Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017 19:26

Πεσκόφ: η Κριμαία δεν διατίθεται προς ενοικίαση

Γράφτηκε από την
Πεσκόφ: η Κριμαία δεν διατίθεται προς ενοικίαση

"Μου είναι δύσκολο να σχολιάσω πως είναι δυνατό να ενοικιάσει κάποιος κάτι που του ανήκει!, ήταν η απάντηση που έδωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στους δημοσιογράφους όταν του ζήτησαν να σχολιάσει την πρόταση περί ενοικίασης της Κριμαίας στη Ρωσία ώστε να αρθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας, την οποία έκανε ουκρανός βουλευτής Συγκεκριμένα ο ουκρανός βουλευτής Αντρέι Αρτεμένκο, δήλωσε ότι ετοίμασε για τη κυβέρνηση Τραμπ ένα σχέδιο για την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο προβλέπει να γίνει αρχικά ένα δημοψήφισμα στην Ουκρανία στο οποίο θα αποφασίσουν οι Ουκρανοί να νοικιάσουν στην Ρωσία την Κριμαία για 30-50 χρόνια και με την λήξη της περιόδου αυτής να γίνει εκ νέου δημοψήφισμα με το οποίο θα αποφασισθεί τελικά σε ποιόν ανήκει η Κριμαία.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, δεν εξέφρασε απλά την απορία του, είπε ότι παρόμοιου είδους προτάσεις, υποδηλώνουν την αδυναμία του ουκρανού προέδρου να τηρήσει τις συμφωνίες του Μινσκ, αλλά και την αδυναμία των γερμανών και γάλλων εταίρων μας να επηρεάσουν τον ουκρανό πρόεδρο ώστε να τηρήσει τις δεσμεύσεις του.

Στο ζήτημα ωστόσο αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος τύπου του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ο οποίος δήλωσε ότι η ίδια η τοποθέτηση του ζητήματος για ενοικίαση της Κριμαίας, με τον τρόπο που παρουσιάσθηκε στα μέσα ενημέρωσης είναι "παράλογη". "Στην δεδομένη περίπτωση δεν υπάρχει αντικείμενο για συζήτηση, είπε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ και προσέθεσε: "Πρώτον. Δεν γνωρίζουμε τίποτα για κανένα τέτοιο σχέδιο. Δεύτερον, υπάρχει κοινή αντίληψη για το ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση ως προς τις συμφωνίες του Μινσκ και η αντίληψη που λέει ότι εάν και ενδεχομένως υπάρξει πολιτική και διπλωματική λύση του ουκρανικού προβλήματος, αυτό μπορεί να γίνει μόνο στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ. Τρίτον, όσον αφορά την διατύπωση περί ενοικίασης. Πως μπορεί η Ρωσία να νοικιάσει μια δική της περιοχή; Η ίδια η τοποθέτηση του ζητήματος είναι αρκετά παράλογη".

Βέβαια στο ζήτημα αυτό ενεπλάκη και η νυν κυβέρνηση της Κριμαίας, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της οποίας Γκεόργκι Μουράτοφ, πρότεινε, με δηκτική ειρωνεία στο Κίεβο να νοικιάσει με την ίδια επιτυχία την Σελήνη!

Ωστόσο το ζήτημα με την πρόταση ενοικίασης της Κριμαίας στην Ρωσία, δεν προέκυψε τυχαία. Στις 19 Φεβρουαρίου η εφημερίδα The New York Times, σε άρθρο της (A Back-Channel Plan for Ukraine and Russia, Courtesy of Trump Associates) έγραψε ότι στις αρχές Φεβρουαρίου, μια εβδομάδα δηλαδή πριν την παραίτηση του συμβούλου του αμερικανού προέδρου επί θεμάτων ασφαλείας Μάικλ Φλίν, του είχε παραδοθεί ένα πακέτο προτάσεων που είχαν ως θέμα την εξομάλυνση των ρωσο-ουκρανικών σχέσεων, η υιοθέτηση των οποίων θα μπορούσε να επιφέρει την άρση των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί την Ρωσία. Το δημοσίευμα αυτό, όπως έγραψε και ο σχολιαστής του πρακτορείου Ria Novosti, Βλαντιμίρ Αρντάγιεφ, προκάλεσε μια πραγματική θύελλα τόσο στην Ρωσία όσο και στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι συντάκτης του πακέτου των προτάσεων αυτών είναι ο παντελώς άγνωστος ουκρανός βουλευτής του "Ριζοσπαστικού κόμματος" Αντρέι Αρτεμένκο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER