Παρασκευή, 12 Μαϊος 2017 17:30

Ανάγκη στήριξης και αναβάθμισης του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας

Γράφτηκε από την
Ανάγκη στήριξης και αναβάθμισης του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας

 

Η νοσηλευτική μονάδα Κυπαρισσίας, όπως ονομάζεται το νοσοκομείο του Δήμου Τριφυλίας με το νόμο, βρίσκεται στην έδρα του Δήμου, λειτουργεί από το έτος 1947 και εξυπηρετεί πάνω από 50.000 κατοίκους.

Συγκεκριμένα, προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όλο το Δήμο Τριφυλίας, στην επαρχία Πυλίας, Ολυμπίας, σχεδόν έως τον Πύργο Ηλείας. Οι πληθυσμοί 6 μεγάλων πόλεων (Κυπαρισσία, Γαργαλιάνοι, Φιλιατρά, Κρέστενα, Ζαχάρω, Ανδρίτσαινα) και 3 επαρχιών (Ολυμπίας, ορεινής Τριφυλίας και Πυλίας) απευθύνονται στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας για την καθημερινή τους εξυπηρέτηση. Σημειωθήτω, ότι το νοσοκομείο Κυπαρισσίας, λόγω της γεωγραφικής του θέσης εξυπηρετεί τη μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα του Δήμου Τριφυλίας, COSTA NAVARINO.  

Παρ’ όλα αυτά, σήμερα, αντιμετωπίζει ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα στελέχωσης με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Συγκεκριμένα, ολόκληρη η νοσηλευτική μονάδα δεν διαθέτει ιατρό ειδικότητας πνευμονολόγου, καθώς δεν έχει πληρωθεί η θέση. Επικουρικά, καλύπτεται το κενό αυτό μία φορά την εβδομάδα (κάθε Πέμπτη) για 1 ώρα από τη νοσηλευτική μονάδα Καλαμάτας του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας.  Η ειδικότητα του πνευμονολόγου χρήζεται ιδιαίτερα απαραίτητη για την αντιμετώπιση καθημερινών περιστατικών. 

Ακόμη, κρίνεται αναγκάια η ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού με έναν ακόμη ορθοπεδικό ιατρό, καθώς ο μοναδικός ιατρός που διαθέτει το νοσοκομείο δεν είναι αρκετός να αντιμετωπίσει το εύρος των περιπτώσεων. Αρκεί να σημειωθεί ότι έως το 2008, υπήρχαν 3 ορθοπεδικοί ιατροί στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Επίσης, απαιτείται η παρουσία ιατρού ειδικότητας αιματολόγου, καθώς έως πρόσφατα υπήρχαν 3 ιατροί αυτής της ειδικότητας, ενώ σήμερα καλείται μόνο ένας μικροβιολόγος να αντιμετωπίσει όλα τα συμβάντα. Το νοσοκομείο δεν διαθέτει οφθαλμίατρο, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι όλης της περιοχής να επισκέπτονται μόνο ιδιώτες ιατρούς στα ιδιωτικά τους ιατρεία. Επιπροσθέτως, το νοσοκομείο έχει ανάγκη του από έναν τουλάχιστον ωτορινολαρυγγολόγο, δεύτερο αναισθησιολόγο, δεύτερο ορθοπεδικό και δεύτερο νεφρολόγο για τη μονάδα τεχνητού νεφρού. 

Όλες οι ειδικότητες αυτές είναι απαραίτητες και απολύτως αναγκαίο να καλυφθούν από την πολιτεία, καθώς αντίθετα τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των πολιτών και η επιβίωσή τους. Η προστασία της ζωής είναι πρώτιστο μέλημα της πολιτείας. Το νοσοκομείο της Τριφυλίας, ένεκα της γεωγραφικής και πληθυσμιακής του θέσης, καλύπτει τις ιατρικές ανάγκες των πολιτών ολόκληρης της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου και χρειάζεται τη στήριξη και την αναβάθμισή του από την πολιτεία. 

Η πολιτεία, μέσω των αρμόδιων οργάνων της, οφείλει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και να ενισχύσει εμπράκτως το νοσοκομείο του Δήμου Τριφυλίας, προκειμένου να καταστεί το κέντρο υποδοχής και αντιμετώπισης των περισσότερων περιστατικών στην νοτιοδυτική Πελοπόννησο.  

 

Νίκος Νικολακόπουλος

Δικηγόρος


NEWSLETTER