Κυριακή, 09 Απριλίου 2017 15:54

Τραγική κατάσταση στο σύστημα δημόσιας υγείας | Παν. Μανωλόπουλος

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Τραγική κατάσταση στο σύστημα δημόσιας υγείας | Παν. Μανωλόπουλος

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εξέφρασε την ανησυχία του για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε τραγική κατάσταση εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης.

 Η κατάρρευση του Ε.Σ.Υ. καταγράφεται πλέον και από τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας "Guardian", στο οποίο παρουσιάζεται «η χαοτική κατάσταση στο Ε.Σ.Υ., που έχει ως αποτέλεσμα ασθενείς που  έπρεπε να ζήσουν, να πεθαίνουν», όπως αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου.

Την τραγική κατάσταση, που έχουν περιέλθει τα δημόσια νοσοκομεία περιγράφουν με στοιχεία και οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) παρουσιάζονται όλα τα στοιχεία που επιμελήθηκαν οι Γενικοί Σύμβουλοι της Ομοσπονδίας με τα προβλήματα της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία.

Η τραγική αυτή κατάσταση αποτελεί απόρροια, τόσο των μνημονιακών πολιτικών όσο και της αδυναμίας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να χαράξει μια βιώσιμη πολιτική. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα έχουν διογκωθεί κάτω από την μόνιμα μειούμενη κρατική χρηματοδότηση, την υποβάθμιση των δημόσιων δομών, την υποστελέχωση, τον ανεπαρκή εξοπλισμό, τις περικοπές στις παροχές και με τους ασφαλιζόμενους να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη πληρώνοντας πανάκριβα τα φάρμακα με υψηλά ποσοστά συμμετοχής, ειδικά για αυτά που είναι εκτός βασικής θεραπείας.

«Μόνο θλίψη προκαλεί το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Guardian", το οποίο περιγράφει με μελανά χρώματα την πραγματική κατάσταση στον τομέα της υγείας στη χώρα μας», δήλωσε ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου. Ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε ότι «τα τεράστια προβλήματα της υγείας στην Ελλάδα παίρνουν διεθνή δημοσιότητα κατατάσσοντας δυστυχώς τη χώρα μας σε τριτοκοσμικό επίπεδο κοινωνικών παροχών». Ο αρμόδιος υπουργός Υγείας περιγράφει μια ιδεατή κατάσταση για το Ε.Σ.Υ. και επιτίθεται στους εκπροσώπους των εργαζομένων που νυχθημερόν αγωνίζονται για να κρατήσουν όρθια τα νοσοκομεία ώστε να μην ζήσουμε την απόλυτη διάλυσή τους. «Μια τέτοια κυβέρνηση δεν αξίζει στους Ελληνες που σύντομα θα της δείξουν την έξοδο», τονίζει ο κ. Οικονόμου και προσθέτει: «Υ.Γ. Η κυβέρνηση με τις γνωστές πρακτικές της μπορεί να λύσει το πρόβλημα παραπέμποντας τους δημοσιογράφους του "Guardian" στον κ. Πολάκη...».

Οπως και να έχει, σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας διανύει τη χειρότερη περίοδό του, καθώς η πολιτική ηγεσία έχει χάσει τον έλεγχο οδηγώντας στην πλήρη κατάρρευσή του. Η αποτύπωση αυτής της κατάστασης στα ξένα Μέσα Ενημέρωσης, όχι μόνο αποτελεί πλήγμα για τη χώρα μας απειλώντας τον τουρισμό, αλλά είναι και ένα μήνυμα επαγρύπνησης, αναδεικνύοντας ότι η άσχημη κατάσταση του Ε.Σ.Υ. είναι πλέον εμφανής.

 

Παναγιώτης Μανωλόπουλος

Τομεάρχης Υγείας

 

ΝΟΔΕ ΝΔ Μεσσηνίας

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER