Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017 22:06

Η Γιορτή του Πατέρα

Γράφτηκε από την
Η Γιορτή του Πατέρα

Του Δημ. Γ. Χριστοφιλόπουλου

Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών

Η Γιορτή του Πατέρα ξεκίνησε από τις Η.Π.Α. το 1910. Ομως η επισημοποίηση της γιορτής έγινε πολύ αργότερα. Το 1666 ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ εξέδωσε σχετικό διάταγμα που καθιέρωνε επίσημα την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Νίξον οριστικοποίησε τη γιορτή αυτή ως μόνιμη εθνική γιορτή. Η Γιορτή του Πατέρα έλαβε κατόπιν παγκόσμιο χαρακτήρα και γιορτάζεται σε όλες σχεδόν τις χώρες, όχι όμως την ίδια ημερομηνία. Στην Ελλάδα γιορτάζεται εδώ και λίγα χρόνια, και συγκεκριμένα το δεύτερο δεκαήμερο κάθε Ιουνίου. Φέτος θα γιορταστεί την Κυριακή 18 Ιουνίου.

Ο κοινωνικός στόχος της Γιορτής του Πατέρα είναι η ανάδειξη του ρόλου του πατέρα στην οικογένεια και την κοινωνία. Ο ρόλος αυτός είχε υποβαθμιστεί από παλιότερες αντιλήψεις που ήθελαν τους ξεπερασμένους διακριτούς ρόλους της μητέρας στο σπίτι και του πατέρα έξω από το σπίτι, δηλαδή στη δουλειά. Ετσι κατά την ξεπερασμένη αυτή αντίληψη, καθόσον η μητέρα είναι εκείνη που έχει το μεγάλο ρόλο στο μεγάλωμα και την ανατροφή των παιδιών, ο ρόλος του πατέρα είναι υποδεέστερος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην αντίληψη αυτή συνέβαλαν οι ίδιοι οι άνδρες προκειμένου να δικαιολογήσουν την απουσία τους, πέραν της εργασίας τους, στο καφενείο, εφόσον υπεύθυνη για τη φύλαξη των παιδιών θεωρείτο η μάνα.

Σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Οι νέες κοινωνικές συνθήκες κατάργησαν σε μεγάλο βαθμό τους διακριτούς ρόλος μητέρας (σπίτι) και πατέρα (καφενείο) εφόσον η πολυπλοκότητα των συνθηκών διαβίωσης αλλά και επιβίωσης της οικογένειας επιβάλλει την εναλλαγή ρόλων γυναίκας και άνδρα. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία στο μεγάλωμα και την ανατροφή των παιδιών, όπου οι ρόλοι των γονέων (άνδρα και γυναίκας) έχει ιδιαίτερη σημασία όσον αφορά το μεγάλωμα και την ανατροφή των παιδιών, λαμβάνοντας υπόψη και την ιδιαιτερότητα από τη φύση του φύλου τους. Ετσι, το αγόρι εξακολουθεί να θεωρεί τον πατέρα ως τον πρώτο ήρωά του και η κόρη τον πατέρα ως την πρώτη της αγάπη. Αυτό συμβαίνει λόγω του διαφορετικού φύλου των παιδιών (αγόρι-κορίτσι).

Ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα αφιερώματα και ευχές για τον πατέρα ή τη μητέρα, που μπορούν όμως να αφορούν και τους δυο. Για τον πατέρα: Καρδιά γεμάτη κατανόηση. Πηγή δύναμης και η υποστήριξης, απέραντη στοργή και μια καρδιά που συγχωρεί. Αυτός είναι ο μπαμπάς μου (γιατί, αυτή δεν είναι και η μαμά σου;). Πραγματικά πλούσιος είναι ο πατέρας του οποίου τα παιδιά τρέχουν στην αγκαλιά του ακόμη και όταν τα χέρια του είναι άδεια (το ίδιο δεν ισχύει και για τη μητέρα;).

Αντίστροφα, για τη μητέρα: Εσύ που με βοήθησες να κάνω τα πρώτα βήματα θέλω να είσαι κοντά μου (η ευχή αυτή δεν αφορά και τον πατέρα;). Μητέρα μου συγγνώμη που σε πλήγωσα, σου μίλησα άσχημα, σε αμφισβήτησα, σε στενοχώρησα (οι συγγνώμες αυτές δεν μπορούν να εκφραστούν και στον πατέρα;).

Ομως λόγω διαφορετικού φύλου παιδιών και γονέων μπορεί να υπάρχουν ευχές μόνο για τον πατέρα ή μόνο για τη μητέρα. Παραδείγματα: Ακριβή μου μαμά, σε ευχαριστώ για την αγάπη σου. Ελπίζω όταν μεγαλώσω να γίνω σαν εσένα.

Σύμφωνα με τα πιο πάνω, οι Γιορτές της Μητέρας και του Πατέρα πρέπει να αντικατασταθούν από την ημέρα Γιορτής των Γονέων. Ομως το εμπόριο και η διαφήμιση για ευνόητους λόγους ξεχωρίζουν τις δυο γιορτές αυτές με διαφορετικές αφιερώσεις.

Επανερχόμαστε στην αυριανή Γιορτή του Πατέρα και αφιερώνουμε στους αναγνώστες το κείμενο που ακολουθεί. Αφορά την αγωνία και επιθυμία ενός ηλικιωμένου πατέρας που ζητεί την ανοχή και κατανόηση του παιδιού του λόγω της μεταβολής του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς που έχει επιφέρει η βιολογική φθορά του. Παράλληλα υπενθυμίζει και τη δική του συμβολή στο μεγάλωμα του παιδιού του, και ξεκινάει με τη φράση:

Αγαπημένο μου παιδί,

Την ημέρα που θα προσέξεις ότι γέρασα κάνε υπομονή και προσπάθησε να καταλάβεις. Μπορεί τα χρόνια μου να πέρασαν… Μπορεί οι ρυτίδες να χάραξαν το πρόσωπό μου. Ομως, ούτε η καρδιά μου έχει χάσει την τρυφερότητά της, ούτε τα μάτια μου την καλοσύνη τους! Από την πρώτη στιγμή ήμουν δίπλα σου και με ανείπωτη λαχτάρα περίμενα τον ερχομό σου! Και όταν το θαύμα έγινε, από την ευτυχία μου άνοιξαν οι ουρανοί και η χαρά μου ήταν απερίγραπτη.

Στα χρόνια που πέρασαν ήμουν δίπλα σου με την αγάπη που σου άξιζε και την τρυφερότητα που χρειαζόσουν. Ομως ο χρόνος είναι αδυσώπητος και οι αλλαγές επάνω μας ορατές. Γι’ αυτό αν κάποια φορά λερωθώ την ώρα που τρώω, ή αν δυσκολεύομαι να ντυθώ, δείξε κατανόηση… Θυμήσου με πόση υπομονή ξόδευα ώρες ατέλειωτες να σε βοηθώ.

Οταν μιλάμε, αν επαναλαμβάνω τα ίδια πράγματα δυο και τρεις φορές, μη με παρεξηγήσεις. Ακουσέ με. Οταν ήσουν παιδί, έπρεπε να σου λέω πολλές φορές την ίδια ιστορία μέχρι να σε πάρει ο ύπνος!

Οταν δεν θέλω να κάνω ντους, θυμώνεις… Θυμήσου τις χιλιάδες δικαιολογίες που έβρισκες προκειμένου να με πείσεις να μη σε λούσω...

Οταν διαπιστώνεις την άγνοιά μου πάνω στη νέα τεχνολογία, δώσε μου τον απαραίτητο χρόνο να προσαρμοστώ και μη με κοιτάς με ένα περιπαιχτικό χαμόγελο.

Οταν συζητάμε και ξεχνάω κάτι, δώσε μου χρόνο να το θυμηθώ. Και αν δεν μπορώ, μην εκνευρίζεσαι... Το πιο σημαντικό δεν είναι η ίδια η συζήτηση, αλλά η χαρά να είμαστε μαζί και να συζητάμε.

Οταν δεν θέλω να φάω, μη με πιέζεις... Ξέρω πολύ καλά πότε πρέπει και πότε όχι. Και όταν τα κουρασμένα πόδια μου δεν μου επιτρέπουν να περπατάω, μη στενοχωριέσαι, φυσικό είναι! Εσύ δώσε μου το χέρι μου να κρατηθώ. Το ίδιο έκανα και εγώ όταν έκανες τα πρώτα βήματά σου. Το ξέρω ότι η ηλικία μου δεν μου επιτρέπει να είμαι δραστήριος όσο θα ήθελα. Ωστόσο, τα καταφέρνω και επιβιώνω. Κάποια μέρα θα καταλάβεις τι εννοώ.

Κάποια ημέρα θα καταλάβεις ότι, παρά τα λάθη μου, πάντα ήθελα το καλύτερο για σένα. Και προσπάθησα με όλες τις δυνάμεις να ετοιμάσω το δρόμο σου! Δεν πρέπει να αισθάνεσαι λυπημένο, επειδή είσαι αναγκασμένο να με βλέπεις δίπλα σου. Πρέπει να είμαι πάντα δίπλα σου. Η σοφία μου είναι απαραίτητη. Δώσε μου το χέρι σου και βοήθησέ με να τελειώσω το δρόμο μου με υπομονή, αγάπη και ειρήνη. Και εγώ θα σου το ξεπληρώσω με ένα χαμόγελο και με την απέραντη αγάπη που έχω μέσα μου για σένα.

Χρόνια πολλά, αγαπημένε μας πατέρα.

Να είσαι πάντα υγιής και να σκορπίζεις την αγάπη σου στην οικογένειά μας.

dchristofil@gmail.com

 


NEWSLETTER