Δευτέρα, 22 Μαϊος 2017 15:09

Με ένα Survivor ξεχνιέσαι…

Γράφτηκε από τον
Με ένα Survivor ξεχνιέσαι…

Αν παρακολουθείτε τις κυκλοφορίες των αθηναϊκών εφημερίδων θα διαπιστώσετε ότι εύκολα χάνουν και σίγουρα δύσκολα κερδίζουν φύλλα, κι αυτό άντε να συμβεί μια-δυο μέρες που θα προκύψει κάποιο συνταρακτικό γεγονός.

Ακόμη και οι κυριακάτικες εκδόσεις σκοράρουν με χαμηλά ποσοστά, όσο κι αν προσθέτουν βάρος από τις προσφορές-δώρα. Εφτασε στο σημείο η "Κυριακάτικη" του Χαρδαβέλα να προσφέρει… αλκαλικές μπαταρίες(!) χωρίς να ενοχληθούν τα ψιλικατζίδικα… Αλλά και η "Ελευθερία του Τύπου", που διαθέτει εκδότη με γερό πορτοφόλι (καλορίζικη η Φόρεστ μεγάλε!), δεν μπόρεσε να προκόψει κυκλοφοριακά, μολονότι έχει αντιπολιτευτική γραμμή (που αβαντάρει…) και ωραία χρώματα στο κυρίως σώμα της εφημερίδας… 

Είναι προφανές ότι το αναγνωστικό κοινό έχει κουραστεί ή βαρεθεί να παρακολουθεί τις… αληθοφανείς κόντρες των πολιτικών ή τις υπερβολές, αλλά και τη σιωπή σχετικά με ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα του καθενός. Λόγου χάρη, δεν είδαμε σε πρωτοσέλιδο να θίγεται μια παράλειψη στην τελευταία ομιλία του πρωθυπουργού, όταν ο κ. Τσίπρας απέφυγε όπως ο σατανάς το λιβάνι, να πει έστω δυο λέξεις συμπάθειας προς τους συνταξιούχους, των οποίων το πετσοκομμένο από προηγούμενα μνημόνια πενιχρό τους εισόδημα, θα χάσει κάποια στιγμή δύο μηνιαίες συντάξεις. Κι όμως, έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη για προηγούμενα ψέματα, αφού ήταν αυτός που στην προεκλογική του εκστρατεία φώναζε ότι δεν θα πειραχτούν ποτέ πια οι συντάξεις και ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι ένα άδικο μέτρο που πρέπει να καταργηθεί. Προφανώς, πάνω σε αυτό το φλέγον ζήτημα έκρινε ότι "η σιωπή είναι χρυσός", αντίθετα με τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος ακούστηκε κάποια στιγμή να δηλώνει «Βρε αδελφέ, κι αυτοί οι συνταξιούχοι ζουν πολύ», ή κάπως έτσι.

Μία από τα ίδια πτωτικά φαινόμενα και η τηλεθέαση των θεωρούμενων μεγάλων καναλιών της Αθήνας. Η ΕΡΤ, παρά τη σοβαροφανή προσπάθεια να δείχνει αντικειμενική στο ειδησεογραφικό κομμάτι, αλλά και έχοντας ξοδέψει αρκετό παραδάκι για να φτιάξει μαγκαζίνο με αναλύσεις επί αναλύσεων, αποτυγχάνει να κερδίσει μια αξιοπρεπή θέση -δηλαδή μέσα στις δύο-τρεις της κορυφής- αν και θα έπρεπε να το είχε επιτύχει. Και χρήμα (των φορολογουμένων) υπάρχει και έλλειψη άγχους επίσης. Αντίθετα, τα λεγόμενα ιδιωτικά κανάλια -πλην του παραπαίοντας Μέγκα- με τις ελάχιστες ειδήσεις - αναλύσεις και τις εκπομπές δήθεν ψυχαγωγίας του κοινού, τουλάχιστον διατηρούνται σε αξιόλογη θέση, με κορυφαίο τον Σκάι του Αλαφούζου. Ο ζαλισμένος από την ποδοσφαιρική του ασχολία πρόεδρος του Παναθηναϊκού είδε μετά από αρκετά χρόνια προσπάθειας, το κανάλι του να πιάνει κορυφή και να την διατηρεί με άνεση. Κι αυτό, επειδή ευτύχησε να κλείσει το "τουρκοειδές" παιγνίδι "Survivor", που αγγίζει πολύ υψηλά σκορ τηλεθέασης, χωρίς να προσφέρει ουσιαστικά κάτι το ουσιώδες. 

Η επιτυχία προφανώς στηρίζεται στο ότι οι πολίτες θεωρούν μια καλή διέξοδο να ξεφύγουν από τα προβλήματά τους, απολαμβάνοντας από τον καναπέ τους μερικούς… παιδαράδες να τσουλάνε μια ρόδα ή να προσπαθούν να ρίξουν τουβλάκια από αφρολέξ σημαδεύοντας από γελοία απόσταση.  


NEWSLETTER