Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2016 21:16

Η ποιητική συλλογή "ΑΠΩΝ"

Γράφτηκε από την

Του Γεωργίου Φερετζάκη, Δικηγόρου – Συγγραφέα, Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, Επιστημονικό Συνεργάτη ΕΠΕΕ Νομικής Αθηνών, Υπ . Διδάκτορα Νέας Ελληνικής Φιλολογίας Παν/μίου Πελοποννήσου 

Στις 7 Δεκεμβρίου 2016 στην αίθουσα του βιβλιοπωλείου Κονταργύρη με τη συνεργασία των Εκδόσεων Αρναούτη παρουσιάστηκε η πρώτη ποιητική μου προσπάθεια "ΑΠΩΝ". 

«Αποκαλώ τη μικρή ποιητική συλλογή "ΑΠΩΝ" ποίηση της ποίησης. Η συχνή χρήση ηρακλεικτικών φράσεων οι οποίες συνενώνουν ιδέες που μπορεί να μοιάζουν αντιφατικές αλλά όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο Rene Emile Char στην ποιητική του συλλογή το δέντρο είναι που βλέπει κάθε πράξη είναι παρθένα, ακόμα και όταν επαναλαμβάνεται. – Το σχήμα του Υπερρεαλισμού. 

Αντιπολεμικές αξίες, ο Ισπανικός Εμφύλιος, η ανθρώπινη αντίσταση, o Picasso, o Matis, o Aλμπέρ Καμύ. Δεν έχουμε παρά μόνο ένα καταφύγιο ενάντια στο θάνατο: το να κάνουμε Τέχνη πριν από αυτόν. 

Μικρά πεζά ποιήματα που αναβλύζουν σα μια ακτίνα μέσα από εικόνες – ιχνογραφίες της παιδαγωγού-εικαστικού κ. Φερετζάκη Αθηνά – μέσα από μία νοσταλγική ανάμνηση η παρουσία του ανθρώπου, οι ελπίδες του. 

Μένω εκτός – Δεν ανήκω πουθενά. Σμιλεύω το χρόνο πασχίζοντας να τον νικήσω. Ας μη παραδοθεί ο κόσμος. Πρώτιστα ο Ευρωπαϊκός – χωρισμένος στα δύο στην Υβρι του πολέμου. 

Στα όρια του ανθρωποκεντρισμού, η αίσθηση ότι από κάπου αλλού έρχεται ο λόγος. Ας μην αφήσουμε απέξω ούτε την τρυφερότητα, ούτε την ανθρωπιά αλλά ούτε και την επιδίωξη της αλήθειας. 

Το σημαντικότερο είναι η αποκρυστάλλωση της ποίησης σε στίχο, της καθημερινότητας αυτής μέσα από την Ποίηση. 

Και εργαλεία έχουμε, και ανθρώπινο δυναμικό έχουμε και ο καλαματιανός λαός είναι χαρισματικός. 

Η συνέχεια είναι που μετρά περισσότερο. 

Ευχαριστώ θερμά τον εκπρόσωπο της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, τους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής, τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, φιλολόγους, καθηγητές, γιατρούς, δικηγόρους, δημοσιογράφους αλλά περισσότερο το κοινό που με τίμησε με την παρουσία του (μου είναι αδύνατον να απευθυνθώ ονομαστικά για λόγους ευνόητους). Και από τη θέση αυτή την ερμηνεύτρια κ. Μυρτώ Καμβυσίδη και την ηθοποιό – σκηνοθέτη της Αυτοσχέδιας Σκηνής κ. Μαρία Σκαφιδά για την ιδιαίτερη σκηνοθετική της παρέμβαση. 

Η πόλη της Καλαμάτας που γεννά την Ποίηση και την Τέχνη, σημειώνει καθημερινά Ιστορία στον Πολιτισμό.