Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017 13:30

Χάπι μπέρθντεϊ και χάπι μνήμης | Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον

 

Και τώρα, αφού φυσήξαμε τα κεράκια πάνω στην ερυθροκύανη ή κυανέρυθρη τούρτα γενεθλίων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ας τραγουδήσουμε όλοι μαζί το «να ζήσεις Αλέξη και χρόνια πολλά», επιλέγοντας ταυτοχρόνως ένα δωράκι να του κάνουμε. Οχι ψυχρά αντικείμενα. Κάτι πιο ζεστό, πιο ζωντανό. Οπως ας πούμε μια ομιλία του ίδιου. Ας είναι καλά το Διαδίκτυο, μέρος του οποίου είναι το You Tube, το οποίο δεν μας αφήνει να ξεχάσουμε. Οσους βεβαίως δεν θέλουν να ξεχνούν, όσους δεν έχουν λόγους να ξεχνούν. 

Εκεί λοιπόν υπάρχει αμειλίκτως καταγεγραμμένη η «ιστορική ομιλία» του εορτάζοντος. Με την οποία μας εξηγούσε και μας υποσχόταν ότι «η μόνη εναλλακτική και σωτήρια λύση είναι η κατάργηση, με ένα νόμο, με ένα μόνο άρθρο, όλων των μέτρων λιτότητας που εξαθλιώνουν την ελληνική κοινωνία». Συνοδέψετέ την μαζί με την άλλη ιστορική φράση «θα σκίσουμε το μνημόνιο» και άλλα παχιά λόγια που θα βρείτε άφθονα. Οχι μόνο στις προεκλογικές ομιλίες, αλλά και σε πολλές μετεκλογικές. 

Αν καταφεύγω στο πρόσφατο παρελθόν, δεν είναι διότι είμαι κάποιος χολερικός που θέλει καλά και σώνει να χαλάσει το κέφι κανενός στο πάρτι γενεθλίων της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου. Αλλά διότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να θυμηθώ τα πρότερα. Και έτσι να μπορέσω να κρίνω τα σημερινά. Τη νέα, μεγαλειώδη στη γενναιότητά της, δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα δεχθεί να επιβληθούν από τους δανειστές «νέα μέτρα, ούτε για ένα ευρώ». 

Αν θέλετε να κάνετε πιο ζόρικη, πιο επαναστατική τη διακόσμηση του δώρου, τυλίξτε το με τις ανάλογες κόκκινες κορδέλες. Στη μία των οποίων να αναγράφεται ότι αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη που δημιούργησε ειδικό υπουργείο κατά της διαφθοράς. Στις άλλες απλώς να θυμίζετε ότι ο πρώτος υπουργός κατά της διαφθοράς ήταν και πρώτος αποκεφαλισθείς, χωρίς ποτέ να μάθουμε, επισήμως, το γιατί. Με την προσθήκη βεβαίως ότι ανήμερα των γενεθλίων της διαφθοροκτόνου κυβερνήσεώς μας δημοσιεύθηκε η ετήσια παγκόσμια αξιολόγηση των χωρών ως προς το επίπεδο διαφθοράς. Με την Ελλάδα να εμφανίζεται κατά ένδεκα θέσεις πιο διεφθαρμένη από πέρυσι. 

 Φωτιά εξ ουρανού να με κάψει, αν δεν το ήθελα, με όλη την ψυχή μου να μπορώ να γιορτάζω σήμερα τα γενέθλια μιας αριστερής κυβέρνησης. Αλλά ούτε «Αριστερά» βλέπω, ούτε αιτία εορτασμού. 

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr