστασίας και άρχισε να δημιουργεί ένα δίκτυο θυγατρικών εταιρειών σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ηπείρου και όχι μόνο. Σήμερα η H D.A.S Hellas είναι ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός παροχής Νομικής Προστασίας σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στην Ελλάδα η D.A.S λειτουργεί αδιάκοπα  από το 1971 και η φιλοσοφία της βασίζεται στην εξασφάλιση της δυνατότητας πρόσβασης στη δικαιοσύνη από όλους, ακόμα και στους οικονομικά αδύναμους, έτσι ώστε ο κάθε πολίτης να μπορεί να κατοχυρώνει τα έννομα δικαιώματά του.

 


NEWSLETTER