Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2016 14:10

Το κόψε-ράψε των ειδήσεων… | Γιώργος Αρκουλής

Γράφτηκε από τον

Οσοι έμειναν Σαββατόβραδο στο σπίτι (δηλαδή η πλειοψηφία) και θέλησαν να δουν τις ειδήσεις των 9 από τα κεντρικά κανάλια, φοβάμαι πως αιχμαλωτίστηκαν όχι τόσο από την προπαγάνδα (από τη μία κυβερνητική και από την άλλη της αντιπολίτευσης, αν μιλάμε για ΕΡΤ1 και ΣΚΑΙ αντίστοιχα…), αλλά από τη θεματολογία, τις εικόνες και τα σχόλια, που ακόμη μία φορά μαύρισαν τις ψυχές του κόσμου.

Αίφνης, προχθές βράδυ, βασικό θέμα στο κρατικό κανάλι έπαιξε η αναφορά των ονομάτων τριών στελεχών του ΠαΣοΚ στη λίστα Μπόγιανς (με τους Ελληνες εκατομμυριούχους). Η είδηση ασφαλώς και θα μπερδέψει τους φουκαράδες τους φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα, άσχετα αν πρόκειται για ντοκουμέντο ή… λάσπη. Ομως, την ίδια ώρα, το ρεπορτάζ που παρακολουθεί τα ζητήματα με τη φοροδιαφυγή, δεν είχε λέξη να πει για τον ρυθμό χελώνας που ακολουθεί η δικαστική διαδικασία, ώστε να ελεγχθούν το πλήθος των ονομάτων των λιστών Λαγκάρντ και Μπόγιανς, ώστε να εισπράξει το κράτος τα δισ. που χρωστάνε οι μεγαλολεφτάδες. Πρόπερσι είχαν βεβαιωθεί φόροι 38 εκ. ευρώ, πέρυσι 70 και κάτι, εφέτος -α' εξάμηνο- γύρω στα 20. Αν αυτό δεν σημαίνει πως πάμε για παραγραφή και αρχείο τότε τι;

Αλλο θεματάκι που τροφοδότησε την κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης: Το πόσο κόστισε το ταξίδι του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του ("παρέα" του θεωρείται το κονβόι) στη μακρινή Κούβα για την τελετή θανάτου του Φιντέλ. Τριακόσιες χιλιάδες ευρώ η μία πλευρά -μόλις 22.300 η άλλη. Δηλαδή αριθμοί που δεν αντέχουν σε σοβαρή αντιπαράθεση. Το θέμα έκλεισε με τον γάτο αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνι (τον γνωστό), που θύμισε στο πόπολο ότι (ο Τσίπρας) προεκλογικά είχε δηλώσει (προφανώς ξεμέθυστος) ότι «θα πουλήσει το πρωθυπουργικό αεροπλάνο μόλις αναλάμβανε» την καρέκλα. Προφανώς δεν το έκανε, επειδή -καλή ώρα- θα έπρεπε να αλλάξει τρία με τέσσερα αεροπλάνα για να φτάσει από την Αθήνα στην Αβάνα…

Οι κάπως ωραίες εικόνες εμφανίστηκαν προς το τέλος των δελτίων, για παράδειγμα με το θέμα του χρώματος στους καταρράκτες του Νιαγάρα, την εργατικότητα κάποιας Βορειοευρωπαίας βασίλισσας με πείρα στην κατασκευή σκηνικών… θεάτρου και τον Ομπάμα να ανάβει το χριστουγεννιάτικο δέντρο στον Λευκό Οίκο για τελευταία φορά ως Πρόεδρος, στέλνοντας μήνυμα ενότητας. Αμέσως όμως επανήλθε το αρνητικό τηλεοπτικό σκηνικό, αφού ακολούθησε η νότα της Κίνας προς τις ΗΠΑ για το ότι ο Τραμπ μίλησε στο τηλέφωνο με την Πρόεδρο της Ταϊβάν (λες και αυτή η είδηση ενδιέφερε τον γέροντα συνταξιούχο που δεν έχει φράγκα να αγοράσει πετρέλαιο για τη σόμπα του).  

Επί τέλους, σκηνές από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα, τις οποίες θα έλεγα περίμενε η πλειοψηφία των τηλεθεατών, στριμώχτηκαν στο τελευταίο δίλεπτο-τρίλεπτο των δελτίων με τάση του βασικού εκφωνητή προς τον αθλητικό συνεργάτη: «πέστα να τελειώνουμε». Κι όμως. Το ματς Μπαρτσελόνα-Ρεάλ που έγινε ενώπιον 99.000 Καταλανών ήταν ό,τι άξιζε ως θέμα στα Μέσα ενημέρωσης και δεν ήταν από αυτά που τα καλύπτεις με το να δείξεις τα δύο γκολ της αναμέτρησης σε 35 δευτερόλεπτα, όταν λίγο νωρίτερα είχες ζαλιστεί να ακούς και να βλέπεις τη σύζυγο κάποιου Ελληνα μεγαλοκαναλάρχη να υπογράφει το βιβλίο που έφτιαξε για παιδιά και που η… σημαντική επιτυχία του, την ανάγκασε να το ξανατυπώσει στα εγγλέζικα!

Ευτυχώς, αμέσως μετά τα φριχτά δελτία, τα πράγματα κάλμαραν κάπως, με τον Μαχαιρίτσα και τον Νταλάρα καλεσμένους του Παπαδόπουλου στον Alpha του μάγκα Κοντομηνά. Ετσι για να τα λέμε όλα!