Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017 14:58

Τι προτιμάτε; Μια κωλοτούμπα ή πάλι εκλογές; | Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον
Τι προτιμάτε; Μια κωλοτούμπα ή πάλι εκλογές; | Γ. Μασσαβέτας

Οσο πλησιάζει το καρναβάλι, τόσο εντείνεται ο προβληματισμός της κυβέρνησης, ιδίως δε του πρωθυπουργού, περί την ενδυματολογική τους αμφίεση.

Τι κοστούμι να φορέσουν; Του «επαναστάτη» που στέλνει στο διάολο και ΔΝΤ και Σόιμπλε, απορρίπτει τις αξιώσεις για νέα μέτρα και πάει σε εκλογές, ώστε «να μιλήσει ο λαός», όπως ξαναμίλησε το καλοκαίρι του 2015; Ή του «ρεαλιστή», που αφού βλέπει ότι ακόμη και οι πιο «φιλικοί προς την Ελλάδα», εκ των εταιρών και δανειστών μας, μας ξεκόβουν ότι δεν θέλουν αποχώρηση του ΔΝΤ, κάνει ακόμη μια κωλοτούμπα, αποδέχεται αυτά που του ζητούν, για να πάρει την αξιολόγηση, και μας ανακοινώνει ότι έκανε, άλλη μια, «σκληρή» και «περήφανη» διαπραγμάτευση;

Ο φίλος μας Πιέρ Μοσκοβισί ρωτήθηκε από τηλεοπτικό σταθμό αν περιμένει κάποιο συγκεκριμένο βήμα από την ελληνική κυβέρνηση. Και απάντησε: «Ναι, αλλά αυτό το είπα στον κ. Τσίπρα! Και τώρα εξαρτάται από εκείνον. Να το σκεφτεί και επίσης να κάνει τις αντιπροτάσεις που ίσως είναι απαραίτητες. Αυτή είναι μια συζήτηση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα (Eurogroup 20ής Φεβρουαρίου)».

Οταν όλοι, από τον Ντάισελμπλουμ ως την Λαγκάρντ, και από τον Σόιμπλε ως τον Ρέγκλινγκ προειδοποιούν ότι χωρίς το ΔΝΤ μας περιμένει στη γωνία η χρεοκοπία, τι πρέπει να σκεφτούμε; Οτι έψαξαν τα χρηματοκιβώτιά τους και είδαν ότι δεν τους φτάνουν τα χρήματα για να καλύψουν το κενό, αν διακόψει το ΔΝΤ την συμμετοχή του στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος; Αστεία πράγματα. Μιλάμε για μια ολόκληρη Ευρωπαϊκή Ενωση. Που ασφαλώς και θα μπορούσε, αν ήθελε, να καλύψει τα ελάχιστα, πλέον, χρήματα που αναλογούν στο ΔΝΤ.  

Δεν είναι λοιπόν για το «μαλλί» της Κριστίν που επιμένουν. Είναι γιατί χρειάζονται το ΔΝΤ να παίζει τον ρόλο του «κακού». Να είναι πάντα ο «λαγός» που προτείνει ό,τι σκληρότερο μπορούν να επινοήσουν οι χρυσοπληρωμένοι χαρτογιακάδες του. Ωστε εκείνοι, οι εταίροι μας, να εμφανίζονται ως οι «καλοί» που εφευρίσκουν «συμβιβασμούς». Ινα, τελικώς, να καταπίνουμε το χάπι, αλλά να το έχουν πασπαλίσει με ολίγη άχνη. 

Δυστυχώς θα τα καταπιούμε και αυτά τα νέα μέτρα, με την μείωση του αφορολόγητου, δηλαδή την αύξηση της φορολόγησης των πενεστέρων. Και όχι μόνον. Απλώς θα περιμένουμε να δούμε τι είδους γλυκαντικό θα χρησιμοποιήσουν. 

Διαφορετικώς, δεν απομένουν παρά μόνον οι κάλπες.

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER