Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017 21:24

Ανδρέας Παπανδρέου (1919-1996) | Θαν. Σωτηρόπουλος

Γράφτηκε από την
Ανδρέας Παπανδρέου (1919-1996) | Θαν. Σωτηρόπουλος

Στις 23 Ιουνίου 2017 συμπληρώνονται 21 χρόνια από τότε που ο Ανδρέας Παπανδρέου έφυγε από τη ζωή. Ο κορυφαίος πολιτικός ηγέτης και οραματιστής, που κυριάρχησε επί 35 χρόνια στη νεώτερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας δεν βρίσκεται πια μαζί μας.

Υπάρχει όμως στη ψυχή μας, στη σκέψη μας, στην καρδιά μας και αυτή η παρουσία του θα μας συνοδεύει πάντα.

Εθνικός και λαϊκός ηγέτης με παγκόσμια ακτινοβολία και αναγνώριση.

Επιστήμονας με διεθνές κύρος.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου με την ίδρυση του ΠΑΚ το 1968 και στη συνέχεια του ΠΑΣΟΚ το 1974, ως ο πολιτικός χώρος που έλειπε από την ελληνική κοινωνία, διαμόρφωσε μία νέα κοινωνική και πολιτική νομιμότητα, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων να μην μένει στο περιθώριο και να μην νιώθει φόβο, ντροπή και μίασμα για τα πιστεύω της, για τα πολιτικά της φρονήματα, για τη συμμετοχή της στην Εθνική Αντίσταση, στους αγώνες για δημοκρατία και πρόοδο.

Εχοντας συνδεθεί με ένα μοναδικό τρόπο με τον λαό και η ικανότητα στρατηγικής αντίληψης που διέθετε τόσο για τις παγκόσμιες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις, όσο και για την πορεία της ελληνικής κοινωνίας αποτέλεσαν τα βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής πορείας και του δημιουργικού έργου του.

Ηγέτης χαρισματικός με πολιτικό λόγο, με δυνατότητα να μαγεύει τα πλήθη ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε πράξη την εθνική συμφιλίωση, με την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 του ελληνικού λαού και στη συνέχεια με την κατάργηση των πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων.

Τα προστάγματα, οι πρωτοβουλίες και οι πράξεις του για μια σύγχρονη, δημοκρατική και περήφανη Ελλάδα με ισχυρή φωνή, με ξεχωριστή ταυτότητα, με ανάπτυξη και ευημερία, μέσα σε μια ενωμένη Ευρώπη των λαών, μέσα σε ένα κόσμο πιο δίκαιο, με ειρήνη, με ασφάλεια και συνεργασία, αποτελούν πια κοινό τόπο όλων.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπάρχει παντού γιατί με τις πολιτικές του μείωσε δραστικά τις κοινωνικές και τις περιφερειακές ανισότητες.

• Γιατί προχώρησε στην αναδιανομή του πλούτου και της ευημερίας.

• Γιατί έφερε τους μη προνομιούχους, τους αδύναμους, τους αποκλεισμένους και τους εκτός των τειχών Ελληνες στο προσκήνιο, ως συνδημιουργούς μιας νέας εποχής.

• Γιατί έφερε στο προσκήνιο την ξεχασμένη Ελλάδα της περιφέρειας, τις υποβαθμισμένες και ανοχύρωτες περιοχές των αστικών κέντρων, μαζί με τους κατοίκους τους, τους αγρότες και τους εργαζόμενους, τους μισθωτούς, τους μικρομεσαίους, τους ανθρώπους του μόχθου και δημιουργίας.

• Γιατί πίστεψε βαθιά ότι οι Ελληνες μπορούν να δημιουργήσουν και αξίζουν να ζήσουν όλοι μαζί σε μια νέα Ελλάδα, με ισοτιμία, με ισοπολιτεία, με ελευθερία και δικαιώματα για όλους τους Ελληνες.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπάρχει παντού γιατί πίστεψε σε μία νέα Ελλάδα χωρίς δυναστείες και δίχως κρατικούς και κομματικούς απολυταρχισμούς, χωρίς κοινωνικές διαχωριστικές γραμμές, χωρίς διακρίσεις και δίχως διχασμούς.

• Γιατί τέλος πίστεψε, πως έπρεπε να αμφισβητήσει ανοικτά, να συγκρουστεί χωρίς συμβιβασμούς και να ανατρέψει κατεστημένες δυνάμεις, δομές, εξουσίες και αντιλήψεις που κρατούσαν την Ελλάδα δέσμια και τους Ελληνες δέσμιους με ένα κακό παρελθόν.

Η τεράστια εθνική, κοινωνική και πολιτική του συνεισφορά στην Ελλάδα και τον ελληνισμό θα μείνει για πάντα καταγραμμένη στη νεώτερη ιστορία της χώρας μας.

Ανδρέας Παπανδρέου, ένας μεγάλος απών με διαρκή παρουσία!

 

Θανάσης Σωτηρόπουλος

Τέως Μέλος του Πανελληνίου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ) 

Τέως Α' Γραμματέας Επαρχιακού Γραφείου ΠΑΣΟΚ 

Μεσοδυτικές Πολιτείες Αμερικής


NEWSLETTER