Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2017 20:35

2017: Δυσκολότερος ο δρόμος, αλλά σοφότεροι οι πολίτες


Γράφτηκε από την
2017: Δυσκολότερος ο δρόμος, αλλά σοφότεροι οι πολίτες


Του Βασίλη Ν. Σπανού*


Η νέα χρονιά βρίσκει τους πολίτες σοφότερους, μετά την χρεοκοπία της αριστεροδεξιάς κυβέρνησης, που διέλυσε συλλογικές αυταπάτες για την ύπαρξη εύκολων λύσεων. Η αγωνιστική διεκδίκηση περισσότερων δανεικών οδήγησε σε μεγαλύτερα χρέη και χειρότερα μνημόνια, το "go back κ. Μέρκελ" κατέληξε σε μεγαλύτερη εξάρτηση της χώρας.
Πολλοί πολίτες πλέον αντιλαμβάνονται πως η διέξοδος από την χρεοκοπία του 2010 προϋποθέτει αλλαγές στη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας και αρνούνται να αναλάβουν το ασήκωτο βάρος διαρκούς υποστήριξης δαπανηρών και αναποτελεσματικών κρατικών δομών. Η Ελλάδα μόνο αν δημιουργήσει και στηριχθεί στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα, μπορεί να ελπίζει σε υπέρβαση της κρίσης. Κρατικός μηχανισμός, παιδεία και φορολογικό σύστημα πρέπει να αναμορφωθούν ώστε να στηρίξουν την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Σε ανάλογες συνθήκες στην σύντομη ιστορία του νεοελληνικού κράτους, κερδίσαμε το δύσκολο στοίχημα, χάρις στην εφαρμογή πολιτικών εκσυγχρονισμού. Σήμερα το αίτημα του εκσυγχρονισμού του κρατικού μηχανισμού και της οικονομίας ξαναγίνεται όρος επιβίωσης της χώρας. Πώς όμως θα εκφραστεί πολιτικά αποτελεσματικά, ώστε από πελατειακή οικονομία καταναλωτών να γίνουμε παραγωγική χώρα ισότιμων πολιτών;

Πολλοί ελπίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τετραγωνίσει τον κύκλο, μεταμορφώνοντας το αναχρονιστικότερο από τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας σε γενεσιουργό φορέα του απαιτούμενου εκσυγχρονισμού. Η εκλογή του ήταν μια αναμφισβήτητη νίκη δυναμικών, εκσυγχρονιστικών τμημάτων της κοινωνίας, ευρύτερων της ΝΔ. Θα απαιτηθεί όμως να ανατρέψει τις προθέσεις άλωσης του κράτους από έναν αρτηριοσκληρωτικό κομματικό μηχανισμό και την επιρροή της πελατειακής «λαϊκής Δεξιάς» σε ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες και με τις συντηρητικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας, εκτός και εντός ΝΔ, να επιδιώκουν την αποτυχία του.

Οι προοδευτικές δυνάμεις που δεν βλέπουν καμιά άβυσσο να τις χωρίζει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά δεν περιμένουν και κανέναν τετραγωνισμό του κύκλου από αυτόν, πρέπει να εκφραστούν με πολιτική αποτελεσματικότητα και να αποτελέσουν κρίσιμη συνιστώσα στην ευόδωση του εκσυγχρονιστικού αιτήματος. Αν αποτύχουμε ως χώρα, θα χάσουμε προνόμια παρελθουσών γενεών και θα βρεθούμε ιδιαίτερα εξασθενημένοι στο σημερινό, εξαιρετικά ασταθές ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.

Το 2017 επιβάλλεται να προχωρήσουμε στον απαραίτητο εκσυγχρονισμό και στην πρόοδο της χώρας, αποτρέποντας μια εθνική υποχώρηση ιστορικής σημασίας. Καλή Χρονιά!

Ο  Βασίλης Ν. Σπανός είναι καρδιολόγος, υποψήφιος βουλευτής με το Ποτάμι.


NEWSLETTER