Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2017 13:43

Πού πάνε τα λεφτά; (2) | Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Πού πάνε τα λεφτά; (2) | Γ. Μασσαβέτας

Θα σταθώ και σήμερα στην άκρως διαφωτιστική ανάλυση του Γ. Στρατόπουλου στο «Protagon», με αφορμή τον προϋπολογισμό, επιδιώκοντας να επισύρω την προσοχή σας σε αυτό που μοιάζει αυτονόητο, αλλά δεν φαίνεται να το έχουν αντιληφθεί εκείνοι που μας κυβερνούν.

Αυτό που «γρονθοκοπείται» με τις αντιλήψεις που εξέφρασε προ ημερών ο νέος υπουργός Οικονομίας, καθηγητής Παπαδημητρίου, κατά τον οποίο η μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις δεν εξασφαλίζει την προσέλκυση επενδύσεων και συνεπώς την ανάπτυξη.

Εχει αλήθεια σαφή αντίληψη της πραγματικότητας ο νέος υπουργός, αλλά και η κυβέρνηση συνολικώς; Οταν διατύπωσε τις απόψεις αυτές, απάντησα με την επίκληση του τι συμβαίνει με την γειτονική μας Βουλγαρία, όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις. Ο Γ. Στρατόπουλος, με τους πίνακές του, αποδεικνύει ότι οι κυβερνώντες -και όχι μόνο οι σημερινοί, προσθέτω- έχουν μαύρα μεσάνυχτα από το τι συμβαίνει στην πράξη.

Εχουμε λοιπόν από την μια πλευρά την Ελλάδα να επιβάλει φορολογικό συντελεστή στα κέρδη των επιχειρήσεων, από τους τρεις υψηλότερους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, (29%), χωρίς καμιά ευελιξία. Διότι μπορεί π.χ. η Γαλλία να έχει υψηλότερους από τον δικό μας συντελεστές, για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά προβλέπει και μειωμένους για τις μικρομεσαίες. Και από την άλλη την διπλανή μας Βουλγαρία να φορολογεί τις επιχειρήσεις μόνο με το 10% των κερδών τους.

Οσοι νομίζουν ότι το αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να εξασφαλίζει περισσότερα έσοδα από την Βουλγαρία, αφού είναι πιο… αυστηρή στη φορολογία της, κάνουν μεγάλο λάθος. Και το πιο ολέθριο είναι αυτό το λάθος να το κάνουν εκείνοι που κυβερνούν έναν τόπο. Εμείς, με 29%, επί μικρών και μεγάλων, εξασφαλίζουμε έσοδα, από την εταιρική φορολόγηση, που αντιστοιχούν στο 1,9% του ΑΕΠ της χώρας. Η Βουλγαρία με 10% εισπράττει, από εταιρικούς φόρους περισσότερα από εμάς. Το 2% του δικού της ΑΕΠ. Με την ειρωνεία, ένας μέρος όσων εισπράττει να είναι από ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν ξενιτευθεί. Για να μη συγκρίνουμε την «αποτελεσματικότητα» της πολιτικής μας με εκείνη της Κύπρου. Οπου, με ενιαίο εταιρικό φόρο 12,5%, η χώρα εξασφαλίζει έσοδα που αντιστοιχούν στο 6,3% του δικού της ΑΕΠ. Φορολογικός συντελεστής κάτω από τον μισό του δικού μας. Και απόδοση εσόδων υπερτριπλάσια. 

Αλλά πού να βρει χρόνο ο κ. Παπαδημητρίου να μελετήσει τέτοιους πίνακες...

 

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER