Τετάρτη, 01 Μαρτίου 2017 13:14

Η κάθε χώρα ανήκει στους …εγχώριους | Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον
Η κάθε χώρα ανήκει στους …εγχώριους | Γ. Μασσαβέτας

 

Πολλές εκλογικές αναμετρήσεις επέρχονται στον Βορρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με κοντινότερες  εκείνες της Ολλανδίας, για την ανάδειξη νέου Κοινοβουλίου, στις 15 Μαρτίου. Και λίγο μετά στη Γαλλία, για την εκλογή νέου προέδρου.

Κοινό χαρακτηριστικό, και στις δυο αυτές χώρες, που είναι από τις έξι χώρες οι οποίες πρωταγωνίστησαν στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (πρώτα ΕΚΑ-ΑΧ, μετά ΕΟΚ και νυν Ε.Ε.) είναι το γεγονός ότι προηγούνται σταθερώς τα δυο ακροδεξιά σχήματα. Του Βίντερς στην Ολλανδία και της Λεπέν στη Γαλλία. Κάτι που θα φάνταζε ως αδιανόητο μια δεκαετία πριν.

Εμείς βεβαίως, ιδίως οι πασοκοτραφείς, αλλά και πάντες οι λαϊκιστές, μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι. Διότι αυτό που κυριαρχεί τώρα στον Ευρωπαϊκό Βορρά είναι το αλλοτινό δικό μας σύνθημα «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες». Με αυτό το πνεύμα αναδείχθηκαν πρώτη δύναμη οι «Αληθινοί Φινλανδοί» στην Φινλανδία. Και με το ίδιο πνεύμα κατάφεραν να μπουν στο Σουηδικό Κοινοβούλιο, να εξελιχτούν σε πρώτο κόμμα -κατά τις δημοσκοπήσεις- και να διεκδικούν να κυβερνήσουν οι ακροδεξιοί «Σουηδοί Δημοκράτες» στην Σουηδία.

Τους μάθαμε επίσης να φωνάζουν «έξω». Εμείς φωνάζαμε, κυρίως, «έξω από το ΝΑΤΟ», και «έξω από την ΕΟΚ των μονοπωλίων». Εκείνοι δεν περιλαμβάνουν το ΝΑΤΟ στο «ρεπερτόριο» τους. Αλλά έχουν πλήρως υιοθετήσει το σύνθημα «έξω» όταν αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εμπλουτισμένο βεβαίως με το «έξω οι ξένοι». Γενικώς. Ιδίως οι σκουρόχρωμοι, οι «μαυροκέφαλοι». Οχι μόνον αφρικανικής ή ασιατικής προελεύσεως. Αλλά και οι προερχόμενοι από τον Ευρωπαϊκό Νότο.

Καθώς πλησιάζουν τα εξηκοστά γενέθλια της πρώτης ένωσης των ευρωπαϊκών λαών, ως απάντηση ειρήνης, δημοκρατίας και ευημερίας, με ελεύθερη μεν οικονομία, αλλά με κοινωνικό κράτος, η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον των χειρότερων προοπτικών της. Με τους ακροδεξιούς λαϊκιστές αλλού να διεκδικούν την εξουσία, κάπου να έχουν γίνει ήδη, έστω συνεταιρικώς, συνιδιοκτήτες της, όπως π.χ. σε Αυστρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Φινλανδία. Και αλλού να εξελίσσονται σε «ρυθμιστικό παράγοντα» του δημοσίου βίου, από την Ελλάδα ως την Γερμανία ή την Δανία. Με την επιβαρυντική περίπτωση να έχουν αποκτήσει πανίσχυρο σύμμαχο, με τη νίκη του Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες.  

Σε μεγάλο κακό θα μας βγει αυτή η ακροδεξιά επιδημία. Μακάρι να είναι περαστική, όπως οι παιδικές ασθένειες. Τις άκρως πλέον επικίνδυνες όταν προσβάλλουν… εξηντάχρονους οργανισμούς.

Γ.Π. Μασσαβέτας

grgiorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER