Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου 2016 17:30

Μελομακαρονα στο Τζανειο

Γράφτηκε από την
Μελομακαρονα στο Τζανειο

Ο υλιστικός πολιτισμός και η έξαρση της εγωκεντρικής συμπεριφοράς ωθεί στον εθελοντισμό. Από την άλλη πλευρά το αίσθημα αλληλεγγύης και η συλλογικότητα υπάρχουν αναμφίβολα. Βεβαίως οι κοινωνικές δομές …μπλα μπλα μπλα

Κουράστηκα να διαβάζω τα ίδια και τα ίδια. Τα διάβασα πολλές φορές για να μπορέσω να σας γράψω σήμερα αυτό που έζησα χθες στο Τζάνειο Νοσοκομείο. Το κείμενο δεν μπορούσε να βγει τεχνοκρατικό, δεν γινόταν.

Μεγάλος ντόρος έχει γίνει το τελευταίο διάστημα για τον Μάγειρα του Τζάνειου Νοσοκομείου κο Ιάκωβο Απέργη. Πήγε λέει πίτσα στα παιδιά που νοσηλεύονται. Άκου πίτσα, πάει έφτιαξε ο κόσμος. Μάγκας λέει ο μάγειρας. Άκου μάγκας, τι να πω; Θα κάνει το νοσοκομειακό φαγητό, σπιτικό, άκου πράματα. Με έφερε σε επαφή μαζί του η Κική Τριανταφύλλη, η οποία κάθε τρείς και λίγο μας ζουζουνίζει με την ανθρωπιά της. Έχω και εγώ πρόβλημα με όλα αυτά, για να μην τα πολυλογώ, μπλέξαμε. Ο αρχιμάγειρας με κάλεσε να φτιάξουμε μελομακάρονα λέει, για τους ασθενείς του Νοσοκομείου, αυτονόητο για εμένα , αδιανόητο για κάποιους άλλους. Μου ζήτησε και εθελοντές, βρήκα λοιπόν μια ποδοσφαιρική ομάδα εργαζομένων που κάνει ποδοσφαιρικούς αγώνες λέει, για φιλανθρωπικούς σκοπούς από την δημόσια εταιρεία μέσων σταθερής τροχιάς την ΣΤΑΣΥ, άλλοι αυτοί. Ήρθαν και οι δευτεροετείς φοιτητές μαγειρικής από τη σχολή του ΟΑΕΔ με τον καθηγητή τους και μια καθηγήτρια που πήρε σύνταξη, άλλοι αυτοί. Μπλέξαμε πολλοί. Το νοσοκομείο μας έδωσε υλικά. Ποιος να αντισταθεί σε τόσους τρελούς μαζεμένους

Κάπως έτσι άρχισε όλη αυτή η ομάδα να ζυμώνει, να ζυμώνει και να φτιάχνει μελομακάρονα που κάθε τους δαγκωνιά σου φέρνει μια νοστιμάδα μοναδική, σαν εκείνη των ιστοριών που σου λέγανε οι μεγάλοι όταν ήσουν στο νηπιαγωγείο για να σου περιγράψουν τι σε περιμένει μεγαλώνοντας, αλλά εσύ δεν τις λάμβανες υπόψιν σου γιατί ήξερες ότι δεν θα μεγαλώσεις ποτέ.. 

Φωνές, πειράγματα, συνταγές, φωτογραφίες, συγκίνηση, όλα τα είχαμε. Πέρναγε η ώρα και εμείς ζυμώναμε, πλάθαμε, μελώναμε, σαν να περιμέναμε μετά να στρώσουμε το τραπέζι και να έρθει η μαμά με το ψητό και ο μπαμπάς με το γλυκό. Παιδιά, που μετράγαμε τα χαρτζιλίκια από τα κάλαντα και αντί για λεφτά ρίχναμε καρύδι μπόλικο και το μέλι να κυλάει σαν ποτάμι, σαν να ακούς την ευτυχία να σου ψιθυρίζει.

Αγώνας σου λέω, όχι, που θα μας πούνε τα πιτσιρίκια της σχολής και οι καθηγητές τους πως κάνουν καλύτερο μελομακάρονο. Αφού όλοι οι ποδοσφαιριστές το κατείχαν το σπορ, έτσι τους μάθανε οι μανάδες και οι σύζυγοι.

Μετά λέει όλοι μαζί φιληθήκαμε και αγκαλιαστήκαμε με κοινή ελπίδα για περαστικά σε όλον τον κόσμο με τα πιο νόστιμα μελομακάρονα. 

 Χαρά και προσφορά 100-100 στο σκορ.

Ο Αρχιμάγειρας, λέει θα σας δώσει τη συνταγή, και μου είπε να σας πω Καλές Γιορτές σε όλους.

Συνταγή

½ ποτήρι του νερού κονιάκ

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

500γρ σιμιγδάλι ψιλό

500γρ λάδι καλαμποκέλαιο ( εάν βάλω ελαιόλαδο, θα βάλω λιγότερο)

250 γρ. ζάχαρη

1 ποτήρι του νερού φρέσκο χυμό πορτοκάλι 

1,5 κουτ. γλυκού κανέλα 

Καρύδι τριμμένο για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλέυρι.

Σε μπασίνα βάζουμε όλα τα στερεά υλικά μαζί.

Σε μπασίνα όλα τα υγρά μαζί. 

Ανακατεύουμε ελαφρώς τα υγρά υλικά  με μια κουτάλα και αρχίζουμε σιγά – σιγά να ρίχνουμε τα στερεά υλικά, ζυμώνοντας με το χέρι. Ζυμώνουμε απαλά και όχι με δύναμη, όπως για παράδειγμα όταν ζυμώνουμε  ψωμί.

Μόλις η ζύμη γίνει λεία και όχι ιδιαίτερα ελαστική, αρχίζουμε να πλάθουμε τα μελομακάρονα.

Κόβουμε μικρά προς μεσαίου μεγέθους κομμάτια και τα πλάθουμε ή στο παραδοσιακό σχήμα ή σε όποιο άλλο θέλουμε.

Από τη μια μεριά περνάμε το κάθε μελομακάρονο από τη μεριά του τρίφτη τυριού που είναι η πιο λεπτή και από την άλλη πλευρά κάνουμε με το δάχτυλό μας μια μικρή τρύπα, ώστε να σιροπιαστούν καλά.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς σε αέρα για 15-20 λεπτά το πολύ και έχουμε το νου μας.

Σιρόπι 

2 ποτ. νερού ζάχαρη

2 ποτ. νερού νερό

1 ποτ. νερού μέλι

1 λεμόνι, το μισό χυμό και το μισό μέσα όπως είναι

1 ξυλάκι  κανέλα

Βράζουμε  για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. 

Ρίχνουμε στο σιρόπι τα μελομακάρονα για ½ λεπτό περίπου.

Στραγγίζουμε σε σχαράκι, και στη συνέχεια πασπαλίζουμε τα μελομακάρονα με καρύδι τριμμένο.

Γεωργία Κουτσούκου


NEWSLETTER