Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016 13:24

Μήπως οι τράπεζες του εξωτερικού είναι… αριστερές; | Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον
Μήπως οι τράπεζες του εξωτερικού είναι… αριστερές; | Γ. Μασσαβέτας

 

Διαβάζω διάφορα σχόλια γύρω από το "πόθεν έσχες" υπουργών και άλλων κυβερνητικών στελεχών, τα οποία συμβαίνει να έχουν αρκετά παχυλά εισοδήματα και καταθέσεις. Και όλα τα σχόλια εδράζονται επί της παραδοχής ότι δεν είναι φυσιολογικό να είσαι αριστερός και «φραγκάτος». Το να είσαι φτωχός και αριστερός είναι απολύτως φυσιολογικό κατά την κοινή αντίληψη.

Αν έχεις όμως πλουτίσει και παραμένεις αριστερός, τότε αυτό όχι μόνο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αυτομάτως ως κατακριτέο, αλλά θα έπρεπε να αξιολογείται ως αξιέπαινο. «Αξιον μάλλον επαίνου ή ψόγου» για να θυμηθούμε και τον Λυσία.  

Αν κάτι είναι προκλητικώς απαράδεκτο σε αυτή την ιστορία των "πόθεν έσχες" των στελεχών της εξουσίας, είναι μια πρακτική που είναι ασυμβίβαστη όχι μόνο προς την ιδιότητα του αριστερού, αλλά γενικώς προς την ιδιότητα του κυβερνητικού στελέχους, οποιουδήποτε χρώματος και κόμματος. Ιδίως όταν μιλάμε για υπουργούς και λοιπούς εξουσιαστές μιας χώρας που ζει την πραγματικότητα των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και αναζητεί εναγωνίως ξένους επενδυτές να τους πείσει να φέρουν τα χρήματά τους να τα επενδύσουν στην Ελλάδα. Μιας χώρας όπου ένα από τα προβλήματα της οικονομίας της είναι ακριβώς ότι τεράστια ποσά, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων, έχουν φυγαδευτεί προς τράπεζες του εξωτερικού, ενώ κάποια άλλα κρύβονται «στα στρώματα», αντί να είναι στις τράπεζες και να κινούν την οικονομία. 

Οχι, δεν με ενοχλεί το γεγονός ότι ο νέος υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και η σύζυγός του, αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου διαθέτουν καταθέσεις συνολικού ύψους περί τα 4 εκατομμύρια ευρώ. Αφού εργάσθηκαν επί χρόνια στο εξωτερικό, με υψηλές αμοιβές, καλώς τα έχουν. Εκείνο όμως που «βγάζει μάτι», είναι το γεγονός ότι κρατάνε τα λεφτάκια τους ασφαλή σε τράπεζες του εξωτερικού. Και δεν είναι οι μόνοι. Είναι και πολλοί άλλοι. Από τον πολύφερνο Βαρουφάκη ως την Κούνεβα.  

Το πρώτο πράγμα που θα περίμενε ο τελευταίος αριστερός ψηφοφόρος σας κ. Πρόεδρε, διαβάζοντας όλα αυτά, θα ήταν να μάθει ότι δώσατε εντολή σε όλα τα κυβερνητικά στελέχη σας να τσακιστούν να επαναπατρίσουν, εδώ και τώρα, όλες τις καταθέσεις που διατηρούν σε ξένες τράπεζες. 

Αν εσείς που κυβερνάτε, δεν θεωρείτε τη χώρα ασφαλή για τα λεφτάκια σας και τα κρατάτε έξω, με ποιο δικαίωμα θα αξιώσετε από τους ιδιώτες να μην κάνουν το ίδιο;

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER