Κυριακή, 16 Απριλίου 2017 19:26

Τα "κατά Καλαμάταν πάθη" και ο δρόμος για τη συλλογική ανάσταση

Γράφτηκε από

Του Νικολάου Ε. Θεοδώρου* 

Τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, η μοίρα είναι με το μέρος της Καλαμάτας. Οι νέες οδικές και τουριστικές υποδομές, οι αναπλάσεις στο κέντρο της πόλης αλλά και η ανάληψη υψηλών δημοσίων αξιωμάτων από συμπατριώτες μας έχουν προσδώσει στην περιοχή μας μια διαρκώς θετική δημοσιότητα. Ολοένα και περισσότεροι Ελληνες και ξένοι ανακαλύπτουν την ομορφιά και τις αρετές μας και θέλουν να μετέχουν της τοπικής φιλοξενίας. 

Παρά την ευνοϊκή συγκυρία, είναι κοινή διαπίστωση ότι η πόλη δεν έχει κατορθώσει να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία και να αξιοποιήσει επαρκώς τις εξελίξεις προς όφελος της ευημερίας των Καλαματιανών. Η περιοχή μας εξακολουθεί να μαστίζεται από υψηλή ανεργία, ειδικά στους νέους, η φτώχεια καλπάζει, ενώ η επενδυτική δραστηριότητα εξαντλείται σε μάλλον ευκαιριακές κινήσεις χωρίς παραγωγικό προσανατολισμό. 

Οι αιτίες των παθών 

Τα "πάθη" της πόλης μας δεν είναι, προφανώς, αναίτια. Οφείλονται στην απουσία ολοκληρωμένης και συνεκτικής αναπτυξιακής στρατηγικής που ν’ αξιοποιεί επωφελώς τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.  Η απουσία αυτή εκδηλώνεται με αρνητικό τρόπο σε όλες τις επίκαιρες εξελίξεις: η πόλη φιλοδοξεί ν’ αναδειχτεί σε τουριστικό προορισμό με επιεικώς ανεπαρκή ξενοδοχειακή υποδομή, να προσελκύσει κρουαζιερόπλοια με απαξιωμένο το λιμάνι, να δαπανήσει 9 εκ. ευρώ σε πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για πλακοστρώσεις και αμφίβολης σκοπιμότητας και αποδοτικότητας αποσπασματικές δράσεις, ν’ αναδείξει σημαντικούς τοπικούς αρχαιολογικούς χώρους θυσιάζοντας την ουσία στο βωμό προσωπικών επιδιώξεων. Πολύτιμοι πόροι, που επιβάλλεται να χρηματοδοτούν πραγματικά αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, δαπανώνται κυρίως σε έργα βιτρίνας χωρίς συγκεκριμένη στόχευση. 

Με την εμμονή σε υπερφίαλες και ασυνάρτητες προσεγγίσεις, η Καλαμάτα κινδυνεύει να χάσει για μια ακόμα φορά το "τρένο" της ανάπτυξης. Επομένως, χρειαζόμαστε αλλαγή νοοτροπίας επειγόντως για να κερδίσουμε το στοίχημα του παρόντος και του μέλλοντος του τόπου μας. 

Ανάσταση με πίστη στον άνθρωπο 

Η λύτρωση από τα συλλογικά μας πάθη μπορεί να επέλθει μόνο με αντίστοιχη δράση. Επιβάλλεται να εκπονηθεί άμεσα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για την Καλαμάτα με ορίζοντα τουλάχιστον δεκαετίας, το οποίο θα προέλθει μέσα από ουσιαστική και συντονισμένη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, και το οποίο θα περιλαμβάνει:

- Βραχυπρόθεσμες δράσεις: Διαμόρφωση και εφαρμογή συνεκτικής τουριστικής πολιτικής για την προβολή του τουριστικού brand name της Καλαμάτας, με έμφαση στην ποιότητα των αγροτικών μας προϊόντων, ίδρυση Γραφείου Τουρισμού και Επενδύσεων στο δήμο με κατάλληλη στελέχωση και ανεξάρτητη λειτουργία, άμεση ανάδειξη ως προορισμών του ορεινού όγκου του Ταϋγέτου όσο και της Αρχαίας Θουρίας. 

- Μεσοπρόθεσμες δράσεις: Εκσυγχρονισμό λιμανιού και αεροδρομίου, επέκταση και αναβάθμιση υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων στη Ναυαρίνου, τη Βέργα και τη Μαντίνεια, ίδρυση Περιβαλλοντικού Πάρκου Παμίσου με ήπιες αγροτουριστικές και περιβαλλοντικές λειτουργίες από Αγιο Φλώρο έως Αρι.

- Μακροπρόθεσμες δράσεις: Ιδρυση και λειτουργία Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας και Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) δυτικά των Ακοβίτικων, αναβάθμιση οδικών αξόνων Καλαμάτας - Ριζόμυλου - Πύλου - Μεθώνης και Καλαμάτας - Αρεόπολης. 

Για να πετύχει όμως το σχέδιο αυτό, χρειάζεται πάνω απ’ όλα μια νέα πολιτική αντίληψη που πιστεύει στον άνθρωπο και την αξία του και  θ’ αναδείξει απροκατάληπτα την ποιότητα των ικανών και άξιων προς όφελος του συνόλου. Με άλλα λόγια, μια επανάσταση που θα φέρει τη συλλογική μας ανάσταση. Αρκεί να πιστέψουμε αληθινά σ’ αυτήν.  

 

*Ο Νίκος Θεοδώρου είναι δικηγόρος και διδάκτωρ Δημοσίου και Ευρωπαϊκού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ludwig-Maximilians του Μονάχου.