Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016 13:59

«Μάγκες» στα προφορικά, «δηλωσίες» στα γραπτά!!! Ι Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον
«Μάγκες» στα προφορικά, «δηλωσίες» στα γραπτά!!! Ι Γ. Μασσαβέτας

Εάν δεν επρόκειτο για πρακτικές που διαμορφώνουν την οικτρή τε και πικρή καθημερινότητά μας, πραγματικώς θα συνιστούσαν ένα πρόγραμμα ψυχαγωγικού περιεχομένου όλα αυτά που παρακολουθούμε με τις «κυβιστήσεις», κοινώς κωλοτούμπες της κυβέρνησής μας. 

Σε μια επίδειξη «τσαμπουκά» απέναντι στους δανειστές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε στην Κρήτη ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα κάνει ό,τι γουστάρει με τις λογιστικές υπεραποδόσεις των πλεονασμάτων, από τις περίσσιες εισπράξεις των φορολογικών εσόδων, χωρίς να ρωτάει τους κακούς ξένους. Και θριαμβολόγησε ότι "παρά τις καταστροφολογικές προβλέψεις, δεν ενεργοποιείται ο κόφτης, ενεργοποιείται ο δότης."

Το ότι 24 ώρες μετά ενεργοποιήθηκε ο κόφτης κατά 50% του ΕΚΑΣ για εκατοντάδες χιλιάδες μικροσυνταξιούχους, ήταν απλώς κάτι που δεν απασχολούσε τον πρωθυπουργό την ώρα του οίστρου του. Αλλά αυτό είναι το δραματικό στοιχείο της ιστορίας. Η παροχή του «επιδόματος» που βαπτίσθηκε ως δήθεν «13η σύνταξη» γίνεται μια φορά. Το κόψιμο του ΕΚΑΣ είναι διαρκές. Κάθε μήνα, για όλο το υπόλοιπο ζωής των συνταξιούχων. 

Το κωμικό της ιστορίας είναι άλλο. Οτι ενώ ο πρωθυπουργός κορδακίζεται αυτοδιαφημίζοντας τη χουβαρντοσύνη της κυβέρνησής του, την ίδια ώρα, προκειμένου να «ξεπαγώσουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τις διευκολύνσεις αποπληρωμής του χρέους, η κυβέρνησή του αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταθέσει, διά του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου… υπεύθυνη δήλωση στο Γιούρογκρουπ, με την οποία θα δεσμεύεται ότι:

• Το βοήθημα προς τους συνταξιούχους είναι εφάπαξ και πως το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά θα είναι μόνο για το 2017.

• Δεσμεύεται για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

• Σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους του προϋπολογισμού και ενεργοποίησης του κόφτη, οι περικοπές θα εφαρμοστούν εκεί όπου έγιναν οι παροχές, δηλαδή στους συνταξιούχους. 

• Οταν στο μέλλον υπάρχει υπέρβαση του πλεονάσματος, θα εφαρμόζονται οι προβλέψεις του μνημονίου, δηλαδή θα διατίθεται για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ο μεν Αλέξης εμφανίζεται «μάγκας και νταής» απέναντι στον Σόιμπλε και τους δορυφόρους του, τον δε Ευκλείδη τον καταδικάζει να γίνει, για λογαριασμό του, «δηλωσίας».  

Ορίστε λοιπόν άλλη μια δωρεάν παροχή από την κυβέρνησή μας. Ψυχαγωγικό πρόγραμμα που προσφέρει γέλιο μέχρι δακρύων. Θου Κύριε, μέρες που έρχονται.

 

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER