Πέμπτη, 09 Μαρτίου 2017 12:41

Πόσο «αριστερά» είναι ετούτα τα καμώματα; | Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον
Πόσο «αριστερά» είναι ετούτα τα καμώματα; | Γ. Μασσαβέτας

Συχνά-πυκνά, εκ στόματος κυβερνητικών στελεχών, ακούμε για το «ηθικό πλεονέκτημα» αυτής της κυβέρνησης, το οποίο θεωρείται ως αυτονόητο, από τη στιγμή που αυτοπροσδιορίζεται ως ανήκουσα στην Αριστερά. 

Γεννημένος σε πολυματωμένη αριστερή οικογένεια, αλλά ακόμη και ολόκληρη αριστερή γειτονιά, διδάχθηκα εξ απαλών ονύχων ότι ένα από τα βασικά στοιχεία αυτού του «ηθικού πλεονεκτήματος», που οφείλει να διακρίνει τη ζωή των αριστερών, είναι η κοινωνική ευαισθησία σε συνδυασμό με την αυτοθυσία και την αλληλεγγύη. 

Πείτε μου τώρα εσείς πόσο «συμβατή» με τέτοιες αντιλήψεις είναι η πρακτική αυτής της κυβέρνησης. Αυτά που παρακολουθούμε να συμβαίνουν. Ιδίως όταν, μια τέτοια κυβέρνηση νομοθετεί, με τη συμπαγή πλειοψηφία της στη Βουλή, να καταργηθούν διατάξεις που επέβαλαν στα πολιτικά πρόσωπα, σε όσους δηλαδή μετέχουν της πολιτικής εξουσίας, να δίνουν «κάτι παραπάνω» ως εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης, από τους απλούς πολίτες.

Το 2014, η τότε κυβέρνηση των «δεξιών» και «νεοφιλελεύθερων», των «Σαμαροβενιζέλων», εψήφισε μια νομοθετική ρύθμιση, διά της οποίας το συνολικό πολιτικό προσωπικό ανώτατης βαθμίδας κατέβαλε αυξημένο ποσοστό (8%) επί του συνόλου των εισοδημάτων του ως εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης. Μια ρύθμιση διά της οποίας εζητείτο να δείξουν μεγαλύτερη ευαισθησία, ως αλληλέγγυοι, οι ταγοί της κοινωνίας: Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρωθυπουργός, πρόεδρος και αντιπρόεδροι της Βουλής, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων, γενικοί γραμματείς των αποκεντρωμένων διοικήσεων, περιφερειάρχες, βουλευτές και ευρωβουλευτές, δήμαρχοι, διοικητές, υποδιοικητές, πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων, διευθύνοντες και εντεταλμένοι σύμβουλοι των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, μέλη των ανεξάρτητων αρχών καθώς και των αρχών που χαρακτηρίζονται με νόμο ως ανεξάρτητες ή ρυθμιστικές. Πρόσωπα δηλαδή τα οποία έχουν μεγαλύτερες αμοιβές από τους πολίτες. Αμοιβές που καταβάλλονται από το δημόσιο χρήμα, δηλαδή από τους φορολογούμενους. Αυτούς που έχουν χάσει, στα χρόνια της κρίσης, πάνω από το 40% του οικογενειακού εισοδήματός τους. 

Ε, αυτή τη… δεξιά πρόνοια αποφάσισε να ανατρέψει η «αριστερή» κυβέρνηση. Και να χαρίζει σε κάθε ένα από αυτά τα πρόσωπα από 1.049 έως και 1.999 ευρώ ετησίως. Ετσι για να μην πεινάσουν κάτι φτωχαδάκια σαν τον Σταθάκη ή τον Καμμένο και άλλους ζάμπλουτους της εξουσίας, με τα δεκάδες ακίνητα και τις παχυλές καταθέσεις.

Α, ρε, πόσα κόκαλα θα τρίζουν…

Γ.Π. Μασσαβέτας

grgiorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER