Κυριακή, 21 Μαϊος 2017 16:25

Το τέταρτο θα είναι και το τελευταίο; Ι Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Το τέταρτο θα είναι και το τελευταίο; Ι Γ. Μασσαβέτας

Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος, με ένα μνημόνιο «καθάρισαν». Εμείς μόλις αποκτήσαμε με την πρόθυμη ψήφο των βουλευτών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το τέταρτο. Και έχει ο Θεός…

Βεβαίως, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του μας υπόσχονται ότι «ακόμα του' την άνοιξη, τούτο το καλοκαίρι» και οσονούπω «βγαίνουμε από τα μνημόνια». Οι «αγορές» μάς περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες, να μας δώσουν νέα δάνεια με φθηνό επιτόκιο. Και να τα παστέλια και να τα ξερολούκουμα. 

Ισως πρέπει να με δει κάποιος ειδικός. Κάποιο πρόβλημα θα έχω. Γιατί, ενώ ακούω αυτά τα τόσο αισιόδοξα, από κατά τεκμήριο, ως εκ της θέσεώς τους, τόσο υπεύθυνα χείλη, εγώ «καλού κακού» κάνω και μια πλύση, να είμαι έτοιμος για το επόμενο μνημόνιο. 

Θα μετείχα και εγώ στη χαρά, αν πράγματι το τέταρτο μνημόνιο είχε όλες τις προϋποθέσεις να είναι και το τελευταίο. Αν δηλαδή διόρθωνε όλα τα λάθη και τις παραλείψεις των τριών προηγουμένων. Με λίγα λόγια, αν η πολιτική ηγεσία τολμούσε πράγματι με αυτό το νέο μνημόνιο να εισαγάγει στο δημόσιο βίο όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που δεν τόλμησε με τα προηγούμενα. 

Διότι μόνο ως κοροϊδία και γελοιότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί η αντίληψη ότι συνιστά… μεταρρύθμιση το να περικόπτεις ακόμη περισσότερο το εισόδημα των πενεστέρων και ταυτοχρόνως να τους επιβαρύνεις με ακόμη μεγαλύτερη φορολογία. 

Μεταρρύθμιση, για παράδειγμα, θα ήταν αν τολμούσαν οι κυβερνήσεις μας να πάνε κόντρα στις πιέσεις του Βερολίνου και να μειώσουν τη φορολογία, έστω μόνο για νέες επενδύσεις και για μια δεκαετία στα επίπεδα της Ιρλανδίας, της Βουλγαρίας, της Κύπρου. Ωστε πράγματι να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μαζική εισροή ξένων επενδυτών, αλλά και για επιστροφή των χιλιάδων Ελλήνων επενδυτών που έχουν μεταναστεύσει.

Αν αποκτούσαμε πράγματι ένα μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα, σαν το γαλλικό των 18 υπουργών και 4 υφυπουργών, αντί για το τέρας των 48 καρεκλών… Αν άλλαζε κατά τέτοιο τρόπο το σύστημα απονομής δικαιοσύνης, ώστε να μην χάνονται εκατομμύρια εργατοώρες και τεράστια ποσά των πολιτών, οι οποίοι τελικώς χάνουν και το δίκιο τους από την μη απονομή δικαιοσύνης… Αν τολμούσαν να κάνουν την Ελλάδα παράδεισο σπουδών με μη κρατικά πανεπιστήμια, ώστε να προσελκύουν αλλοδαπούς σπουδαστές και να μην ξενιτεύονται οι δικοί μας… 

Αλλά αυτά είναι… ψιλά γράμματα για τους ηγέτες μας. 

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

www.massavetas.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER