Πέμπτη, 06 Απριλίου 2017 20:53

Προτάσεις για βιώσιμη αστική ανάπτυξη στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Προτάσεις για βιώσιμη αστική ανάπτυξη στην Καλαμάτα

 

Κατ' αρχάς, θεωρώ ότι οι προτεινόμενες παρεμβάσεις για μία βιώσιμη αστική ανάπτυξη της πόλεώς μας από την επιτροπή, θα πρέπει να περιλαμβάνουν-στοχεύουν σε παρεμβάσεις ανάπτυξης όλων των περιοχών της πόλεως που περιέχονται στον πολεοδομικό σχεδιασμό, προς εξάλειψη σοβαρών ανισοτήτων ανάπτυξης των διάφορων περιοχών και όχι μόνο με την επιλογή ορισμένων περιοχών, πάντα ίσως όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια από τις αυτοδιοικήσεις, αλλά και από την ίδια την πολιτεία.

Η προαναφερθείσα επιτροπή θα πρέπει να αξιολογήσει τα στοιχεία που προωθεί για τις διάφορες περιοχές στους υπευθύνους, προκειμένου να αποφασίσουν για την ένταξη των επιδοτούμενων έργων. Οι προτάσεις μου αφορούν μια ιστορική περιοχή της πόλεώς μας, την Βορειοδυτική Γειτονιά, με παλιά και δύσκολη οικοδομική διαμόρφωση, η οποία όμως από την πολιτεία και τις αυτοδιοικήσεις, μέσω της επέκτασης του σχεδίου πόλεως του 1993 που έχει διευρυνθεί σε μεγάλο βαθμό στην περιοχή αυτή. Η γειτονιά ενετάχθη πρώτη δίνοντας μεγάλες δυνατότητες διαμόρφωσης μιας νέας, μοντέρνας γειτονιάς με μεγάλους δρόμους και παραδρόμους, πολλούς χώρους αναψυχής, παιδικές χαρές, χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, σχολικών μονάδων και δίνοντας την ευκαιρία απεγκλωβισμού της από την υπόλοιπη πόλη, αφού μάλιστα εφάπτεται του κόμβου της Λεΐκων και στην περιοχή της ανήκει ο κόμβος Αρτέμιδος, το περιαστικό της πράσινο είναι εξόχου κάλλους, π.χ. Αγ. Ανάργυροι, Προφήτης Ηλίας, Κουταλάς, Αγ. Αννα, Ι.Μ. Βελανιδιάς, με ιστορικές διαδρομές περιπάτου και πολλούς οικισμούς, οι οποίοι όμως αποσυνδέθηκαν μεταξύ τους μετά τη διέλευση του νέου εθνικού δρόμου.

Μετά τα ανωτέρω, οι προτάσεις μου είναι οι ακόλουθες:

• Διάνοιξη των τριών εξόδων της Βορειοδυτικής Γειτονιάς προς την υπόλοιπη πόλη από:

1) Κόμβο Λεΐκων του εθνικού δρόμου μέσω οδού Δράκου. 

2) Διάνοιξη της οδού Δράκου προς οδό Λεΐκων - 13ο Δημοτικό Σχολείο και

3) Διάνοιξη οδού προς 7ο Γυμνάσιο με Αρτέμιδος, αφού γίνουν οι πράξεις εφαρμογής στις ανωτέρω περιοχές του σχεδίου πόλης του 1993 που δυστυχώς δεν έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.

• Διάνοιξη των συνοικιακών δρόμων για συνένωση του εσωτερικού των διαμερισμάτων της Δυτικής Γειτονιάς, Μπουλούκου, Ρουμελιώτη, παραδρόμου και οδού Δράκου και εθνικού δρόμου, συνένωση οικισμού Μιχαλέικα με Αγία Αννα και

• Κατασκευή κοινόχρηστων χώρων που έχει διαμορφώσει η επέκταση του σχεδίου πόλεως του 1993, για τους οποίους οι πρώην ιδιοκτήτες της γης τους έχουν εκχωρήσει δωρεάν στο δήμο και έχουν πληρώσει την εισφορά τους για την αξία της κατασκευής τους. Δυστυχώς, κανένας χώρος από τους προαναφερθέντες δεν έχει κατασκευαστεί ή προγραμματιστεί να κατασκευαστεί από το 1993 ως σήμερα.

Δημήτριος Β. Ζαφειρόπουλος

 

Γεωπόνος


NEWSLETTER