Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017 12:11

Second Home Lisboa: Δουλεύοντας στον ίδιο χώρο

Γράφτηκε από την
Second Home Lisboa: Δουλεύοντας στον ίδιο χώρο

Η τάση για co-working -να δουλεύεις στον ίδιο χώρο με άλλους διαφορετικών τομέων δραστηριοποίησης-, αυξάνει, διεθνώς.

Καινούργιες venues ανοίγουν, για να φέρουν κοντά δημιουργικά μυαλά. Η τελευταία που άνοιξε στην Λισαβόνα είναι όμορφη, πανέξυπνα σχεδιασμένη και ακούει στο όνομα - τι άλλο; - «Second Home Lisboa».

Δεύτερο σπίτι, ναι. Γιατί φιλοδοξεί να είναι το δεύτερο σπίτι για τα ανήσυχα πνεύματα στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας. Μοιράζεται το ίδιο κτήριο με την Mercado de Ribeira, την πιο παλιά αγορά τροφίμων της Λισαβόνας.

Τη σχεδίαση του εσωτερικού χώρου την ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο Selgascano. Αποτέλεσμα; Ένας ζωηρόχρωμος και όλο φυτά χώρος, να μπορεί να υποδεχθεί 250 άτομα που θα εργαστούν το ένα κοντά με το άλλο.

Εξηγεί στο Designboom η εκ των ιδρυτών του πορτογαλικού γραφείου, Lucia Cano: «Δύο απολύτως διαφορετικοί χώροι δημιουργήθηκαν στην επιφάνεια σε σχήμα Γ, που είχαμε στη διάθεσή μας: Ο βασικός χώρος εργασίας, με το μεγάλο τραπέζι και το lounge για καφέ. Και οι δύο είναι σχεδιασμένοι για να διακρίνονται ο ένας από τον άλλον και να αντιτίθενται ο ένας στον άλλον: ο ένας για να εργάζονται και ο άλλος για να χαλαρώνουν. Ο κάθε χώρος με τελείως διαφορετικό περιβάλλον και προσωπικότητα».

Το «Δεύτερο σπίτι (σας) στην Λισαβόνα» θέλει να εξελιχθεί σε ένα venue που εστιάζει στη βιωσιμότητα και που πυροδοτεί συζητήσεις και σχέσεις μεταξύ των «ενοίκων» του: Οι άνθρωποι του Selgascano άπλωσαν περισσότερα από 1.000 φυτά και δέντρα στον χώρο, όχι μόνο ως διακόσμηση, αλλά και για να μειώσουν τον θόρυβο και να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα.

Κι όπως συμβαίνει στο «σπίτι» μας, η επίπλωση ποικίλει, τα φώτα επίσης (σε αυτά, πολλά κομμάτια της δεκαετίας του 1950 και κάποια αυθεντικά Bauhaus).

Η αρχιτεκτονική παρέμβαση έγινε με συμπάθεια στο κτήριο του 1892. Διατηρήθηκαν πολλά από τα αρχικά στοιχεία.

Επί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, το «Δεύτερο σπίτι» φιλοξενεί. Επιπλέον, προσφέρει τέσσερις χώρους για κατ' ιδίαν συναντήσεις, διαθέτει καφέ, βιβλιοθήκη, ακόμη και ένα λεωφορειάκι για να πάει τους «ενοίκους» στην παραλία, για μπάνιο, πριν ή μετά τη δουλειά.

ΥΓ. Είναι προφανές ότι ο εύπλαστος χώρος μπορεί να μεταλλαχθεί σε χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων: προβολές ταινιών, συναυλίες, συζητήσεις.

Δείτε εδώ

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER