Δευτέρα, 29 Μαϊος 2017 14:46

Μακροβούτι στην Ιστορία

Γράφτηκε από τον

 

Εδώ και μέρες, είχα αποφασίσει επαναλάβω ένα πολύ παλιό έθιμο, που είχα κάποιες δεκαετίες να τιμήσω. Να τρέξω στην παραλία και να πέσω στο νερό για να πιάσω ‘τη μαλλιαρή’.

Ομως, μου τα χάλασε ο μπαγάσας ο καιρός. Βλέπετε, το καλοκαίρι μας έρχεται με βροχές, χαλάζια, καταστροφές και θερμοκρασίες που μας στέλνει στη ντουλάπα να επαναφέρουμε σε ετοιμότητα χειμωνιάτικα ρούχα… Το έθιμο το κληρονομήσαμε από τους πρεσβύτερους, οι οποίοι τιμούσαν την θρησκευτική γιορτή της Αναλήψεως, και την συνδύαζαν με το πρώτο θαλάσσιο μπάνιο του χρόνου. 

Αμ δε! Μέσα από το τζάμι που είχε αρχίσει να θολώνει, έβλεπα τη βροχή να πέφτει εκνευριστικά και να δημιουργεί φουσκάλες στο δρόμο. Που σημαίνει…κατά τας γραφάς, ότι ο καιρός αυτός θα διατηρούνταν κάμποσο και ότι δεν επρόκειτο για κάτι πρόσκαιρο. Μια και δεν διέθετα, λοιπόν, θέμα (τα πολιτικά, οι οικονομικές εκτιμήσεις για το επόμενο Eurogroup, η κάθε μορφής μιζέρια, τα ψέματα ή οι υπερβολές των κυβερνώντων είχαν τεθεί την άκρη του μυαλού μου) άνοιξα το ογκώδες βιβλίο μιας καλής συναδέλφου που πριν φύγει σε νεαρή ηλικία από τη ζωή, μας το άφησε παρακαταθήκη, έτσι για να βρίσκουμε θέμα όταν η επικαιρότητα μοιάζει με ξαναζεσταμένο φαγητό.

Πάμε λοιπόν στο δισέλιδο που αφορά γεγονότα με ημερομηνία 29 Μαΐου, όπως τα κατέγραψε η Λία Αργυριάδου. Είναι εντελώς βέβαιο πως όλοι μας τα γνωρίζουμε αλλά σπάνια τα θυμόμαστε κι πρόκειται γι’ αυτά που συντάραξαν την παγκόσμια κοινωνία, γεωγραφικά, θρησκευτικά αλλά και πολιτιστικά. Το μακρινό 1453, λοιπόν, ημέρα Τρίτη, έπεσε η Κωνσταντινούπολη στα χέρια του πανούργου σουλτάνου Μωάμεθ Β’, παρά το πείσμα και το θάρρος των πολιορκημένων. Ο Κωνσταντίνος, ο τελευταίος των Παλαιολόγων σκοτώθηκε και μαζί του η Βυζαντινή Αυτοκρατορία πέρασε για πάντα στην Ιστορία. Από την επομένη άρχιζαν τα βάσανα του ελληνικού λαού, που υποδουλώθηκε για περισσότερο από τρεισήμισι αιώνες!

Τετρακόσια χρόνια μετά την Αλωση της Πόλης, (29 Μαΐου του 1953), προέκυψε μία ακόμη άλωση, αυτή τη φορά όχι από στρατό αλλά από έναν Νεοζηλανδό αλπινιστή, τον Εντμουντ Χίλαρι, που με τον οδηγό του Τενζίγκ Νοργκάι από το Νεπάλ, πάτησε την κορυφή του Εβερεστ, την υψηλότερη του πλανήτη στην ασιατική οροσειρά των Ιμαλαΐων. Ο Χίλαρι έστησε την σημαία της Βρετανικής Κοινοπολιτείας σε ύψος 8.840 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο ίδιος, αφιέρωσε τον άθλο του στην νεαρή  Ελισάβετ, η οποία, λίγες ημέρες αργότερα (2 Ιουνίου) στέφθηκε βασίλισσα της Αγγλίας. 

Το τρίτο σημαντικό γεγονός στην Ιστορία με ημερομηνία 29 Μαΐου (του 1958 αυτή τη φορά) αφορά την απόφαση του τρομοκρατημένου από την πολιτική αναταραχή στη Γαλλία πρωθυπουργού Κοτί, να ζητήσει από το Κοινοβούλιο όπως εκλέξει πρόεδρο της κυβέρνησης (και της χώρας) τον στρατηγό Σαρλ Ντε Γκωλ. Το πέτυχε. Για 11 χρόνια η χώρα θα γνώριζε ευημερία και ανάπτυξη.