Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017 19:43

Τσελέστε Ινκράο: «η ιταλική Αριστερά πρέπει να διδαχθεί από την ελληνική, πώς να αντιμετωπίσει την κρίση»

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τσελέστε Ινκράο: «η ιταλική Αριστερά πρέπει να διδαχθεί από την ελληνική, πώς να αντιμετωπίσει την κρίση»

«Προσπαθούμε να σώσουμε τη χώρα μας, να αλλάξουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη χρησιμοποιώντας και την πολύτιμη πολιτική κληρονομιά που άφησε ο πατέρας σας».

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Bουλής Νίκος Βούτσης στην Τσελέστε Ινγκράο, την κόρη του πρώην προέδρου της ιταλικής Bουλής και ιστορικού στελέχους της ιταλικής Αριστεράς, Πιέτρο Ινγκράο, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στη Ρώμη, την περασμένη Παρασκευή, με αφορμή τη συμμετοχή του Νίκου Βούτση στην Έκτακτη Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στην ιταλική πρωτεύουσα στις 16 και 17 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «η Αριστερά από την οποία προερχόμαστε ένα μεγάλο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, διδάχθηκε πολλά πράγματα από την σκέψη και την συνέπεια του Πιέτρο Ινγκράο» και υπογράμμισε τις δύσκολες επιλογές κατά την περίοδο της δικτατορίας για την ανανέωση του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος και μετέπειτα την περίοδο της αντιπολίτευσης. «Η νέα γενιά της κυβέρνησης και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, διαμορφώθηκαν πολιτικά στο μεγάλο κίνημα εναντίον της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, την Γένοβα και την Φλωρεντία», τόνισε ο Νίκος Βούτσης, θυμίζοντας τη συντροφική και φιλική συνάντηση του Πιέτρο Ινγκράο με τους Έλληνες διαδηλωτές στο Φόρουμ της Φλωρεντίας. Συμπλήρωσε ότι, οι παλαιότερες γενιές, όπως η δική του, «μάθαμε πολλά από τον Πιέτρο Ινγκράο για τις σχέσεις της Αριστεράς με τα αυτόνομα κινήματα, την βαθιά σχέση του κομμουνισμού με την Δημοκρατία, τις πολιτικές των συμμαχιών, που σήμερα προσπαθούμε να εφαρμόσουμε στην Ελλάδα και την Ευρώπη». «Ακολουθήσαμε», συνέχισε, «την ειρηνιστική του πολιτική στις αρχές της δεκαετίας του ’80 εναντίον της αντιπαράθεσης και των επανεξοπλισμών των δύο κυρίαρχων στρατιωτικών μπλοκ της εποχής. Την καταγγελία των πολέμων που ακολούθησαν και την βαθιά του πεποίθηση ότι, ο σοσιαλισμός μπορεί να είναι δημοκρατικός και να στηρίζεται στη λαϊκή συμμετοχή».

Τροφοδοτώντας με τον Νίκο Βούτση έναν διάλογο γεμάτο πάθος και προβληματισμό για την πορεία της Ελλάδας και της ιταλικής και ευρωπαϊκής Αριστεράς και της Ευρώπης, η Τσελέστε Ινγκράο, είπε: «Μας τιμά ιδιαίτερα, όλη μας την οικογένεια, το γεγονός ότι θεωρείτε σημαντική την συνεισφορά του πατέρα μου στη διαμόρφωση της πολιτικής της ελληνικής Αριστεράς και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του». «Παρακολουθούμε με αγωνία τη μάχη που δίνετε στην Ελλάδα», τόνισε και επισήμανε: «Ήμασταν πάντα δίπλα στον ελληνικό λαό, στην πολυτάραχη μεταπολεμική του πορεία και κυρίως σταθήκαμε δίπλα του, στην σημερινή κρίση και στεκόμαστε δίπλα στην κυβέρνησή σας, κατανοώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε, αλλά είμαστε όλοι μας υπερήφανοι για την μάχη που δίνετε».

Η Τσελέστε Ινγκράο είπε ότι «σήμερα είναι η ιταλική Αριστερά που πρέπει να διδαχθεί από την ελληνική πώς να αντιμετωπίσει την κρίση», τονίζοντας πως η ελληνική Αριστερά είναι σήμερα «ένας φάρος για τον προοδευτικό δημοκρατικό και αριστερό κόσμο, για όλους εμάς που είμαστε εναντίον της πολιτικής που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει να εφαρμόζεται στην Ιταλία και την Ευρώπη». «Μας έκανε εντύπωση πως αντιμετωπίσατε τους πρόσφυγες σε μια Ευρώπη που υψώνει τοίχους», σχολίασε.

Ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι «έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλο για να βγούμε από την κρίση με τις κοινωνίες και τους ανθρώπους όρθιους στα πόδια τους» και σημείωσε πως «δίνουμε την μάχη της διαπραγμάτευσης για όλους τους λαούς της Ευρώπης, ζητώντας την μείωση του χρέους μας και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για τις οποίες αγωνίστηκε ο Πιέτρο Ινγκράο».

Υπογράμμισε δε το ενδιαφέρον του για την διοργάνωση μιας εκδήλωσης στην Αθήνα για το έργο και τη συνεισφορά του Πιέτρο Ινγκράο στην ιταλική και διεθνή πολιτική, με την Τσελέστε Ινγκράο, συγκινημένη, να αποδέχεται την πρόταση του Νίκου Βούτση, δηλώνοντας τη διάθεση της οικογενείας να βοηθήσει στη διοργάνωσή μιας τέτοιας εκδήλωσης με τη συμμετοχή και του «Κέντρο Μεταρρύθμισης του Κράτους», του ιδρύματος πολιτικών ερευνών που ίδρυσε ο Πιέτρο Ινγκάο.

Όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Πιέτρο Ινγκράο «έφυγε» τον Σεπτέμβριο του 2015 σε ηλικία εκατό ετών. Υπήρξε αντάρτης στην Ρώμη εναντίον του φασισμού και του ναζισμού, διευθυντής της «Ουνιτά» από το 1947 έως το 1957, βουλευτής του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος από το 1950 έως το 1992 και πρόεδρος της Βουλής από το 1976 έως το 1979, σε μια δύσκολη για την Ιταλία περίοδο, που αντιμετώπισε τεράστιες κοινωνικές εντάσεις, που οδήγησαν στη διεύρυνση των κατακτήσεων των εργαζομένων, αλλά και εντάσεις εξαιτίας της τρομοκρατίας. Ο Πιέτρο Ινγκράο ανακοίνωσε ως πρόεδρος της Ιταλικής Βουλής την δολοφονία του προέδρου της Χριστιανικής Δημοκρατίας Άλντο Μόρο από τις «Ερυθρές Ταξιαρχίες» στις 9 Μαΐου του 1978.

Μετά το τέλος του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος το 1991 ο Πιέτρο Ινγκράο συμμετείχε στο Κόμμα Δημοκρατικής Αριστεράς για να αποχωρήσει αργότερα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER